Отдих и туризъм

Луната пръска бижута над Сребърна

Резерватът е уникално място за природонаучен туризъм

Луната пръска бижута над Сребърна

Кое е това необикновено събитие в живота на местен жител, което го е накарало да даде на това село и приказното езеро до него името Сребърна? Това се е питал в древните времена летописецът. Дали това не са лъскавите риби, които грациозно пронизват прозрачните води, или росата, която покрива като със сребърен накит изплетените фини паяжини по тръстиката и папура. А защо не и сребърно съкровище, чакащо своя откривател в бистрите води или приказно чистите струи, изливащи се от сребърните чучури на Сухата чешма или чешмата Тодоранка. Който е бил там, вече знае, че вечер, когато луната озари водната шир, се вижда как сякаш над езерото са пръснати хиляди сребърни монети. 

Че месечината щедро сипе благороден метал върху селото, е само една от легендите за името му. Друга разказва за заровена лодка, пълна със сребро, по бреговете на блатото. Трета е свързана с хан Сребрун, който загива по тези места в неравен бой с печенегите.

Резерватът Сребърна е невероятно богата и красива природна местност в Североизточна България. Разположен е край село Сребърна, на 16 километра западно от Силистра и на 2 километра южно от река Дунав. Той обхваща езерото Сребърна и неговите околности. Намира се на главното миграционно трасе на прелетните птици между Европа и Африка, наречено Виа Понтика. Днес резерватът привлича хиляди туристи и научни работници от страната и чужбина, като прави това място уникално за природонаучен туризъм.

Магнит за туристите

Световнозастрашеният вид къдроглав пеликан привлича интереса на туристи и природозащитници от цял свят. Освен в Сребърна в Европа птиците гнездят още само на 3 места - по Волга, делтата на Дунав и в Гърция. Наред с тях има и други редки и ценни представители на националния и световния генетичен фонд. Сред тях са диви гъски, блестящи ибиси, лопатари, чапли, диви патици и други. Тук живеят още видра, ондатра, езерен рак, обикновена костенурка и воден плъх. Основен растителен вид е тръстиката. Има също водни лилии, блатно кокиче и папур.

Преди повече от век Сребърна е била „Елдорадо за блатните птици" в очите на австрийския пътешественик Феликс Канц. През 1942 година езерото е обявено за „развъдник" на водоплаващи птици и било забранено всякакво ловуване. Най-голямо признание резерватът получава през 1983 година. Тогава е предложен за включване в Списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО като естествена функционираща екосистема, осигуряваща важна жизнена среда на застрашения къдроглав пеликан.

За любителите на риболова

За ценителите, решили да се докоснат до райската красота на резервата, са изградени няколко пешеходни пътеки. Маршрутите минават край границите на защитената територия по високите хълмове от изток, юг и запад. От тях се разкриват прекрасните панорами на природното бижу.

Предлагат се три туристически маршрута. Най-атрактивният е предназначен за любителите на спортния риболов. За целта са обособени две специални места с монтиран мостик. Едното е в местността Лодкостоянката, а другото на брега на река Дунав.

Другите два маршрута са обходни. Те са оборудвани с беседки и пейки и са с добра видимост към езерото. Построени са наблюдателни кули и заслони, поставени са и химически тоалетни.

Югозападно от резервата е разположен Природонаучният музей „Сребърна", който притежава богата сбирка от препарирани птици и бозайници. В колекцията могат да се видят редки и застрашени видове.

Резерватът е разположен до пътя Русе-Силистра и е достъпен за автомобилен транспорт.

Гостоприемството на домакините

Местните отварят широко вратите на домовете си за тези, които са решили да се насладят на красотите за по-дълго. Така гостите получават и възможността да усетят несравнимата атмосфера на местния бит. Домакините гостоприемно предлагат нощувки в селата Сребърна и Ветрен. В новопостоени или реновирани сгради туристите разпускат в обстановката на традиционния български бит, която обаче предлага всички модерни удобства.

Стопаните гощават гостите с храна от българската национална кухня, поднесена с много любов и грижа за клиента.

Автор: Цветелина Терзиева

 

 

Сподели: