Нашият дом

Магията на коледната украса

Коледа не би била същата без пищната украса, голямата елха и лампичките, закачени навсякъде. Тези така „незначителни" елементи допринасят за доброто ни настроение и радват децата.

Магията на коледната украса

Коледа не би била същата без пищната украса, голямата елха и лампичките, закачени навсякъде. Тези така „незначителни" елементи допринасят за доброто ни настроение и радват децата. 

Коледните и новогодишните празници са любими и на малки, и на големи. Тези празници са заредени с магия, именно защото всичко около нас е осветено и украсено. Белият пухкав сняг преобразява града ни, навсякъде има щастливи деца, които правят снежни човеци или се замерят със снежни топки.

Коледа е специална. С наближаването на тези празници всички започват да се суетят, да търсят подаръци и да се подготвят за празничната вечер. В цялата тази суматоха сякаш остават някои дребни неща, които възрастните забравят.

Представете си как вървите по една заснежена улица, около вас всички прозорци светят и са украсени и замръзнали в причудливи фигури. Снегът тихо вали. Прибирате се вкъщи, а там ви заварва огромна елха, извадена като от списание, вкъщи е топло и ухае на курабийки, отвсякъде висят пищни гирлянди и всички са щастливи. 

Описаното до тук звучи като красив американски филм. Да, така е. Но колкото и лигаво да ни изглежда това, то е много красиво. Целият ритуал на украсяването на елхата, на къщата, светлините на улицата, всичко това е част от Коледа. За съжаление, у нас улиците не са така украсени и изчистени, хората не са така щастливи, но всичко това си има своето обяснение.

Все пак можем да създадем свое коледно кътче вкъщи и да запознаем децата си с магията на Коледа. Децата имат нужда да вярват в чудеса, да чакат трепетно Дядо Коледа и да се вълнуват за подаръците под елхата. Не ги лишавайте от тези положителни емоции! Постарайте се да вярват в чудеса колкото може повече, защото това е една благородна лъжа.

Сега да започнем с украсата на дома, която е на първо място, за да пресъздадем Коледното настроение. Трябва да спазвате няколко прости правила. Впрегнете в Коледните декорации цялата налична дружинка от ентусиазирани „джудженца". Създайте си концепция как искате да изглежда домът ви - дали ще бъде украсен само в златно и червено или всяка стая ще има свой специфичен облик.

Поставете Коледен венец на входната врата. Той може да е от естествени клонки или изкуствен, украсен с блестящи камбанки. Така всеки, който се прибира или идва на гости, още от входа ще усети магията на празника.

Декорация на антрето - Обикновено това е тъмната част от дома, но нека още с влизането да се види, че идва празник. Може да сложите светещи лампички, които да опасват стените, близо до тавана или ако има повече пространство, светеща фигура, която да бъде акцент. Не забравяйте гирляндите и звънчетата! Ако имате възможност, защо не и фигура на Дядо Коледа, който да посреща гостите с гърления си смях?

Украса на вратите на стаята - Всяка врата може да бъде с различна украса. Можете да предложите на децата да направят Коледен венец или звездно небе, снежни човеци, елхички. За стъклените повърхности може да използвате изкуствен сняг.

Коледната елха - Трябва да заема почетното място и да блесне в празничната си премяна - светеща и украсена. Задължително включете и децата в украсяването на елхата! За тях това е истинско забавление. Под нея може да поставите различни подаръци - ако домашните няма да издържат и ще ги разопаковат, сложете празни кутии в красиви опаковки и различни играчки, носещи духа на Коледа - Дядо Коледовци, джудженца, Снежанки, еленчета, книжки. Децата ще могат да седят под елхата да си играят и да си разглеждат картинки. А може и за първи път да започнат да четат под Коледната елха.

На пазара вече се предлагат и много различни варианти на елхи. Те могат да бъдат естествени, живи в саксия или изкуствени. Всяка от тях има своите предимства и недостатъци. При покупката на изкуствена елха вие спестявате пари и същевременно предпазвате дръвчетата от отсичане. Но, за съжаление, се отказвате от така приятния аромат, който се разпростира из целия апартамент. Разбира се, с изкуственото дръвче вие ще избегнете и неприятното чистене на игличките от килима. Предимствата на естествените елхички и тези, които са в саксия е, че с аромата си допринасят за Коледното настроение, а живите може да засадите с помощта на децата си пред блока.

Украсяването също има своите особености. Ако дечицата са по-малки, купете нечупливи играчки, тъй като вероятността да счупят другите е голяма, а това би ги разстроило. Също така не забравяйте, че по традиция всяка година се купува по една нова играчка.

Елхата може да е украсена само с червени играчки и златисти гирлянди, като при този вариант ще се наложи повече да помагате на малчуганите, за да спазват реда. Друг вариант е да оставите децата да развихрят въображението си и да украсят елхата според своите представи. В никакъв случай не бива да оставяте децата сами край дървото! Трябва да сте сигурни, че то е закрепено здраво. Накрая  се поставят лампичките и гирляндите. Те придават завършен и атрактивен вид на елхата.

Прозорците - Отново идва ред на светещите гирлянди, звезди и мигащи лампички. Не забравяйте и рисунките върху стъкло. Може да използвате самозалепващи се лепенки, върху които може да рисувате каквото пожелаете, да го изрежете и да го залепите на избраното от вас място. Или защо не да заложите на специалните спрейове и с помощта на шаблони да нарисувате Дядо Коледа или други герои?

Камината - За щастливците с домашна камина, естествено, ароматни свещи, коледен венец, звънчета или нещо наистина уникално, отговарящо на вашия стил и създаващо домашен уют. Не забравяйте да отделите почетно място и за Бъдника!

Украса за полилей - Ангелчета или стъклени топки, гирлянди и звънчета - изберете сами!

Коледният чорап - Този Коледен символ е чужда традиция, но постепенно навлиза и у нас. Затова, не го забравяйте! Той е важна част от празничната украса, особено за децата. Къде иначе ще надничат за лакомства, донесени от любимите им джудженца?

Детската стая - Тук трябва да вложите много старание и магия, като вземете своите верни помощници - децата. Може да направите гирлянди от хартия във формата на снежинки, елхички, джудженца, коледни звезди, да закупите готови гирлянди и топки. Да залепите рисувана елхичка на стената, а защо не да направите цял етюд с Дядо Коледа, Снежанка и джуджетата или както е популярно в католическия свят, да направите макети на Рождествената нощ. Така може да разкажете историята за раждането на Исус, докато оцветявате керамични фигурки и правите сламените ясли за младенеца.

Коледната трапеза

Незаменима част от подготовката е приготвянето на коледната трапеза - предизвикателство за всяка домакиня (и за всеки вещ в кухнята татко). Тук се иска истинско майсторство, защото освен приготвянето на ястията, масата също трябва да бъде богато украсена - като започнем от приборите и стигнем до храната. Може да си изберете гама, към която да се придържате - например червено, синьо, златисто или сребърно. Хубаво е да има контраст между цветовете, затова покривката, свещта, салфетките нека бъдат в един цвят, а останалите неща - в друг. Така ще внесете наистина естетическа завършеност на цялата трапеза. Не ви е нужно кой знае колко, освен малко въображение и голяма доза любов. Салфетките могат да са хартиени или от плат. Обикновено хартиените, които се продават, са изпъстрени с разнообразни коледни мотиви и на човек понякога му е трудно да си избере. Затова тази отговорна задача може да предоставите на вашето малко съкровище. Все пак, децата умеят да оценяват и да се радват на тези дребни нещица. Ако предпочитате такива от плат, може да вържете панделка, която да минава през средата на предварително навитата на руло салфетка. За предпочитане е тя да изпъква, но същевременно и да се съчетава с основния тон. Чашите също може да декорирате с тази панделка. Сложете борови клонки. Техният аромат ще внесе свежест и настроение. Използвайте ги за украса - например може да ги поставите в горната част на чиниите или ги подредите около свещите. Друга идея е да си направите сами коледно украшение. Трябват ви само висок прозрачен съд - ваза или чаша, шишарки, клончета от бор, шипки и малко подръчни материали. Боядисайте връхчетата на шишарките, като използвате сребрист или златист лак за нокти. След това ги подредете в съда, а между тях пъхнете клонките и шипките. Получава се много оригинална комбинация, която може да поставите, където пожелаете, включително и на коледната трапеза. Същият ефект може да постигнете и като използвате по-широка кръгла или елипсовидна купа. Подреждането на ястията също не е без значение. Красиво подредената маса наистина ще внесе още по-голяма празничност и уют и несъмнено ще достави удоволствие на цялото семейство.

 

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: