Детска психология

Магията на подаряването

Подаряването развива чувствата на емпатия, креативност, съзнание, загриженост за околните и техните нужди и желания. А празниците са идеалното време да научим децата да подаряват.

Магията на подаряването

Споделяне

Много често преди 25 или 31 декември установявате, че сте се изчерпали откъм идеи за подаръци. Важното, обаче, е да не забравяте да правите децата съпричастни към процеса на подаряването. Със сигурност, те следят всяка една ваша стъпка.

Обяснете им историята на празника – споделете отговорностите. Разкажете им за традициите. Научете ги, че подаръците са нещо важно, както и че те трябва да се избират с много внимание и с желание. Покажете им, че добрият избор е от огромно значение. Усмивката на околните предизвиква появата и на детската усмивка. И обратното. А това е повод за чувства на сигурност и увереност.

Таймаут от задълженията

За нас, възрастните, празниците са бягство от сивото ежедневие, почивка от задълженията и откъсване от проблемите, „голямото пробуждане” в отношенията към хората, които ни заобикалят.

Дълго време ще помним подаръците, с които са ни зарадвали децата, приятелите. А времето, което ще посветим на размисъл за това кой от какво има нужда, съпътства доброто настроение, което не се продава в моловете.

Подаряването се учи

Kaкто и при другите елементи на възпитанието, личният пример изиграва огромна роля в процеса на ученето, което започва от най-ранна възраст.

Тъй като малчуганите от най-ранна възраст имат необходимост да споделят, даването на другите може да се приеме като един социален мотив, необходимост да бъдем част от обществото. Трудно е да се каже кога децата наистина осъзнават истинския смисъл на подаряването. Тъй като, както и в много други случаи, главна роля играе подражанието. Ученето за даването при децата развива чувства, които ще им отредят място в обществото.

Алтруизмът или желанието да дадем нещо, без да очакваме да получим друго в замяна, е качество, което се развива с порастването и се превръща в черта на личността. С подаряването на другите се развиват емпатията и креативността.

 

Автор: Милена Тошева

 

 

Сподели: