Родителска практика

Майка 24 часа

Актрисата и модел Деси Зидарова от хитовия сериал „Хотел България” разказва за бременността и за отговорностите на майчинството. Деси има 2 невероятни деца, на които отделя цялото си време и внимание. Малкият Виктор е на 4,5 години, а красивата Ванеса- на

Майка 24 часа

Опитвам се да бъда строга, но нещо не се получава.

Да възпиташ един човек, да го изградиш като характер е много важно и отговорно.

Актрисата и модел Деси Зидарова от хитовия сериал „Хотел България" разказва за бременността и за отговорностите на майчинството. Деси има 2 невероятни деца, на които отделя цялото си време и внимание. Малкият Виктор е на 4,5 години, а красивата Ванеса- на 1,5 годинки. Да бъде майка по никакъв начин не й пречи да бъде и дейна жена, и предана съпруга. Активна и в перфектна форма, Деси е пример за красива и уверена жена, и майка.

1 На кой филм можеш да оприличиш живота си?

Не знам, не бих оприличила живота си с някой филм. Животът ми е интересен и не съжалявам за нищо, което ми се е случило. В никакъв случай, обаче не мога да кажа, че животът ми прилича на „Хотел България".

2 А на кого би искала да прилича?

Не се сещам конкретен филм. Знам със сигурност, че ще е някой с хепиенд.

3 Опиши с няколко думи какво за теб е майчинството!

Майчинството е нещо много отговорно - едно изпитание, на което си подложен постоянно. Точно, когато си мислиш, че всичко е наред, се случва нещо неочаквано. Това е 24 - часов работен ден. Няма почивен ден.

4 Имаш син на 4,5 години - Виктор. Как се реши на второ дете - малката Ванеса?

Въобще на съм го мислила много - много. Винаги съм знаела, че ще имам две деца. Когато преценихме, че Виктор вече е достатъчно голям, беше напълно нормално да има братче или сестричка.

 5 Кръстени ли са на някого децата ти?

Не съм кръщавала нито едно от децата си на някого. Виктор ми е много любимо име и си знаех, че ще бъде това име. Ако се беше родил момиче, щеше да е Виктория. А Ванеса, защото исках и двамата да са с буквата „В". Много се радвам, че никой от нашето семейство нямаше претенции за имената.

6 Каква е твоята формула за успешна кариера и майчинство?

Трябва да си много организиран, да успяваш да разпределиш времето си - това е всичко. Всеки момент да бъде оползотворен качествено и да не се губи времето.

7 На кого разчиташ да ти помага?

Най-много разчитам на родителите на Веско. Те много ми помагат с децата. Майка ми ми помага в работата. Общо взето не съм точно човек, който се справя с абсолютно всичко сам. Радвам се, че имам хора, които да ми помагат.  

8 Сега, след като роди втори път, можеш ли да кажеш, че ти е било по-лесно, че си била по-подготвена?

Определено си по-подготвен за второто раждане. Няма го притеснението, не се затормозяваш с излишни неща, знаеш кое, как, защо. Дори си позволявам да давам съвети на моите приятелки. Според мен има неща, които наистина са излишни. Когато раждаш за първи път, искаш всичко да е перфектно, организирано, да е като по книжка, а това не се случва точно така. С тези изисквания и очаквания се затормозяваш излишно, а оттам и детето. Определено вторият път се гледа по-лесно дете.

9 Имало ли е нещо по време на бременността, от което да ти се е гадело?

През първите три месеца ми беше много лошо и почти не съм се хранила. Дори свалих килограми, вместо да кача, но после всичко си беше нормално. Не съм имала такива притеснения.

 10 Кърмила ли си ги?

Кърмила съм само Виктор.

11 Имала ли си притеснения за фигурата си след ражданията?

Разбира се, както всяка друга жена и аз се притеснявах за фигурата си - дали ще кача много, как ще възвърна форма, какво да ям? Смятам, че това са нормални притеснения и мен също не ме подминаха.

12 Как поддържаш форма?

Аз имам салон и там съм успяла да съчетая много неща така, че жената като влезе в него, да може да се погрижи от отслабването до лицето, кожата, обезкосмяването и всичко. Общо взето можеш да направиш всичко в един салон. Имам една много добра машина, която е за отслабване, за намаляване на обиколката, за премахване на целулита. След раждането на Ванеса тя много ми помогна да „прибера" излишъка.

13 Посещавала ли си курсове за бременни? Какво е мнението ти за тях?

Предполагам, че са много полезни, но аз самата не съм посещавала. По време на бременностите ми се образовах от книги. Смятам, че там има какво да се научи и да помогне за подготовката за раждането. Затова определено препоръчвам курсовете за бременни. Това, че има такива курсове, не е случайно.

14 Твоят метод на възпитание? Наказваш ли децата, когато правят пакости или им обясняваш спокойно?

Да възпиташ един човек, да го изградиш като характер е много важно и отговорно. Не смятам, че детето трябва да бъде наказвано. Много е хубаво да съществува приятелска връзка, но да се знае къде свършва приятелството и къде започва родителството. Методът на възпитание също така много зависи и от самото дете, защото аз съм била свидетел на ужасни „сценки" на родители и деца, които са наистина много трудни за овладяване. Не знам каква е точната рецепта за такива деца.

15 Опиши с няколко думи какви са характерите на Виктор и на Ванеса.

Виктор е много чувствителен и умен, и много израстна покрай Ванеса. Преди тя да се роди, той беше глезеното дете и всичко беше за него. Сега, когато я има нея, той е баткото.

Ванеса е хитруша, усеща, че има гръб и се опитва да манипулира Виктор. Въпреки това е много сладка и добричка. Тя е много послушно дете. Виктор е по-твърдоглав.  

16 Можеш ли да определиш какъв тип майка си - либерална, демократична или диктатор?

Бих казала, че съм либерална майка. Опитвам се да бъда строга, но нещо не се получава.

17 Три неща, които смяташ, че децата ти трябва задължително да знаят, за да пораснат добри хора?

Много е важно да знаят коя е майката и как да се държат с нея. Да уважават семейството. Трябва още от съвсем мънички да бъдат възпитавани в семейните ценности, да знаят, че семейството е важно. Да уважават родителите и да им помагат. Трябва да бъдат хора. Смятам, че е много важно също да се опитаме да ги предпазим от всички пороци, които ни заобикалят. Родителството е много отговорно, детето е празен лист и каквото напишеш на него, това ще стане. 

18 Кои черти от твоя характер и този на Веско искаш да се проявят в децата ви и кои не?

Всъщност, смятам, че повечето черти вече са се проявили, тъй че вече е малко късно. 

19 Най-милият момент, свързан с децата, който се сещаш?

Най-милото е, когато детето се обърне и каже: „Мамо, обичам те!", „Татко, обичам те!". Това е нещо, което е несравнимо.

20 Най-комичната ситуация, в която си изпадала, заради тях?

Комичните ситуации са наистина страшно много. Виктор, например много обича да носи костюми на герои - Спайдърмен и др. Последното лято изкарахме цялото море с тези костюми. Където и да отидем, той е облечен така.

21 Какви искаш да станат децата ти като пораснат?

Не съм такъв тип родител, който има болни амбиции за децата си. Каквито искат, такива ще станат. Не бих ги ограничавала. Смятам, че човек трябва да обича професията си, за да е добър и щастлив.

 

Интервюто взе: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: