Lifestyle

Майката и бебето – захранване за новия живот

„...Храна, желания и образи, и спомени превръщат те в клетки, сетива и плът, които ти самоизграждаш отново и отново. Ти си обичащият и любимият, зрител и гледка, творец и творение..." Дийпак Чопра

Майката и бебето – захранване за новия живот

След раждането, новият живот (вашето бебе) е под ваша закрила. През следващите няколко месеца се уверете, че грижите, които сте полагали, и любовта, която сте давали на вашето бебе и на вас самата, не само продължават, но и увеличават своята сила и потенциал. Стремете се всеки ден да задоволявате физическите, емоционалните и духовните нужди и да подхранвате всички сетива - вашите и на вашето бебе. Така ще се радвате на богат и вълшебен живот за цялото семейство.

Практика след раждането

Здравословното хранене продължава и след раждането. Ако бременността ви е била повод да започнете, или да се върнете към здравословното си хранене, използвайте времето сред раждането като възможност да запазите този свой стил. Както на вас, така и на вашето бебе, са необходими достатъчно и качествени протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и целулоза. Пийте много прясна изворна вода и ограничете кафето и алкохола. Хранете себе си и своето бебе, сякаш изпълнявате ритуал. Докато се храните, изпитвайте любов, притискайте бебето до тялото си, осъществявайте контакт с всичките си сетива. Вложете цялото си същество и съзнание в процеса на хранене. Докато храните детето си, почувствайте любовта и грижата, които се пробуждат във вас.

За да увеличите жизнената си сила, когато се чувствате слаба и изтощена, полагайте грижа за бебето си, гледайки, усещайки и мислейки като него. Именно чрез него си напомнете, че животът е изпълнен с чудеса. Съзнателно отделяйте време всеки ден, за да усещате всичките пет природни елемента: огън, вода, въздух, земя и пространство: ходете боси в естествени водоеми, сред обилна растителност, на слънце, вечер се взирайте в звездите, яжте храни, отгледани и приготвени с всичките пет елемента. Ще усетите прилив на енергия и любов.

Връзката ви с бебето укрепва чрез постоянен физически контакт. Вашите енергийни полета се сливат и общата ви енергия нараства. Работейки, майката разрежда тази енергия и осигурява на бебето си спокойно и отпуснато съществуване. И така, докато периодът „на ръце" завърши и бебето започне да пълзи. Тогава то поема в свои ръце грижата за енергийния обмен. Без да е почувствало този период, то не може да продължи пълноценно своето развитие. Появяват се проблеми от физическо и емоционално естество.

Шестте състояния на съзнанието на вашето бебе и тяхното изучаване биха ви помогнали да го разбирате по-добре и да отговаряте по-точно на неговите нужди.

Спокойна будност - Когато му говорите, бебето ви реагира и се съсредоточава върху вас, то е с отпуснато тяло и будни очи. Това е моментът за задълбочаване на връзката ви.

Активна будност - Характеризира се с ритмични движения на тялото, с които то общува с вас. Бебето може да се оглежда с интерес, но не търси непременно зрителен контакт с вас.

Сънливост - Това е времето след събуждане или преди заспиване. Бебето не се съсредоточава върху нищо определено, клепачите му тежат и са полуотворени.

Лек сън - Бебето е с отпуснати лице и тяло, движи се съвсем малко, диша спокойно, понякога въздиша.

Активен сън или REM (сън с бързи очни движения) при възрастните. Бебето е заспало, но физически активно - възможно е да се върти, да мляска, все едно суче, да се притисне във вас, за да му стане по-топло.

Плач - Основен метод на общуване при бебетата, с който те показват, че имат нужда от нещо: храна, успокояване, топлина. Отговорете с любов и то ще разбере, че го слушате и се грижите за задоволяването на неговите нужди.

Сетивното подхранване на бебето продължава и след раждането:

Звуци

Стимулирайте нервното развитие на бебето си, като му осигурите разнообразни приятни звуци. Знайте, че сред всички тях, то ще предпочете звуците от вашия глас и сърце. Говорете му, пейте и му четете приказки, осигурявайте му насладата от първичните звуци на природата.
Докосване

За здравословно емоционално и физическо развитие докосвайте детето си, дръжте го близо до себе си, правете му масажи. Така то ще изгради и здрава нервна система, силна имунна защита и добра храносмилателна система.

Гледки

Различните визуални образи също подпомагат развитието на бебето. То се привлича изключително много от лицата на хората. Бебетата се развиват, като запомнят различните образи, които виждат, и по-късно започват да ги имитират. Затова, осигурявайте им най-различни колоритни гледки, за да развиете всичките им сетива.

Аромати

И сред ароматите вашият е този, който ще привлече бебето ви през първите дни от неговото съществуване извън утробата. Използвайте факта, че в мозъка миризмата, споменът и емоцията са много тясно свързани, и осигурете спокойствие за бебето си, като създавате асоциации между аромати и приятни преживявания.

Смехотерапия

Използвайте смеха като основно средство за добро настроение, спокойствие и лечение за вас и вашето бебе. Смейте се често, не се приемайте прекалено сериозно и ще се чувствате прекрасно заедно с вашето бебе.

Подхранване на родители

И не забравяйте, че ще бъдете най-полезни на своите деца, ако полагате грижи не само за тях, но и за себе си. Поддържайте постоянен баланс между ум и тяло, грижете се за своето физическо, емоционално и духовно разцъфване. Така ще бъдете сигурни, че осигурявате всичко необходимо за благотворното съществуване на вашето новородено дете.


Автор: Зорница Симеонова

 

Сподели: