Развитие и обучение

Малчуган със здрав гръбначен стълб

Най-критичният период за развитието на гръбначния стълб при децата е тръгването на училище и навлизането в пубертета.

Малчуган със здрав гръбначен стълб

Най-критичният период за развитието на гръбначния стълб при децата е тръгването на училище и навлизането в пубертета. Скъпи родители, знаем, че сте прекалено заети в ежедневието си, но настоятелно ви молим да обръщате внимание на стойката на вашето дете. По възможност, носете му раницата, докато го водите на градина или на училище, или го вземате оттам. Така ще бъдете от полза на малчугана да не се натоварва излишно.

Най-честите проблеми с  гръбначния стълб при малчуганите са сколиозата (изкривяване на гръбначния стълб настрани, най-често под формата на буквата C) или двустранната сколиоза (като буквата S),  кифоза (изгърбеност, когато раменният пояс и гръбначният стълб в гръдния дял са извити напред) и лордоза (изкривяване в лумбалния, т.е. кръстния дял на гръбначния стълб).

За успешното лечение е най-важно своевременното и правилно диагностициране. Ако не се реагира отрано и се отлага коригирането, недобрата стойка на тялото, с течение на времето, може да предизвика появата на структурни или статични деформации, които трудно ще бъдат поправени дори с определени упражнения. Съответно, така се понижава вероятността от цялостно справяне с коварните заболявания на стройната фигура. А всички искаме детето ни да е с правилна стойка, нали?

Сега ще ви запознаем накратко с най-често срещаните проблеми на гръбначния стълб.

Гръбначните изкривявания най-често довеждат до вторични промени на гръдния кош, а при по-тежки форми - до проблеми с вътрешните органи. Oсвен лошия естетичен вид, и вътрешните органи не са в адекватно положение, а заради деформацията нерядко се появяват затруднения с дишането и със сърдечната дейност. Стига се и до появата на болки. При малформации на прешлените също се наблюдават изкривявания. Причина за такъв проблем са и заболявания, най-често с дефицит на витамин D (рахит).

Най-проблемна сред деформациите е сколиозата, тъй като, наред с изкривяването на тялото и  гръбначния стълб настрани, се стига и до неговата ротация, както и ротация на прешлените. Това, от своя страна, води до проблеми с ребрата, което пък предизвиква деформации на гръдния кош и появата на гърбица. Като последица от лордозата често се наблюдава и кифозно „поведение" на тялото, което на по-късен етап може да доведе до появата на дискова херния. 

Никога не е прекалено рано да се провери в какво състояние е гръбначният стълб на детето, дори и то да е още малко.

Предотвратяване на проблема чрез упражнения от най-ранна възраст

В периода на най-интензивния растеж - между четвъртата и десетата година, децата не би трябвало да се насочват към един определен спорт. Препоръката е първо те да натрупат опит, да постигнат добра координация и баланс на мускулите и добри двигателни способности, а всичко това е трудно да се постигне след пубертета. 

Точните, дозираните, точно изпълнени упражнения са от изключително значение, тъй като оказват влияние не само върху правилното развитие и растеж на детето, върху повишаването на мускулната сила и гъвкавост, но и водят до разрешаване на проблема. Спортът оказва положително влияние върху развитието на малчугана, но не всеки спорт е подходящ за хлапето.

Спортът е важен за правилното оформяне на цялото тяло.

Резултат чрез игра

 Със сигурност няма да сгрешите, ако вместо да робувате на „болни" амбиции, направите консултация със специалист на какви тренировки да запишете наследника си. И да, спортът е здраве!

Въпросът, който задават родителите, е кой спорт е най-добрата опция за детето. А също така, съществуват ли коригиращи състоянието упражнения, които не са монотонни и досадни. Когато малчуганът се упражнява чрез игра, забавления и смях, той се развива правилно, без да се замисля, че чрез спорта ангажира мускулатурата си за правилно развитие на тялото и добрата фигура. Подходът към всяко дете е индивидуален.

Преди това, естествено, е наложително да се направи преглед от специалист, да се извърши измерване, с цел откриване и последващо наблюдаване на проблема. Задължително е да се вземе предвид позицията, която заема тялото при определен вид спорт - някои занимания могат да предизвикат появата на проблема, или да усилят деформацията. Важно е да знаете какви са възможностите за физически занимания на мъниците: 

  • Симетрично и асиметрично натоварване.
  • Аеробни и силови, статични спортове.
  • Упражнения за гъвкавост, сила, издръжливост, бързина, координация. 

В художествената гимнастика и балета, например, се набляга на гъвкавостта. При гимнастиката, която е асиметричен спорт, много често се стига до тежки сколиози. Докато за балета е характерна „професионална" деформация на ходилата. Понякога се стига до тежки деформации при изразени асиметрични спортове без стабилна обща физическа подготовка: тенис на корт, баскетбол, волейбол, фехтовка. Прекрасни от гледна точка на физическото развитие и дисциплиниране на подрастващите са: футбол, спортна гимнастика, лека атлетика, езда, плуване, бойни изкуства.

Тенденция в последните години е първите изкривявания при децата да се появяват още на 4-5 годишна възраст, повлияни от употребата на различни мобилни устройства. Гледането на телевизия също води до изкривявания в стойката. И да не забравяме, докато хлапето се храни, не бива да играе с мобилни устройства и да гледа телевизия. Всичко това е за неговата добра стойка. Ето защо е нужно да ограничавате малчуганите, замествайки технологиите с игри.    

За да сте сигурни, че хлапето расте и укрепва, водете го редовно на прегледи при специалист. Това може да се случва един път годишно при нормално развитие. Ако има установен проблем, ритъмът на посещенията се определя съобразно него.

Автор: Милена Тошева

Консултант: д-р Мишо Филипов, ортопед

 

Сподели: