Семейно здраве

Малката голяма напаст ВЪШКИТЕ

Имаше ги, когато бяхме деца, има ги и сега.
Наръчник за борбата с тях.

Няма спасение от тази напаст. Според учените вече 25 хиляди години гадинките живеят, хранят се, плодят се и умират - на главите ни (по-иронично настроените читатели ще забележат, че въшките буквално са ни се качили на главите). Твърдят, че потърпевши са хората с ниска лична и битова хигиена. Факт е обаче, че жертви са и хора с безупречни хигиенни навици. Всеки може да хване въшки, но по-често се случва в детските колективи - градини, училища, лагери. Паразитите се предават много лесно при тесен контакт (например в претъпкан транспорт) и ползването на общи гребени, хавлии, принадлежности за коса, шапки, възглавници.

Педикулозата (въшливостта) у човека се причинява от три вида въшки - главова, дрешна и полова. Главовата въшка е безкрило паразитно насекомо с миниатюрни размери, около 1-3 мм. Цветът й варира от жълтеникав до мръсносив, в зависимост от цвета на косата. Главовата въшка се храни като смуче кръв от скалпа един-два пъти в денонощието. Тя пробожда кожата с хоботчето си. Слюнчената й течност предизвиква възпаление, в следствие на което се появява силен сърбеж. Женската въшка е по-голяма от мъжката. Тя снася около 8 яйца (гниди) на вечер в основата на косъма, като за месец може да остави поколение от 2 000 - 2 500 паразита. Чрез хитиновата си обвивка гнидите здраво се прикрепят за косъма. От яйцата в рамките на една седмица се излюпват т. нар. „нимфи" (млади форми), които се хранят с кръв. Когато се излюпят, младите въшки оставят след себе си перлено-бели празни обвивки, които могат да се объркат с пърхот. Те се разнасят по дължината на косъма и затова яйцата често се намират по-далеч от скалпа. За десетина дни бебетата въшки се превръщат в полово зряла възрастна форма, която се прикрепя към основата на космите с помощта на шестте си крачета. Най-благоприятната среда за живот на въшките е човешката глава. Там те живеят около 30 дни, ако я напуснат, умират до два дни.

 Как да ги открием?

Трудно. Въшките са твърде малки и може въобще да не се забележат от неопитно око, а гнидите пък може да се объркат с пърхот. Най-характерният признак е неприятният сърбеж. Ако кожата е много раздразнена, тя може да се зачерви, понякога може да се появяват малки червени пъпчици по врата. Някои от разчесванията могат и допълнително да се инфектират и да предизвикат дерматит, екзема и подуване на лимфните възли.

Когато преглеждате детето си за въшки и гниди, обръщайте специално внимание на линията на косата под бретона, тила и над ушите. Възрастните по-лесно се откриват при мокра коса, а гнидите стоят на около сантиметър от основата на косъма. Отстраняват се трудно, за разлика от пърхота или прахта. При наличие на въшки сред приятелите  и съучениците на детето ви, проверявайте го още по-старателно през няколко дни.

Профилактика
За да не ви нападнат тези гадинки, разресвайте косата си два пъти седмично с гребен, потопен в чаша с топла вода, в която са добавени 10 капки масло от чаено дърво.

Изтребване „до крак"

Вече има достатъчно възможности за справяне с този неприятен проблем. Лечението на педикулозата може да се окаже предизвикателство при по-гъсти и дълги коси, тъй като изискват повече усилия. Отрязването на косата обаче не е гаранция, че ще се отървете от въшките. Премахването на главовите въшки може да стане без използването на токсични химически препарати, особено при бременни жени и малки деца:

Бабина рецепта. Като най-ефикасно средство срещу въшки си остава старото изпитано средство: смес от газ, оцет и олио в равни количества (1 с. л.). Окосмената част на главата се намазва и се покрива с кърпа. След 10-12 часа главата се измива и косата трябва отново да се провери. Имайте предвид, че с тази смес въшките само се омаломощават, но не умират. За да се премахнат, косата се разресва с гъсто гребенче, напоено в топъл оцет. Тази процедура се повтаря, докато гадините изчезнат напълно.

Внимавайте с количеството газ, защото, ако прекалите, са възможни поражения на кожната повърхност, което от своя страна да доведе до силно лющене и поява на пърхот.

Поради неприятната миризма и необходимостта да се стои 12 ч. със сместа на главата, почти е сигурно, че детето няма да хареса процедурата и ще се съпротивлява. Затова опитайте и други методи.

Методът на влажното разресване. Това е един добър начин да се избавите от въшките, ако обаче разполагате с 2-3 седмици. Косата се измива и щателно, участък по участък, се разресва с фин гребен. След всяко прокарване през косата, проверявайте гребена за въшки и го измивайте с вода. Няма да можете да премахнете неизлюпените гниди с гребена, защото те са здраво прикрепени към косъма, но ако повтаряте тази процедура през ден в продължение на две седмици, постепенно ще премахнете всички въшки.

Ароматерапия. За да убиете паразитите и да успокоите сърбежа, може да използвате билкови препарати и етерични масла (розмариновото, гераниевото, лавандуловото, евкалиптовото и лимоновото масло). Добавете към 1 чаена лъжичка неароматизиран лосион 2 капки евкалиптово и по 1 капка лавандулово и гераниево масло. Втрийте сместа в кожата на главата и я оставете за половин час. Разрешете косата със ситен гребен, преди да я измиете. След като я изплакнете, използвайте антисептичен разтвор от 2,5 чаени лъжички оцет и 2 капки етерично масло. Изплакнете главата и оставете косата да изсъхне. Повтаряйте всекидневно. За да предотвратите ново опаразитяване, при последното изплакване на косата добавете 6 капки масло от мащерка и от розмарин, смесени с 0,5 л топла вода.

Инсектициди с меко действие. Удачно средство в борбата с въшките са препарати, съдържащи инсектициди. Те са под формата на лосиони, балсами, шампоани, концентрирани емулсии и аерозоли. Имат приятен аромат и съставки, които омекотяват и подхранват косата. Препаратите се втриват в основата на косата, след няколкочасов престой главата се измива обилно с вода и сапун.

 Да спрем заразата

Трябва да обясним на детето ситуацията и да го предупредим да ползва само своите лични вещи, за да не зарази себе си и другите. Въпреки че преживяемостта на паразитите извън главата е кратка, трябва да сме предпазливи и да вземем мерки на време. Препоръчително е да се дезинфекцират дрехи, шапки, шалове, спално бельо и грижливо да се измиват четките за коса и гребените.

Кога да потърсим медицинска помощ?

  • Лечението не е ефикасно
  • Кожата на главата се възпалява или инфектира

Дрешна въшка

Тя е по-голяма от главовата, размерите й достигат 3-4 мм. Цветът й е мръснобял. Дрешната въшка живее в гънките и шевовете на долните дрехи, където женската снася около 200-300 яйца. При убождане на кожата настъпва силен сърбеж. Следите от ухапванията на дрешната въшка се откриват обикновено по кожата между плешките, по корема и ханша, по-рядко по бедрата. При хронично протичане кожата загрубява и пигментира (т. нар. „болестно състояние на скитниците"). Спасението от дрешната въшка е изкъпване с топла вода и катранен сапун и намазване на тялото с топъл оцет или ксилолов вазелин. Бельото и дрехите се дезинфекцират и изглаждат с гореща ютия.

Полова въшка

Половата (срамната) въшка е едва 1-2 мм. Крачетата й са снабдени със здрави нокти, чрез които се прикрепва за кожата в основата на косъма. С изключение на главата, тя може да се разположи по космите на цялото тяло: полови органи, мишнични ямки, вежди и мигли. Предаването на заразата става по полов път или при ползване на опаразитено легло и бельо. Рядко са възможни и други начини за предаване на въшливостта. Характерни признаци са силен сърбеж и синкави петна по кожата на корема и бедрата. За лечение се използват локално разтвори от ксилол, спирт и етер, разтвор на ксилолов вазелин, унгвент на купрекс или 20 %-ов нафталинов унгвент.

Автор: Татяна Вълчанова

 

 

Сподели: