Lifestyle

Малки хитрости

Как младата майка да спести време за себе си

Малки хитрости

Е, дочакахме го! Малко, сладко, беззащитно, дълго бленувано и реално. Появата на новородено у дома обаче е не само радост, но и сериозен тест. В крайна сметка семейството се е сдобило с нов човек и това означава, че начинът на живот на всички ще се промени напълно. За жалост, младата майка не придобива веднага ежедневна рутина, няма време да направи много неща и поради това може да се чувства не само уморена, но и да получи сериозен стрес. Как да улесни живота си една млада жена, която за първи път е станала мама?

Домашни задължения

Първо, не се опитвайте да „овършеете“ цялата къща по безупречния начин, по който сте свикнали да я виждате. Докато бебето е съвсем малко, най-важната задача е да се справите с него. Ето защо в първите месеци след раждането се опитайте да намалите работата по дома до минимум.

Предлагаме ви и някои трикове:

• Направете повече полуготови продукти и ги замразете, докато таткото или бабата се разхождат с бебето на улицата. Когато дойде време за готвене, просто поставете заготовките в тиган, тенджера или тава.

• Преминете към правилно хранене, ако не сте го направили досега. Здравословна супа без пържене, печени меса, картофи или извара с плодове – всичко това може да бъде приготвено без дълго стоене пред печката.

• Не забравяйте да закусите – това е необходимо за енергията ви през деня. Бърза овесена каша ще помогне – може дори да накиснете ядките в кисело мляко от предната вечер, на сутринта добавете плодове и ядки и ще получите отлично ястие.

• Ползвайте често пасатор или блендер. Те значително намаляват времето за готвене.

• Не е необходимо да гладите дрехите. Изсушете ги на простор или в сушилня, сгънете ги и ги приберете.

• Не отказвайте помощта на други членове на семейството.

Добрият стар план

Много полезно е да направите план за седмицата, меню, списък за пазаруване. Всичко това ще помогне да се организира ред в къщата.

Време за себе си

Наложително е да отделите време за своите хобита и нужди. Много е важно майката да си почива и да е в добро настроение. Няколко трика, които ще й помогнат да си спести време:

• Пеещи играчки над леглото ще помогнат за забавлението на бебето за известно време.

• Активната гимнастика също го забавлява временно. Освен това, помага на детето да се научи по-бързо да пълзи, докато се мъчи да достигне играчките или интересните елементи но активната гимнастика.

• Когато бебето започне да пълзи, поставете в стаята красиви кутии с интересни неща – дрънкалки, салфетки, щипки за пране, меки големи кубчета.

• Ако кърмите, ползвайте това време и за себе си – почетете, научете нещо.

• Ползвайте слинг или кенгуру – това ще ви позволи да бъдете по-мобилни, да вършите много неща.

• Опитайте се да спите с бебето поне веднъж на ден. В противен случай ще се сблъскате с хронична умора и раздразнение.

• Всяка седмица отделяйте поне един час само за себе си – за среща с приятелка, фризьор и маникюр, излизане с любимия без бебето. Това време ви е нужно.

В крайна сметка младата майка има нужда не само от сън и добра храна, но и от добро настроение, нови впечатления, почивка от детето (независимо как ви звучи това) и измъкване за кратко от рутинните задължения.

Грижа за бебето

Някои деца спят много, други – само половин час, а след дрямката идва нова порция забавление, което вие трябва да осигурите. Едно бебе се нахранва бързо и с желание, друго го прави бавно и без много усърдие. Всяко дете е различно и трябва да се адаптирате към него. Има малки трикове, които ще помогнат в грижите за бебето.

• Ако детето заспива трудно, може да му помогне т. нар. „бял“ шум. Това е звукът от дъжд, водопад, вятър, дори бръмченето на прахосмукачка. Такъв шум бързо го успокоява.

• Съберете на едно място всички неща, които са необходими за грижата за бебето (салфетки, пелени, кърпички, памучни тампони). И винаги ги поставяйте на мястото им, за да не губите време да ги търсите.

• Когато бебето порасне достатъчно, за да седи, вземете го в стаята, където се намирате вие, и му дайте интересни „играчки“ – тенджера, кутии, купички, панерче с щипки. Ще бъдете заети с работата си и в същото време ще наглеждате своя малък наследник. Освен това, такива неща привличат децата много повече от обикновените играчки.

Тези хитринки ще направят ежедневието ви по-лесно. И все пак, не всичко е измислено. Фантазията на младите майки е неограничена, сътворете свои трикове. Като не забравяте основното – радвайте се пълноценно на мъничкото си съкровище. То ще порасне толкова бързо, че няма да се усетите как ще започне да ви липсва времето, в което е било бебе.

Автор: Ели Маринова

 

Сподели: