Семейно здраве

Малките рамбовци

Чудите се как да откъснете невръстния си син/дъщеря от компютърните битки с виртуални противници? Изходът е лесен: пренесете „битките" в реалността. Решението се нарича лазерен (електронен) пейнтбол.

Малките рамбовци

Чудите се как да откъснете невръстния си син/дъщеря от компютърните битки с виртуални противници? Изходът е лесен: пренесете „битките" в реалността. Решението се нарича лазерен (електронен) пейнтбол. Играта е разновидност на класическия пейнтбол, само че без необходимостта от специално оборудване и риска от случайно нараняване. Наричат я „спортът на 21 век", тъй като тя съчетава адреналина на компютърните игри с възможността да прекарате няколко часа на открито, забавлявайки се със семейството и приятелите си. Заради своята реалистичност и динамика вариант на електронен пейнтбол се използва включително във въоръжените сили на държави като САЩ, Австралия и Франция за обучение на командоси.

ИГРАТА

Спецификата на играта предлага безкрайни възможности за забавление за цялото семейство. „Арсеналът" е съобразен изцяло с изискванията за сигурност и включва пушки или автомати с безопасен за зрението инфрачервен лъч (подобен на дистанционното за телевизор). Играчите се разделят на два отбора, които се обозначават съответно с жилетки в различни цветове. Участниците разполагат със специални шлемове с приемници за лъча. При улучване на играч върху шлема се появява светлинна индикация, усеща се лека вибрация, чува се звуков сигнал и се намаляват определеният брой "животи". При свършване на предварително договорените „животи" оръжието автоматично блокира и "убитият" играч излиза от играта.

За укрития се използват естествените особености на терена, на който се играе (ако е навън), или пък изкуствено създадени прегради (ако е в зала). Възможно е да се играе както „соло", така и в отбор. Различните мисии, които могат да изпълняват играчите, пък позволяват голямо разнообразие от тактики и стратегии съобразно възможностите и възрастта на участниците - атака и защита, пленяване на флаг, превземане на „вражеска" територия и други.

За да се потопите в света на електронния пейнтбол, не е необходимо да си купувате билет за презокеански полет или да се записвате в армията. Неин „цивилен" вариант вече се предлага на няколко места в София. Единият от районите за игра на открито, стига метеорологичните условия да позволяват, е езерото „Ариана" в Борисовата градина, а другият е в Южния парк. Още няколко зали в столицата предлагат подходящо оборудване на достъпна цена за любителите на адреналина от 6 до 66 години.

Електронен пейнтбол се играе на няколко места в София. Основният терен на открито, където любителите на адреналина от всички възрасти могат да пробват точността на мерника си, е при езерото "Ариана" в Борисовата градина, но игри се организират и в района на парка "Заимов". Цените са повече от приемливи. Една игра с 9 живота (продължителност 5-10 мин) излиза 2 лв. на човек. 30 минути (3 игри) са 5 лв. на играч, а детско парти (рожден ден) с продължителност от 90 минути струва 150 лв. общо за всички деца.

На закрито електронен пейнтбол за деца се предлага в клуб „Парти хаус" в София като част от организираните детски партита.

ПРИЛИКИ И РАЗЛИКИ

За разлика от класическия пейнтбол лазерната разновидност на играта има сериозни преимущества както за играчите, така и за наблюдателите. Самата специфика на бластерите позволява по-голяма далекобойност на стрелбата, съчетано с липсата на необходимост от презареждане на „мунициите". Оръжията стрелят на дистанцията на реалните си събратя - автоматичните пистолети на 70 метра, щурмовите винтовки на 150 метра, снайперите на 200 метра. Електрониката позволява точно отчитане на резултатите, което предотвратява потенциални конфликти между играчите.

Освен това за разлика от класическия вариант на играта, при който се използват топчета с боя, при електронния липсват каквито и да е неприятни усещания при попадение, което го превръща в единствената алтернатива за деца да се потопят в света на пейнтбола. Лекотата на оборудването (пушките обикновено са от алуминий и с минимално тегло), елементарните правила и високата степен на безопасност позволяват на малчуганите да се почувстват като истински „войници на бъдещето" и извън света на компютъра, при това заедно с мама и татко.

 

Автор: Румяна Богданова

 

 

Сподели: