Бременност

Мама, Madre, Maa, Mutter... Майчинството по света

Защо майките в Англия хвърлят сол зад гърба си преди раждане? Как жените в Чехия определят пола на бъдещото си дете? Вярно ли е, че жените, които чакат бебе в Куб, се страхуват някой да докосне корема им?

Мама, Madre, Maa, Mutter... Майчинството по света

Ето някои интересни поверия, митове и традиции за бременност и майчинство от различни страни по света.


Бременност и всичко, което новата майка трябва да има

Китай
Има широко разпространено вярване, че излагането на компютри, микровълнови печки и мобилни телефони може да доведе до аборт или вродени дефекти. В резултат, много бременни жени купуват „антирадиационни жилетки", за да предпазят развиващите се бебета. Всъщност, жилетките се препоръчват от някои китайски лекари и книги за бременни. Щом научат, че са бременни, много жени също така изключват мобилните си телефони и не ги използват, докато родят.

Испания/Латинска Америка
Бременните жени ламтят за стилни и дръзки дрехи за бременни. Латиноамериканските жени обичат да се обличат добре.

Германия
Новият сутиен (независимо дали по-голям или специален за бременност) е задължителна придобивка за бременната.

Австралия
Дънки за бременни са начело на списъка за повечето новозабеменяли жени. Австралийките са обсебени от денима.

Швеция
„Подложките за затопляне на гърдата", които се описват като съчетание между ухо на малък слон и подплънка за рамо от 80-те, се слагат в сутиена, за да поддържат топлината на тялото. Шведите вярват, че кърмещите майки трябва да поддържат гърдите си затоплени, за да увеличат притока на мляко и да предотвратят запушени канали. Кърмещите жени казват: „Не са точно сексапилно бельо, но са много добри - особено когато млякото слезе и гърдите са препълнени и напрегнати".

   Отношение към бъдещите майки

Какво е отношението към бременните жени в различните страни?

Англия
Бременните жени не получават особено специално отношение. „Почти няма уважение и почит", казват майките. „Можеш да стоиш права в автобуса и хората ще зяпат във вестника си и ще се преструват, че не те виждат."

Китай и Индия
В Китай, щом жената забременее, цялото семейство се фокусира върху нея и бебето й. Същото е валидно и за Индия. Всеки в семейството иска да се увери, че бъдещата майка се храни добре и е предпазена от опасности.

Германия
Бременните жени и майките не се радват на особени привилегии. Никой не им отстъпва ред, ако чакат на опашка. „Ако някой предложи на бременна жена или майка с малко дете да мине напред на опашка, обикновено е чужденец!"

Швеция
Със сигурност можете да очаквате да ви отстъпят място в обществения транспорт. Едновременно, не е учтиво да очаквате много особено внимание като бременна. В Швеция хората са услужливи, но не смятат бременността или майчинството за определящи. Това ще се приеме за грубо.

Доминиканска Република
Бременността и майчинството са неотделими части от културата на Латинска Америка. Майките и майчинството са на почит и бременните жени получават уважение, където и да отидат.

Канада
Понякога жени или по-възрастни мъже ще отстъпят място на бременна жена в обществения транспорт. Предизвикателство е да се уверите, че знаят, че сте бременна, особено през зимата, когато носите дебело палто. Някои бременни жени казват, че разкопчават палтото си и показват корема, за да получат място.

Хайде на масата, или традиции и митове в храненето на майките по света

Мексико
В Мексико и други латиноамерикански страни мнозина вярват, че ако не сте опитали от храната, за която сте копнели по време на бременността, бебето ви ще се роди с родилни петна, оформени като тази храна.

Англия
Според британския фолклор, бременните жени често мечтаят за... въглища. В днешно време идеята за желания по време на бременността е отживяла. Сега хората гледат на бременността като добро извинение да ядете сладолед през нощта.

Панама
Новите майки трябва да ядат само прясна, домашно приготвена храна - нищо преработено или консервирано. Вярва се, че това ще предотврати коликите и ще помогне на майката да възстанови фигурата си.

Индия
В южните части на Индия жената показва на семейството си, че е бременна, като иска кисели храни или такива със силна миризма, като манго или тамаринд (сладко-кисел плод). Така по-възрастните в семейството (особено в селските области) разбират, че тя е бременна.

Китай
Има много широко разпространени табута. Например, хората вярват, че бременната жена не бива никога да яде морски рак, защото според традиционната китайска медицина морският рак е храна „със студена природа", която ще предизвика аборт през ранните месеци. Китайските жени били окуражавани да ядат много по време на бременност, особено протеини, а те качвали много килограми. Това започва да се променя, особено в градски условия, защото в Китай има повишаване на диабета, свързван с бременността. Сега лекарите предупреждават бъдещите майки да спазват умерена диета по време на бременността.

„Лошото" око и други старовремски вярвания

Мексико
Ако на майката често й се гади по време на бременност, новороденото ще има много коса. Бременната жена трябва да яде много пресни плодове, за да не се роди бебето мръсно.

Куба и Панама
Хората в много латиноамерикански страни вярват в „лошото" око, в силата на лош или завистлив човек да нанесе вреда на бременната жена или бебето й. В Куба бременните жени не позволяват на никого, когото не познават или не му се доверяват, да докосне корема им. В Панама бъдещите майки не казват колко напреднала е бременността им и са особено предпазливи около хора, които им имат зъб. Жените вярват, че споделянето на тази информация ги излага на риск от усложнения при раждането или грозно дете. Новородените се обличат от глава до пети в червено, защото се вярва, че червеният цвят предпазва от лоши очи.

Германия 

Родилката не бива да забива карфици или играчки в завесите през първите шест седмици след раждането, иначе детето й ще има развалени зъби.

Англия
Майката трябва да хвърли три пъти щипка сол зад себе си, малко преди да да се роди бебето, за да улесни раждането.

Франция

Ако бременната жена чуе крясък на сова, детето й ще е момиче.

Чехия 

Бременната жена може да разбере от какъв пол ще е детето й, когато първият посетител влезе в къщата на Бъдни вечер. Ако гостът е мъж, ще се роди момченце. Не се дават подаръци за нероденото бебе - близки и роднини изчакват и ги поднасят след появата му на бял свят.

Индия
Хората в Индия също вярват в „лошото" око и се предпазват, като горят червени лютиви чушки и камфор. Те също вярват, че по време на слънчево затъмнение бременните жени трябва да останат у дома, или бебетата им ще се родят със заешка устна или друга деформация. Дори образовани хора споделят това суеверие. Отношението им е: „Може да не е вярно, но защо да изпробваме яда на Природата?" 

Швейцария и Съединените щати

И в двете страни хората казват, че можете да разберете дали ще имате момче или момиче, ако се погледнете в огледалото. Смята се, че момчето увеличава красотата на майката, докато момичето я отслабва.

   Традиции за имената на Изток и Запад

Швейцария
Много хора вярват, че е лош късмет да кажете на когото и да е името, което сте избрали за детето си, преди да се е родило.

Китай
Сегашната мода е да вземете предвид петте елемента (злато, дърво, вода, огън и земя), когато избирате име. Според китайската класика The Yi Jin, или I Chin, в зависимост от това, кога точно е родено детето, то ще бъде силно в някои елементи и това ще оформи съдбата му. Китайските знаци, или букви, също носят характеристики от петте елемента - знакът може да има качеството на дърво, например. Много родители вярват, че знаците в името могат да компенсират елементите, които липсват. Ако на бебето му „липсва вода" заради датата на раждане, знак в името му, символизиращ вода, ще компенсира този недостатък. Често родителите плащат на експерт да им помогне да установят подходящото име за детето им.

Индия
Бебето получава името си 12 дни след раждането си на специална церемония, която се провежда в храм или у дома. По време на церемонията бащата прошепва тихо името на детето в ухото му. В Индия на името се отдава особено голямо значение: то се избира с помощта на роднините и приятелите, като отношение имат религията, културата и образованието на семейството. Например, името трябва да звучи приятно; трябва да съдържа определен брой срички и гласни букви, както и да указва пола на детето. Също така, името ще показва статуса на семейството, благосъстоянието и известността му, а освен това ще покаже кастата, към която детето принадлежи.

Швеция
Семействата обичайно избират две или три първи имена за бебето си. Понякога имената имат връзка със семейството, но по-често хората следват собствения си вкус.

Израел

Бебешките имена и значението им играят голяма роля в еврейските традиции. Въпреки че специфичните традиции се различават, винаги важи идеята, че името трябва да означава нещо. Евреите често кръщават бебето в чест на роднина, жив или починал. Модерните тенденции са, че детето може да носи само първия инициал от името на човека, на когото е кръстено. Библейските имена винаги са на почит. Тъй като евреите са разпръснати по цял свят, една от тенденциите е бебето да получи име, съответстващо на страната и езика, където семейството живее, и второ име на иврит, което се използва при церемонии като сватби и Бар или Бар Мицва.

Испания
Хората в Испания и някои латиноамерикански страни по исторически обичай кръщават децата си според католическата традиция - Мария винаги е било често срещано име. По традиция момчетата носят името на баща си или дядо си. Но обичаите в кръщаването се променят - днес много родители избират име, което просто им харесва.

Исландия

Децата в Исландия носят второ име, което е производно от името на бащата (и по-рядко от това на майката). Първото име е следвано от „син на" или „дъщеря на" за презиме, подобно на традициите в славянските държави.

Отпускът за гледане на детето: добрият, лошият и ужасният

Канада
Работещите майки получават едногодишен отпуск за майчинство след раждането на бебето и получават 55 процента от заплатата си през тази година. Това е държавна издръжка и жените имат право на същата работна позиция или равностойна такава след края на отпуска им. Много компании добавят към държавната издръжка допълнителни суми по време на майчинството. Бащите също имат право на 37 седмици родителски отпуск, но много все още не се възползват от тази облага.

Австрия
Бременните жени получават по осем седмици отпуск преди и след раждането на бебето и получават пълна работна заплата. Майката и бащата могат да поделят отпуска за гледане на дете. След изтичане на осемте седмици платен отпуск определена сума се изплаща до 2,5 години.

Англия

Платеното майчинство е 26 седмици. Първите 6 седмици се заплащат 90 % от заплатата, следващите 20 седмици по 100 лири на седмица. Отпускът по майчинство тече до навършване на една година; след изтичане на 26-те седмици е неплатен, а работодателят е длъжен да пази работното място. По време на платеното майчинство текат пенсионните осигуровки, полагаемата годишна почивка се трупа, получава се фиксирана сума детски надбавки, а гледането на дете под 10 години се зачита като трудов стаж за минималната пенсия в страната.

Куба
Майките получават шест месеца отпуск по майчинство и получават цяла заплата.

Франция

Майките ползват платено майчинство 6 седмици преди и 10 седмици след раждането. Изплащат се 84 % от заплатата (на база последните 3 месеца преди излизане в майчинство), плюс две допълнителни седмици, ако майката кърми или е изморена. Бащите имат право на 2 седмици платен отпуск по бащинство. След изтичане на 4-те месеца платено майчинство, може да се вземе т.нар. „отпуск по родителство" до навършване на 3 години на детето, като майката получава определена месечна сума. По желание, работещата майка може да подаде молба за намалено работно време за кърмене на бебето.

Исландия

Платеното майчинство е 9 месеца. Обезщетението за майчинство е 80 % от заплатата за последните 2 години и не може да бъде под минималната работна заплата за страната. Родителите могат да разпределят отпуска за гледане на дете помежду си и/или да работят на половин работен ден и така да удължат двойно отпуска за гледане на детето. При раждането на детето бащата получава еднократна помощ в размер на 300 евро от работническия профсъюз.

Чехия 

Платен отпуск по майчинство: 6 седмици преди термина за раждане и 6 месеца след раждането се изплаща пълният размер на заплатата. След изтичане на 6-месечния срок държавата подпомага майчинство до навършване на 3-годишна възраст на детето (до 4 години по желание на майката), с определена месечна сума, с възможност за почасов и надомен труд на майката (повечето майки избират да не се върнат на работа след изтичане на 6-те месеца, а да гледат децата до 3 г.)

Израел

Майката ползва платено майчинство за 12 седмици за едно дете и 13 - за близнаци. Изплаща се пълният размер на заплатата (на база последните 3 месеца). Платената отпуска и размерът на парите може да нарасне, ако работодателят има такава политика, допълваща държавната. След изтичане на 12-те седмици, до шестия месец на бебето майката може да ползва неплатен отпуск, като работодателят е длъжен да пази работното й място. След раждане на детето единият родител започва да ползва данъчни облекчения и получава детски надбавки.

 Индия
Законът изисква работодателите да осигуряват отпуск по майчинство, но много наричат този закон „беззъб тигър". Той не се прилага - когато работодателят на жената разбере, че е бременна, въпреки че няма да отиде и директно да поиска да напусне, тя често учтиво бива отстранена и накарана да се почувства нежелана. Жените в международни корпорации често се справят много по-добре, получават до 90 дни платен отпуск, в зависимост от компанията.

Съединени щати
Тази страна силно изостава, когато стане дума за отпуск по майчинство. Законът за семеен отпуск и отпуск по болест (Family and Medical Leave Act - FMLA, прокаран през 1993 г., гарантира три месеца запазване на работния пост, неплатен отпуск по майчинство, но само за тези, които работят в държавни или големи компании. В няколко щата има или се обмисля платено осигуряване за майчинство.

Германия

Майката ползва платено майчинство 6 седмици преди раждане и 8 седмици след раждане и й се изплаща пълната сума на заплатата. Общ отпуск по майчинство може да се ползва до навършване на 2 години на детето, като отпускът е платен, а след този срок до третата година е неплатен. И двата вида отпуск (платен и неплатен) могат да се разделят между майката и бащата (и да се ползват дори от бабата например.) До навършване на 1 година на детето работодателят е задължен да отпуска две паузи по 30 минути или една от 1 час за кърмене; при работно време, над  8 часа на ден - две паузи от по 45 минути или една от 90 минути (могат да се ползват и за цедене, като работодателят е длъжен да осигури подходящи условия за изцеждане на майката.) Определена месечна сума се отпуска за детски надбавки, а трудовият стаж тече по време на майчинство - платено или неплатено.

Швеция
Родителите получават над година отпуск и други облаги, и могат да си поделят времето за отпуска, като всеки родител вземе по половината от времето, за да бъде с детето. Ако всеки родител иска да работи на половин работен ден, облагите могат се да удължат дори по-дълго. Политиката за семеен отпуск за гледане на дете в Швеция е чудесна за родителите и децата.

Автор: Таня Русева

 

 

Сподели: