Раждане

Мама Кинг и Матрицата на раждането

Международният лектор по ТЕС, Пренареждане на Матрицата и експерт по родилната травма Шарън Кинг бе у нас по покана на БАРЕП (Българска асоциация за развитие на енергийната психология) и Център за здраве и образование „Едикта“.

Мама Кинг и Матрицата на раждането

Тя гостува по повод издаването на своята книга „Излекувай раждането, излекувай живота си“ на български език. В интервю за списание „Кенгуру“ Шарън разказа повече за идеите си, свързани с влиянието на раждането върху живота ни. 

Визитка

Шарън Кинг е преподавател по енергийна психология и изследовател на раждането в периода на пренаталното развитие на ембриона, процеса на раждане и ефекта му върху развитието на детето. Известна още като „Мама Кинг”, тя е помогнала на много жени да се сдобият с мечтаната рожба. Създател и преподавател е на протокола Пренареждане на Матрицата на раждането, част от Пренареждане на Матрицата. Последният е терапевтична техника от енергийната психология, надграждаща доказалите своята ефективност Техники за емоционална свобода (ТЕС) – енергийни терапии, които намаляват въздействието на физически и емоционални проблеми чрез метода на потупването. Пренареждането е форма на медитация, при която сегашното „Аз“ се връща в миналото, за да помогне на изживяващото стрес тогавашно „Аз”.

Шарън, наричат Ви „Мама Кинг”. Какво е усещането да помогнете на толкова много жени да дадат живот на децата си?

Усещам безкрайна радост и благодарност, че мога да помагам на жените и бебетата им да променят преживяването, наречено „раждане“. Защото начинът, по който идваме на този свят, може да бъде много травмиращ. Но се радвам, че като терапевт мога да го преобразувам във вълшебно изживяване.

Как възникна идеята за Пренареждане на Матрицата на раждането и в какво се състои тя?

Идеята се роди, докато работех с една дама на име Керълайн. Тя беше бременна в петия месец с третото си дете и много се страхуваше от раждането. Сподели ми, че страхът й е провокиран от дългите раждания на първите ѝ две момчета, включващи медицински интервенции, които тя не желаела. Имала е проблеми и с кърменето. Използвахме метода Пренареждане на Матрицата и започнахме да въздействаме върху енергийната й система, за да ѝ помогнем да се справи със страха. Помолих я да затвори очи и да си представи как сегашното „Аз” се връща към по-младото й „Аз”. Тя видя страданията на по-младото си „Аз” и го освободи от тях. Процесът на пренареждане – т.нар. re-imprint („преотпечатвам” от англ. – бел. авт.), се случва, когато визуализираме една положителна картина и я вкараме в съзнанието, сърцето и клетките на тялото си. Тя става нашата нова картина, нашата нова реалност.

Казвате, че зачатието, времето, прекарано в утробата, раждането и първите 6 години са от решаващо значение за живота на хората. Как тези събития се отразяват върху психиката?  

Още при зачеването има форма на съзнание. Ако сме заченати от родители, които се обичат и подкрепят и имат позитивно преживяване от раждането, то тогава това създава у детето система от вярвания, че светът е сигурно място и новите начала са лесни. Ако обаче бебето не е желано и майката започне да мисли за различни варианти за прекъсване на бременността, това е застрашаващ живота момент. Бебето усеща и чувства намерението. А когато започне да разбира, че светът не е безопасен, това засяга биологичното му развитие. Така че, ако се появяваме в един свят, който не е сигурен и трябва да бягаме от опасностите, или да се научим да се бием, това означава, че у нас ще се развие „оцеляващият“ мозък. За създаването му се изисква много повече енергия.

Първите 6 години

„До 6-годишна възраст детето попива информация, без да може да я филтрира. То е като касетофон и записва какъв е светът – учи се от родителите за техните отношения, за сигурността, любовта или липсата й. Тези първи години са изключително важни, защото всяко травматично събитие по-нататък в живота ще ви влияе по-малко, ако имате здрава основа. Ако пък преживявате травма след травма и трупате безпокойство, в резултат се поражда депресия, настъпват физически и психически заболявания, които се коренят в усещането за несигурност.“

В книгата си „Излекувай раждането си, излекувай живота си” описвате начини за трансформиране на бременността и раждането. Кое е най-важното за този процес?

Когато работя с бременна жена, се старая да изчистя травмата от собственото ѝ раждане. Защото начинът, по който идваме на този свят, много често става начина, по който самите ние раждаме. Ето защо първо отиваме в миналото и помагам на бъдещата майка да излекува собствената си травма от раждането си. Другото нещо, върху което се фокусирам, е свързано със стреса в сегашния ѝ живот. Бебето го усеща заради мислите, чувствата, емоциите на майката, които то изпитва като свои. Затова е важно тя да бъде спокойна. След това се свързваме с детето и му „показваме“ как ще протече раждането. Обикновено оставям този момент за последната сесия, защото за мен това е черешката на тортата. След като травмите са излекувани, можем да преминем към позитивното създаване на едно позитивно раждане.

Какво бихте казали на читателите на списание „Кенгуру”, които искат да подобрят емоционалното си здраве, за да създадат, родят и отгледат щастливи деца? 

Препоръчвам им да преминат сесии, за да се освободят от травмите от миналото. Могат да прочетат книгата ми, или да направят проучване какво е нужно, за да се постигне спокойно и естествено раждане. Защото много жени просто оставят всичко в ръцете на лекарите в момента, в който влязат в болницата. Те не проучват какви са възможностите – като да си намерят дула например. От значение е да си дадат шанс да родят естествено. И, разбира се, да се подготвят психически и физически. Не можеш да тръгнеш на маратон, без да си се подготвил предварително. За раждането са необходими физически, умствен и емоционален фитнес. Направете ги и помислете какво искате да се случи и как ще го постигнете.

Интервю на: Ива Лалова

 

Сподели: