Родителска практика

Мамо, искам кон!

Под напора на горещите молби на своя малък Тазран в градски условия, сте взели решение да му купите домашен любимец. Разбира се, да ви склони да му вземете кон, който „ще гледаме на балкона” е невъзможно. Но на какво животинче да се спрете, вижте плюсовет

Мамо, искам кон!

Под напора на горещите молби на своя малък Тазран в градски условия, сте взели решение да му купите домашен любимец. Разбира се, да ви склони да му вземете кон, който „ще гледаме на балкона" е невъзможно. Но на какво животинче да се спрете, вижте плюсовете и минусите на „най-модерните" домашни любимци.

Куче

Плюсове

+ При добро отношение и дресировка болшинството от кучетата са дружелюбни, верни и гальовни. Докато детето е малко, кучето ще бъде негова гледачка, когато порасне - приятел и участник в игрите.

+ Представителите на различните породи кучета са толкова различни, че вие може да изберете за себе си любимец, съответстващ на вашия идеал както по външен вид и габарити, така и по характер.

Минуси

- Всяко куче е все пак животно, заедно с което да оставяте детето само е нежелателно. В случаите с бойните породи - е недопустимо! По-добре е въобще да не вземате питомец от подобна порода в домашни условия.

- Кучето, даже ако е като котка, има нужда от регулярни разходки (минимум два пъти на ден).

- Кучешката козина се явява панацея за всички тези, които страдат от радикулит и остеохондроза, в същото време е напълно възможно да предизвика алергия.

Котка

Плюсове

+ Котката притежава способността да поема негативната енергия и даже да оказва терапевтично въздействие на човешкия организъм. Но само тогава, когато самата тя желае.

+ Котката може да прави всички свои "нужди", без да излиза от дома (в строго определено място). Но е много важно да не допускате бременните жени и децата да са в контакт с котешките екскременти. 

+ При наличие на храна и вода животното леко преживява вашето отсъствие.

Минуси

- Ако детето се появи на територията, която обитава котката, а вие реагирате погрешно - започнете да гоните, притеснявате и обиждате животното, то може да прояви отмъстителност към вашето отроче. Например да пишка в неговата люлка или креватче.

- Висока вероятност от възникване на алергии към животното.

Хамстер

Плюсове

+ Хамстерите са даже още по-безобидни от морските свинчета.

+ За разлика от мързеливите морски свинчета, хамстерите са истински акробати. Ако сложите в клетката или аквариума всевъзможни въртележки, можете да си спестите парите за цирк. А в колелото хамстерът е по-изкусен от всеки.

+ Оставете му храна и вода и спокойно можете да отидете на почивка, той от мъка няма да умре.

+ Не трябва да го разхождате.

Минуси  

- Заради крехкото тяло на животното възниква риск от това детето да го задуши или нарани някоя част от тялото му, например крайник.

- По отношение на стърготините - „свинската история".

- Тези гризачи също хапят.

- Ако го изпуснете от клетката, хамстерът обича да „свива гнезда" на трудно достъпни места.

- Животът му продължава 2-3 години.

- Има вероятност от алергия към животното.

- Още при закупуването животното може да бъде преносител на различни инфекциозни заболявания.

Заек

Плюсове

+ Ако купите зайче от „правилната" порода и с правилно родословие, то ще стане за вашето дете истински брат.

Минуси

- Зайците не са така безобидни и могат да се защитават: хапейки, дращейки и ритайки.

- Много често за декоративни зайци продават млади едрогабаритни животни, които скоро вече имат нужда не от клетка, а от кошара.

- Бъдете готови за това, че той е истински 100-процентов гризач, способен да превърне в стружки перваза, вратата, табуретките, дрехите - всичко, което може. Още по-зле, зайчето може да направи същото и с  електропороводната мрежа.

- Има вероятност да възникне алергия към животното.

 Костенурка

Плюсове

+ Най-безобидното и почти незабележимо в дома животно. Може би единственото сред влечугите, предизвикващо симпатиите на децата.

+ Сухоземната костенурка може да се отглежда без терариум.

+ Няма потребност от всекидневни разходки.

Минуси

- Костенурката е много чувствителна към температурата (не трябва да е по-ниска от 22 градуса). В противен случай животното може да заспи. С течение на времето може да се простуди. Когато им е топло, се движат много активно.

- В периода на смяна на кожата има опасност от възникване на алергия към животното.

Папагали

Плюсове

+ Папагалите не са много капризни, независими, а някои от тях са много добри имитатори на човешкия глас и други звуци.

+ Птиците се чувстват добре в спокойна дружелюбна атмосфера. Това е допълнителен стимул за хората да избягват конфликтите и повишаването на тона.

Минуси

- Разбира се, всичко зависи от характера на птичката, но за малкото дете папагалът  е по-скоро предмет за наблюдение, отколкото за общуване.

- При силна уплаха животното може неочаквано да клъвне и изплаши детето.

- Имат потребност от достатъчно просторна клетка, температура около 20 градуса, светлина и без течение. Плюс това им е нужно място за тренировъчни полети.

- На свобода пернатите може да умрат.

- Пухът и перата понякога предизвикват алергия.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: