Бременност

Масаж за бъдещи майки

Да, бъдещите майки са щастливи, когато усещат бебето под сърцето си.

Масаж за бъдещи майки

Но понякога бременността бързо ги изморява и предизвиква дискомфорт в цялото им тяло. Затова и почти всяка бременна задава един и същи въпрос на лекаря си: „Може ли да се правят масажи?". Може! И това много ще ви хареса.

Ще ви разкажем за масажорите, които ще ви помогнат да се отпуснете и да решите проблемите със самочувствието си. Но помнете: всеки масаж трябва да се изпълнява само след разрешение на наблюдаващия ви лекар. Важно е да знаете, че за всеки етап от бременността има специални видове масажи. През първия триместър се отделя по-специално внимание на гърба. От 3-тия до 6-ия месец - областите на гръбнака и кръста. През последните месеци се отделя внимание на отпускане и подготовка за раждането. През този период организмът следва да се освободи от отоците и излишните течности, масажът трябва да е именно с такава цел.

КАКЪВ МАСАЖ МОЖЕ ДА СИ ПРАВИТЕ?

- Общият масаж е подходящ за отоците и лошата циркулация на кръвта. След такъв масаж бъдещата майка се чувства по-добре, а излишната течност бързо се извежда от организма.

- Гръб - той е допълнително натоварен и затова често се усещат болки и спазми. За отстраняването на тези неприятни усещания помолете партньора си да размачка леко мускулите на гърба ви и да раздвижи масажиращите колела по болните места.

- Крака - те също страдат по време на бременността заради повишеното натоварване. Масажирайте ги с прости движения на ръцете, започнете от глезените и продължете нагоре към бедрата. По този начин работата на съдовете ще се подобри и ще се увеличи еластичността на връзките.

Специалистът съветва при възможност масажът да бъде ръчен. Ефективността тогава е най-висока, тъй като ръката най-добре усеща колко да натисне и колко да продължи процедурата.

ВИДОВЕ МАСАЖОРИ

- Универсални - за всички части на тялото: ролки, валяци, масажни четки и колела.

- За гърба - масажът със силиконови игли възстановява циркулацията на кръвта в тъканите, намалява отоците и успокоява нервното напрежение, а също и процедура с масажни колела.

- За стъпала - на стъпалата са разположени около 70 000 нервни окончания. При масаж се стимулира защитната функция на организма. Игловите масажори за стъпала, ролерите и масажните валяци правят масажа сами.

- Въжени - в източната медицина те са известни още от преди три хиляди години. Позволяват сами да масажирате раменете и шията си.

- За глава и лице - навярно няма човек, който да не знае за съществуването на капилярните масажори. Направени са от малки дървени ролки, които премахват признаците на стареене в областта на лицето и шията.

- Четки - четката е умалена проекция на тялото на човека. На нея са разположени области с високоактивни точки, които съответстват на определени органи и части на тялото. Чрез игловите, ролкови масажори можете лесно да стимулирате зоните, отговарящи за бъбреци, сърце или дробове. Този масаж е лечебен и профилактичен за органите.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Бистра Лечева, инструктор по кърмене и рехабилитатор към център „Съвременни родители"

 

 

Сподели: