Семейно здраве

Математика на здравето

Смятай, мамче! В тази статия са описани десет от най-известните изчисления на здравословния живот. Тези сметки ще ви помогнат да бъдете винаги здрави, щастливи и в отлична форма.

Математика на здравето

Смятай, мамче! В тази статия са описани десет от най-известните изчисления на здравословния живот. Тези сметки ще ви помогнат да бъдете винаги здрави, щастливи и в отлична форма.

При нормална бременност редовните упражнения ще ви помогнат да поддържате мускулния тонус и теглото си в добри граници.

60 е оптималната стойност на добрия холестерол

Да задържате холестерола си до тези нива може да ви предпази от евентуални кардиологични проблеми, а също така и от сърдечен удар.

В организма ни съществуват два вида липопротеини: с ниска (LDL) и с висока плътност (HDL). Тези с ниска плътност - „лошият холестерол", пренасят произведените в черния дроб и поетите чрез храната мазнини към клетките на тялото.

Липопротеините с висока плътност - „добрият холестерол", пренасят мазнините от тялото към черния дроб за допълнителна обработка и изхвърляне от организма. Сборът от LDL и HDL дава общият холестерол. За да запазите нивата на „добрия" и да намалите тези на „лошия холестерол", не поддържайте високо тегло, избягвайте мазните и тежките храни. Яжте предимно плодове и зеленчуци и използвайте растителни мазнини, а не животински.

10-12 дни след всяка менструация жената е най-фертилна

Най-добрият шанс да забременеете имате 10 - 12 дни след менструацията.

Ако обикновено не правите секс всеки ден, а искате да се предпазите от забременяване, избягвайте дните, в които е най-рисковано (разбира се,  в случай, че не използвате други предпазни средства).

400 mcg фолиева киселина на ден

Фолат е веществото, което в синтетичен вариант познаваме като фолиева киселина. Макар да се съдържа в много храни, естествените нива не са достатъчни за намаляване на риска от Спина бифида и други дефекти на гръбначния стълб. Затова се препоръчва от няколко месеца преди забременяване до края на 12 седмица да се приемат 400 mcg фолиева киселина на ден във вид на таблетки.

Естествени източници на фолат са: брюкселско зеле, авокадо, аспержи, цвекло, спанак, портокали, пълнозърнест хляб.

3 минути са достатъчни за измиването на зъбите сутрин и вечер

Отделете време, за да си измиете добре зъбите. Има много хора, които си мият зъбите сутрин, обед и вечер, но въпреки това по тях остава плака. Това е така защото не ги чистят достатъчно дълго. Съсредоточете се върху прецизното почистване на всичките си зъби. Това обикновено отнема не повече от 3 минути.

30 минути на слънце

При умерено излагане на слънце организмът синтезира витамин D, но не забравяйте и рисковете от изгаряне и кожен рак. За да се предпазите, използвайте защитен лосион. Половин час на слънце е достатъчен за синтезиране на цялото необходимо количество витамин D.

Използвайте кремове с 15-ти фактор защита от UV лъчите. Намажете цялото си тяло и лице. Обърнете по-специално внимание на местата, където се изгаря най-лесно - носа, ушите, гърба, раменете и задната част на ръцете и краката.

3 чаши мляко всеки ден

Яжте достатъчно млечни продукти, както и консервирана риба с костите. Богати на калций са също храни като бадеми, сушени кайсии и смокини, боб, леща, спанак.

За да поддържате здравето си, имате нужда да приемате по 1000 мг калций на ден.

60 минути на ден спорт

Да, това изглежда невъзможно! Но тук не става въпрос за тежки и сложни упражнения. При нормална бременност редовните упражнения (в идеалния случай плуване и ходене пеша) ще ви помогнат да поддържате мускулния тонус и теглото си в добри граници.

Ще видите колко ободрени и свежи ще се чувствате след тази разходка.

12 парчета сьомга всяка седмица

Някои от най-ценните хранителни вещества за бебето са витамин D и омега-3-мастни киселини, които са важни за развитието на мозъка и очите. Около 14 г. с. щитовидната жлеза на бебето започва да функционира. Затова имате нужда от достатъчно йод. Най-добрите източници и на трите вещества са рибата и морските дарове.

Следвайте апетита си и помнете, че нуждите ви от калории още не са се увеличили, затова не преяждайте!

25 е най-високото здравословно ниво на индекса на телесната маса (ИТМ)

Индекс на телесната маса между 18 и 25 е в абсолютните норми и не буди никакви тревоги. Индекс на телесната маса между 25 и 30, обаче говори за наличие на наднормено тегло. Ако телесният индекс е над 30,  влизате в категорията на затлъстелите.

Как можем да си изчислим индекса на телесната маса? Звучи заплетено и сложно, но не е така. Един конкретен пример: Ако една жена е висока 172 см. и тежи 57 кг., то тогава трябва да умножите 1,72 метра по 1,72 метра. Получавате числото 2,9584. С това число разделяте килограмите, т. е. делите 57 на 2,9584. Получава се индекс от 19,267, което е в нормите.

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

 

Сподели: