Lifestyle

Мека като коприна

Дали детето ще се роди с лек мъх, или с гъста коса, зависи от гените, които е унаследило от своите родители. Но ако ние не се радваме на красива коса, защото е твърде суха или твърде мазна или имаме проблемен скалп - можем да помогнем на своя наследник д

Мека като коприна

Дали детето ще се роди с лек мъх, или с гъста коса, зависи от гените, които е унаследило от своите родители. Но ако ние не се радваме на красива коса, защото е твърде суха или твърде мазна или имаме проблемен скалп - можем да помогнем на своя наследник  да има коса, с която някой ден да се гордее.

Появата

Косата при бебетата се образува още през вътреутробния им живот. Тя се появява приблизително през 20-та седмица от бременността. Към момента на раждането болшинството от мъниците са покрити с лек мъх, обикновено със светъл цвят.

Да го изкъпем без сълзи

Към първите коси на мъника трябва да подходим изключително внимателно. Използвайте шампоани и сапуни, предназначени специално за деца, според възрастта. Те задължително трябва да са преминали клинични тестове, потвърждаващи тяхната безопасност. В първите месеци мийте главичката не по-често от два пъти в седмицата.

Независимо от това, че на повечето шампоани има надпис „без сълзи", все пак се старайте да не попада пяна в очите на детето. Ако обаче  това се случи, дори и да не му люти, промиването с топла вода е задължително!

Когато нанасяте шампоана, си изсипете неголямо количество от флакона в ръката и го смесете с топла вода - тогава вашето дете няма да усети неприятната хладина.

В никакъв случай не трябва да прилагате до една годинка балсами, маски и други подобни средства. Повечето съдържат опасни за кожата на малката главица вещества. Ако косата на наследника ви е крехка, суха, пухкава, то най-доброто средство за нея е отвара от лайка. А за гъста коса, която трудно се разресва и лесно се заплита, е подходяща отвара от невен. В нашето съвремие обаче все по-често се наблюдават и алергични реакции при малките деца, като атопичния дерматит. Той освен кожата на тялото, засяга и кожата на главата, което изисква по-специална грижа. Много е важно, ако мъникът е с чувствителен скалп, да не се къпе с шампоани, съдържащи сапун или ароматизатори, които могат да предизвикат алергична реакция.

Обогатена храна за здрава коса и скалп

За да помогнем на отрочето си да има буйна и здрава коса, е важно да му осигурим балансирано хранене и прием на витамини и минерали. Но най-важно е кърменето през първата година. Алерголозите казват, че най-добрата превенция от дерматит е именно кърменето, тъй като чрез майчиното мляко се повишава имунитетът. Що се отнася до храната, то в нея задължително трябва да присъстват мазнини и въглехидрати, които също се отразяват благотворно на добрия вид на косата.

По отношение на комплексите от витамини и минерали, майката още по време на бременността трябва да ги приема. Често при бременните жени започва да пада косата. Това е сигнал, че организмът не получава определени витамини и тя трябва бързо да си ги набави. Всичко това се явява основа за добрия растеж и красивата коса на вашето бъдещо дете.

Ако кожата на главата е суха и чувствителна

Много е важно, ако детето ви има чувствителен скалп, да изберете такъв шампоан, който да хидратира и нежно да почиства както чувствителната кожа, така и косата, без да нарушава хидролипидната бариера на епидермиса. Хидратиращ шампоан с много добри качества от тази серия има на Emolium. Направен по специална формула, той осигурява  отлични хидратиращи свойства, не предизвиква омазняване на косата и кожата на главата и запазва естественото pH. Специалната комбинация от нежни измиващи и подхранващи субстанции позволява всекидневна употреба на шампоана, без риск от изсушаване на косата и скалпа. И е подходящ за деца и бебета.

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: