Здраве

Менингит при децата

Напоследък отново се заговори за едно от най-тежките заболявания при децата - менингита. През пролетта в Хасково дете си отива от менингит с диагноза „свръхостър менингококов сепсис". Стотици майки от града са в паника, защото заразата се предава по възд

Менингит при децата

Напоследък отново се заговори за едно от най-тежките заболявания при децата - менингита. През пролетта в Хасково дете си отива от менингит с диагноза „свръхостър менингококов сепсис". Стотици майки от града са в паника, защото заразата се предава по въздушно-капков път.

На практика, болни от менингит има постоянно - поне така сочат регистрите на инфекциозните отделения. Причината да не се шуми около случаите е, че те се лекуват успешно. За съжаление, при свръхострия менингококов сепсис се наблюдават и случаи с фатален изход. В по-леките варианти на болестта детският организъм се възстановява бързо и при съвременните достижения на медицината децата успяват да оздравеят напълно. 

Думата "менингит" произлиза от гръцкото meninx, което означава „мозъчна обвивка".

МЕНИНГИТЪТ представлява възпаление на обвивката на главния или гръбначния мозък. Той е остро инфекциозно заболяване. Протича в различни форми и симптоматика - от прояви на назофарингит до свръхостър сепсис. Причинителите се разпространяват най-често по въздушно-капков път, но значително по-трудно, отколкото при грипните или другите респираторни вируси. От 200 заразоносители само 10-15 ще развият менингококов назофарингит и само при 1 от тях болестта ще протече в най-тежката си форма - менингококов сепсис.

 От какво се причинява 

Менингитьт при децата се предизвиква главно от вируси и бактерии. Значително по-рядко причината е гъбична инфекция.

 Бактериалните менингити са най-опасни. За децата, особено новородени и кърмачета, най-голям проблем представляват три бактерии причинители - менингококът, пневмококът и хемофилус тип В.  

 Новородените и съвсем малките кърмачета най-често са атакувани от менингокока, за който периодично се чува в новините. Малко е известно обаче, че всеки пети човек е носител на тази бактерия. Повечето от носителите не боледуват или преминават през по-леки болести на горните дихателни пътища. Още не е установена причината, поради която при някои деца менингококът предизвиква свръхостър менингококов сепсис. Като най-вероятен се сочи имунният срив. При острото заболяване се засягат и сърдечно-съдовата система, надбъбречните жлези, появяват се хеморагични обриви, температурата и кръвното налягане спадат критично.

 Вирусният менингит протича по-леко в сравнение с бактериалния, който е гноен и с тежка клинична картина. Вирусната форма може да бъде причинена от всеки вирус. Появява се като усложнение на вирусни инфекции (включително рубеола, морбили и заушка), когато детската имунна система не може да се справи с инфекцията.

 Възможно е менингитът да се получи от инфекция на средното ухо, което е най-близо до мозъка. Оттам нелекуваната навреме гнойна инфекция прониква и се разпространява в мозъчните клетки. Инфектирането може още да се получи от гной, попаднала в кръвта. 

Заразяването

Най-често то става от болен индивид или от здрав носител по въздушно-капков път, от пръските при кашляне и кихане. Болният е зарáзен от края на инкубационния период (времето от заразяването до първите симптоми на болестта), който е 3-4 дни до седмица, по време на самото боледуване и в оздравителния етап, дълъг около 2 седмици. Данните сочат, че на практика опасността от заразяване е доста по-малка от тази при варицелата и други силно инфекциозни заболявания.

Кой боледува

От менингококов менингит страдат най-много деца от 6 м. до 5 г. Другата рискова група са тийнейджърите. Наблюдава се и известна сезонност на заболяването - най-много са случаите през есенно-зимния период и пролетта.  Това се обяснява с намалените защитни сили на организма през тези периоди и податливостта му към инфекции.

Симптомите

Първите симптоми възникват от 3 до 10 дни след зарзаяването. При по-големите деца менингитът протича с висока температура (около 40 градуса), втрисане, повръщане. Характерно е, че силното главоболие не се повлиява от лекарства. Типични са и болките във врата и скованите крайници.
Детето е силно чувствително към светлина, шум и допир. При много болни се забелязва затруднена подвижност на шията. Детето държи назад главата, тъй като навеждането й напред предизвиква силни болки. Понякога се появява и червеникав (хеморагичен) обрив, който започва от дупето и бързо се разпространява. Тежкото състояние продължава 5-7-10 дни.

При децата в яслена възраст (до 3 г.) типичните симптоми може да липсват - детето е отпуснато, с висока температура. Тогава лекарят оглежда главичката. Фонтанелата е подута и при поглаждане малкото силно изплаква от болка.

Менингитът е изключително коварен, когато в самото начало симптомите не са тревожни и напомнят на грип. Заболяването прогресира изключително бързо и за часове може да доведе до тежък сепсис (отравяне на кръвта).

Понякога обаче началото е рязко и първият симптом е гърч, който е по-дълъг от обикновения температурен гърч.

! Всеки един от посочените по-горе симптоми е достатъчен, за да се извика "Бърза помощ". 

 Диагнозата

Сигурната диагноза се поставя само чрез лумбална пункция. При тази манипулация от гръбначния стълб в областта на кръста се източва малко количество ликвор - мозъчна течност. При изследването се установява дали менингитът е гноен или серозен, както и точният причинител. Един от показателите за наличие на менингит е увеличеното количество на лимфоцитите, наличието на бактерии, характерно за бактериалния менингит, както и изменението в цвета на течността. Вземат се предвид и други показатели. Заболелите постъпват на лечение в болница.

 Мащабно международно проучване показва, че 40% от личните лекари срещат затруднения при разкриване на заболяването. В същото време се признава, че в случаите на менингит е важен всеки един час.

Продължителността на лечението зависи от тежестта на заболяването и общото състояние на организма. Средно продължава около месец. През първите две години от оздравяването лекарят се посещава редовно.

Имунитет

Няма траен имунитет след преболедуване.

Ваксината
Менингококите са 8 серотипа, като най-честият причинител (над 70%) е тип В, следван от тип А и тип С - 20%. В България се използва предимно ваксината ACT HIB (за първите два типа), но тя не предпазва от опасния тип В, срещу който още не е изготвена ваксина.

Как да пазим децата
Ако детето ви е било контактно с болен от менингит, незабавно уведомете личния му лекар. В случаите, когато е имало близък контакт с болния, се взема гърлен секрет. Веднага, без да се чака резултата, се назначава антибиотик.

Най-лесната профилактика остава хигиената - менингококът е неустойчив във външната среда и добрата дезинфекция го унищожава за няколко минути. В домашни условия е достатъчно да използвате почистващи препарати, съдържащи хлор. Миенето на ръцете е задължително преди хранене и след разходка. Лекарите препоръчват и носенето на топли шапки от децата през зимата, както и редовно укрепване на имунната им система.

   За щастие, България е една от страните с най-малко деца, жертви на менингокока.


Автор: Надя Христова
Консултант: д-р Нина Яръкова, завеждащ отделение неонатология АГ „Майчин дом"

 

 

Сподели: