Нашият дом

Микровълновата фурна в нашия дом

Днес микровълновата фурна или микровълнова печка е неотделима част от почти всяка кухня. Тя е добър помощник и във всяко заведение или павилионче със закуски. Наистина времената се менят с шеметна бързина - в началото и дори до средата на 90-те години мик

Микровълновата фурна в нашия дом

Днес микровълновата фурна или микровълнова печка е неотделима част от почти всяка кухня. Тя е добър помощник и във всяко заведение или павилионче със закуски. Наистина времената се менят с шеметна бързина - в началото и дори до средата на 90-те години микровълновата печка се смяташе за чудо на техниката. Освен необичайния начин за приготвяне на храната имаше много спорове по въпроса вредни ли са тези фурни и в какво точно се изразява вредата от тях. Това, че ги употребяваме повсеместно не означава, че въпросите са решени еднозначно, но преобладава мнението, че те не променят състава на храната.

ИЗОБРЕТЯВАНЕ НА МИКРОВЪЛНОВАТА ФУРНА

Микровълновата фурна е изобретена някак между другото. Така са направени и много открития - като Америка например. През 1946 г. американецът д-р Пърси Спенсър работел върху проект за разработка на радари към лабораторията на "Рейтиън корпорейшън" в Бостън. Спенсър изучавал сърцевината на свръхвисокочестотни станции. Това е генератор, наречен магнетрон. Забелязал, че шоколадовият десерт в джоба му се разтопява, когато пуска магнетрона. Това възбудило любопитството му, изпратил колегата си да купи царевица, за да направят пуканки. Поставил зърна до магнетрона и се отдалечил. Те започнали да се пръскат с трясък по цялата лаборатория. След това Спенсър сложил яйце в чайник и се опитал да го свари. Получил се ефектът, познат на доста от нас - яйцето гръмнало и част от него се залепила на очилата на сътрудника му.

Първата микровълнова печка се появява през 1947 г. Тя е патентована от фирмата Рейтиън и е предназначена за бързо приготвяне на храна в промишлени количества. Висока е 170 см и тежи 340 кг, мощността й е 3 kWt, което е около 3 пъти повече от мощността на съвременните битови фурни. Използва се основно в столовете на войниците и военните болници. За пръв път се внедрява в серийно производство за битови нужди от фирмата Шарп през 1962 г в Япония.

ДЕЙСТВИЕ НА МИКРОВЪЛНОВАТА ФУРНА

Нагряването на храната става посредством микровълни, излъчвани от магнетрон. Чрез вълновод те отиват към метална камера с форма на паралелепипед. Пред гнездото, където е светещата крушка и пред стъклената вратичка са поставени метални решетки с дупчици, много по-малки от дължината на вълните. Диапазонът на електромагнитните микровълни е от 300 MHz до 300 GHz. Домашните микровълнови фурни работят обикновено на честоти около 2,45 GHz. Храната се поставя в съд върху въртяща се поставка. За разлика от нормалната печка тук се нагряват едновременно всички части на продукта.

Според начина на управление микровълновите фурни са механични и с електронно управление. Първите имат два регулатора, които се въртят - за контролиране на мощността и времето. Фурните с електронно управление са по-прецизни - там времето може да се задава с точност до 1 секунда, докато при механичните - само в минути. Електронните фурни имат програми за приготвяне на напитки, пуканки, кексчета, зеленчуци и т.н. Снабдени са с часовник и таймер, което позволява да се включат в определен час, зададен от потребителя, и да изпълнят дадена програма. Някои микровълнови фурни имат и грил, с помощта на който накрая ястията може да се запичат.

ВРЕДНА ЛИ Е МИКРОВЪЛНОВАТА ФУРНА?

По този въпрос се спори от създаването й. Някои смятат, че силното трептене на молекулите на храната при нагряване нарушава състава на веществата и създава техни изомери, което влошава нейното качество. Други учени твърдят, че съставът на храната се запазва непроменен и дори тя е по-полезна и диетична. Например руски учени доказват, че в храна, приготвена в микровълнова печка, витамин C се запазва до 75-98% за различните продукти, докато при готвене с обикновена печка той не е повече от 30-60%. Подобно е положението и с другите витамини.

По своята честота микровълните са в радарния обхват над UHV телевизионните канали, много по-ниска от светлинния диапазон, т.е. са много далеч от опасните йонизиращи лъчения. Но всички са на едно мнение, че прякото облъчване с микровълни е опасно за човека. Затова е направена солидна защита - фурната не се включва при отворена вратичка. Препоръчително е да стоим на една ръка разстояние, когато тя работи. На 5 см около нея има някакво малко излъчване, определено като допустимо.

КОИ СЪДОВЕ СА ПОДХОДЯЩИ?

Съдовете, в които се приготвя или притопля храната, в никакъв случай не трябва да са метални. Внимавайте да не забравите в тях лъжица или вилица, защото фурната може да изгори. Подходящи са стъклени или порцеланови огнеупорни съдове, но без метална украса по тях. Глинените съдове също може да се използват, но готвенето в тях става по-бавно поради порестия им строеж. Ако използвате пластмасови съдове, това може да става само на ниска мощност, защото в противен случай те ще започнат да се топят. Добре е да слагате капак, особено когато готвите, за да не се изсуши храната и да не пръска по фурната. Ако ползвате найлонови торбички за печене, най-напред ги набодете, за да излиза парата.

КАКВО МОЖЕМ ДА ПРИГОТВЯМЕ В НЕЯ?

В началото ни се иска да опитаме всичко - да правим сандвичи, да опечем пиле, да направим гювечета, дори да сготвим супа. С времето ентусиазмът понамалява и преценяваме кое е най-добре да се приготвя в нея и кое - по познатия вече начин. Едно е сигурно и доказано - микровълновата фурна върши много добра работа за притопляне на храна. Бързо и лесно се варят чай, кафе и други топли напитки. Печенето на семки, фъстъци и други ядки също става сполучливо, защото вкусът им се запазва. Особеното e, че времето за приготвяне зависи не само от състава, но и от количеството на храната. Например, един картоф се вари на електрически котлон около 20 минути независимо колко картофа има в тенджерата. При микровълновата печка времето за варене на един картоф е 4-5 минути, а на килограм - около половин час. Като цяло времето за притопляне или готвене е 1/3-1/4 от обичайното или по-кратко.

Микровълновата фурна е подходяща за приготвяне на диетична храна, защото може да се готви с по-малко подправки и мазнина. Месото и зеленчуците остават по-сочни и запазват вкусовите си качества.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

 - Почиствайте микровълновата фурна веднага след работа само с препарат за миене на съдове и кърпа за почистване. Не използвайте телчета. Ако по нея има засъхнала храна, поставете в средата й чаша вода и включете на най-силно за 1-2 минути. Почакайте няколко минути да подейства парата и избършете с кърпа.

 - Ако има неприятна миризма, поставете в нея 2-3 резенчета лимон. Включете я на най-силно за 1 минута. Оставете да действа половин час.

 - Когато готвите, от време на време разбърквайте храната. Обикновено горните части се нагряват повече и може да се изсушат, а долните да останат сурови.

 - Винаги, когато готвите, след като изключите микровълновата фурна, оставяйте съда в нея няколко минути при затворена врата. Така храната ще се досготви.

 - Оставяйте семките и фъстъците леко сурови. Изчакайте 10-15 минути и тогава опитайте ядките - вероятно вкусът им ще се промени. Ако ги държите, докато се изпекат, може да ги прегорите. Печенето продължава няколко минути след изключване.

 - Не включвайте фурната, когато е празна.

 - Ако видите, че нещо в печката е повредено, не го поправяйте сами.

 - И накрая, не се опитвайте да варите яйце в микровълнова печка. Каквито и предпазни мерки да вземете, все едно, то ще избухне.

РЕЦЕПТИ ЗА МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА

Задушени картофи

За 3 порции

Обелете 1 кг картофи, нарежете ги на дълги парченца. Посолете, поръсете с чубрица, копър, пикантина или друга подправка по ваш вкус. Намажете ги обилно с олио (може масло или маргарин). Поставете ги в йенска купа с капак. Сложете фурната на 100% (ако мощността й е 700 вата). Гответе 20 минути, като от време на време разбърквате. Ако искате да запечете отгоре, махнете капака и оставете още 4-5 минути. Почакайте да отпочине и сервирайте със сирене.

Особено приятен вкус имат картофите, обелени и опечени цели. Когато станат готови, ги извадете, нарежете и посипете със сол, мазнина и подправки. Отвътре картофите се запазват меки и вкусът им е несравним.

Гювечета

Продукти:50 г сирене, 50 г кашкавал, 50 г шунка или друг колбас, 50 г консервирани или пресни сварени гъби,30 г домати,15 мл олио(масло),1 яйце

Приготвяне: Сиренето, шунката и част от кашкавала се нарязват на кубчета, гъбите - на парченца, останалият кашкавал се настъргва. На дъното на гювечето се сипва малко олио или масло и се слагат нарязаните домати. Върху тях се нареждат сиренето, шунката и кашкавалът. Отгоре се слага кръгче домат и масло и се пече 2 мин на максимална мощност. Добавя се едно яйце (ципата на жълтъка леко се пробива) и се запича при включен грил за още 1 мин.

 

Автор: Румяна Каменска

 

 

Сподели: