Раждане

Мишел Оден

Раждане с оргазъм?

Мишел Оден

Френският акушер-гинеколог Мишел Оден е легенда в съвременното акушерство. Именно той е лекарят, който за първи път използва басейн за раждане в болнични условия. Събитието се случва още през 1977 г. в болницата в Питивьер, Франция. Д-р Оден е автор на множество статии, книги и научни разработки на тема естествено раждане и вътреутробни условия за развитие на бебето. Като най-важно за хода на родовия процес той определя спокойствието на родилката и се обявява категорично против насилственото стимулиране чрез инжектиране на окситоцин. За него, както и за болшинството други привърженици на напълно естественото раждане, това е един напълно природен и много древен процес, за който са достатъчни само собствените хормони и инстинктите на жената. 

„Срамежливо раждане"

Французинът е автор и на често споменавания от привържениците на естествените практики в раждането термин „срамежливият хормон". Става въпрос за окситоцина, подпомагащ силата на контракциите и нормалния ход на естественото раждане. Според д-р Оден окситоцинът е „стеснителен" хормон, т.е. отделя се при определени условия: уединение, притъмнено помещение, тишина и усещане за сигурност - все неща, които по никакъв начин не свързваме с болничната обстановка. Откъдето, пак според теорията на Мишел Оден, идва следващият проблем - болниците не осигуряват на родилката условията, необходими за нормално протичане на раждането, и дори способстват за повишаване на нивото на адреналина - хормон, при наличието на който е невъзможно да се синтезира окситоцин. В много болнични заведения на раждащите жени се инжектира изкуствен окситоцин, но, както твърдят д-р Оден и неговите последователи, този синтетичен окситоцин има само механично въздействие, тъй като не може да достигне до мозъка на родилката, вследствие на което тя не успява да се успокои психически и така да изживее пълноценно радостта и чудото от раждането.

Хормонът на любовта.... и секса

Но това не е всичко - д-р Оден прави интересна аналогия между раждането и сексуалния акт, по време на който и мъжете, и жените отделят големи количества окситоцин и така достигат до оргазъм. Това обяснявало и изключителните случаи, в които жени разказват впоследствие, че са достигали до оргазъм по време на естествено раждане. И ако тези свидетелства са, хм... спорни, малко по-вероятно звучи твърдението, че благодарение на хормона окситоцин майката отдава безрезервно цялата си любов на бебето буквално от първия поглед. От психо-физиологическа гледна точка окситоцинът е пряко свързан с любовта изобщо - както между двамата партньори, така и между майката и децата.

Все пак известният акушер-гинеколог не пропуска да добави, че ако за някои жени спокойствието и сигурността, така необходими за секретирането на окситоцин, се свързват с дома и близкото обкръжение, за други те са възможни за постигане само в присъствието на лекарски екип и апаратура. Общото между тези две толкова противоречиви сами по себе си обстоятелства всъщност е необходимостта на майката да се чувства уверена и защитена. Затова най-важното е тя да следва своите инстинкти и да знае точно какво иска. В същото време жената не бива да отхвърля тотално алтернативите на своето предварително взето решение, защото раждането е силно емоционален процес и понякога тя може да промени нагласата си дори в хода на самото раждане.

Таткото ли? Без него!

Любопитно за иначе революционните му спрямо традиционната медицина възгледи, но д-р Оден не приема присъствието на бащата по време на раждането като добра идея. Напротив, той категорично смята, че мястото на мъжете никога не е било и не би трябвало да бъде до жената по време на раждане. Аргументите му са, че татковците обикновено са изплашени и стресирани и поради това - изпълнени с адреналин. А, както твърди френският акушер-гинеколог, адреналинът е „заразен" и може бързо да се предаде на родилката, да блокира производството на окситоцин в организма й и оттам - да затрудни раждането.

Пъпната връв - кога да се среже?

Мишел Оден критикува болничните родилни практики в още един аспект - срязването на пъпната връв веднага след раждането, което той намира за напълно погрешно. Според него, ако пъпната връв се среже по-рано от един час след раждането, бебето пропуска съществени ползи. На първо място - около 40 мл кръв (сериозно количество за едно малко новородено), която е наситена с много полезни минерали. Освен това оставянето на пъпната връв непокътната за повече време подпомага емоционалната връзка между детето и майката и оказва положително влияние върху сукателния му рефлекс.

Бременността - ключова за здравето и характера на детето

Поредната революционна идея на Мишел Оден, който заедно с други учени съмишленици създава Център за пренатални изследвания, проучващ влиянието на околните фактори върху бременността. Според д-р Оден бъдещите родители трябва да направят всичко възможно да създадат оптимална утробна среда за своето планирано дете, като предварително се очистят от токсините в организма си. Разработената от лекаря програма се базира на няколко тридневни цикъла на гладуване, спорт, сауна и парни бани като подготовка за зачеване на здраво дете. Според д-р Оден именно утробата е онова ключово място, където генетичните фактори и средата си взаимодействат най-интензивно, и дори изтъква гените като вторичен по важност фактор: „Гените имат своето огромно значение, но вътреутробният период е определящ за начина, по който ще се проявят."

Автор: Весела Захариева

 

Сподели: