Lifestyle

Митове и факти за пелените

Изборът на подходящи пелени зависи от много фактори, като размер, абсорбиране, мекота, комфорт, дизайн. Около важния артикул витаят и редица митове, които ще развенчаем сега.

Митове и факти за пелените

Мит 1: Пелените за многократна употреба са по-добри от еднократните

Макар моделите за повторно използване да имат своите последователи, доказано е, че тези за еднократно попиват по-ефективно течността и поддържат кожата на детето суха за по-дълго. Освен това, те спестяват на майките време за пране, което е безценно при натовареното им ежедневие.

Мит 2: Пелените предизвикват обриви

Кожата на бебето е изключително чувствителна, като в голяма част от случаите е на гънки. Всяка една гънка е предпоставка за проблем и може да бъде лесно раздразнена, ако не е третирана правилно. Обривите не са резултат от употребата на пелени, а от: липса на въздух (ако моделите не са дишащи); високо pH (неподходяща козметика); кожа, която не е развила защита срещу бактерии; запарващи места (могат да бъдат предотвратени с анатомични пелени, които се грижат за кожата на детето).

Мит 3: Ако се използват много часове, кожата не може да диша

Това е било валидно при първите модели пелени. Съвременните вариации са изработени от тъкани, които позволяват свободната циркулация на въздух. Те са дишащи, а когато кожата диша, е осигурен не само постоянен комфорт на бебето, но и спокойствие за майката. Важно е и пелените да са снабдени със специален вътрешен слой, който редуцира възможността от поява на кожни раздразнения. Препоръчително е да са обогатени с естествени съставки, като успокояващите алое вера и лайка и подхранващия витамин Е. Отлично решение е и индикаторът за влажност, който да насочи младите майки кога е време за смяна на пелената.

Мит 4: Тънките пелени не са качествени

Много хора смятат, че пелената трябва да бъде обемиста, за да е ефективна. Практиката обаче показва, че тънките модели вършат отлична работа. Въпреки лекотата си, те разпределят влажността равномерно, като така мъникът е сух и се чувства удобно. Тънката пелена е дишаща, а наличието на въздух гарантира здрава и спокойна кожа.

Мит 5: Пелените не са удобни за малчугана

Напротив – пелените са анатомични, прилягат точно, дарявайки малкото човече с комфорт. Те не се усещат от мъника и не протичат, а мекотата е ласкава и за мама.

Прецизен избор

Доверявайте се на пелени с анатомична кройка на пелената, които галят с мекота всяка пухкава гънка на бебето и следват извивките му. Важно е чувствителните зони около крачетата да са в мека прегръдка, а еластичните ушички да обгръщат коремчето, съобразени с индивидуалните форми на дребосъка.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: