Раждане

Митове за епидуралната анестезия

Епидуралната анестезия отдавна е рутинна процедура за обезболяване на раждането, но споровете за нейната целесъобразност и наложителност продължават и днес.

Митове за епидуралната анестезия

За да внесем малко повече яснота за въпросната упойка, подбрахме някои от най-често срещаните притеснения на бъдещите майки.

 

Раждането е естествен процес и обезболяването е излишно.

Раждането наистина е естествен процес, и тук две мнения по въпроса не съществуват. Но всеки има свой праг на болка и ако този праг е по-нисък, обикновено не може да се постигне достатъчно отпускане на мускулите на тазовото дъно. Това от своя страна затруднява и удължава раждането. Ето защо съвременната медицина решава този проблем с помощта на епидуралната анестезия.

 

При епидуралната упойка се използват наркотични вещества, които вредят на майката и бебето.

Това не е вярно. В състава на упойката влизат вещества, които обикновено се използват в стоматологията при вадене на зъб, но в по-големи дози и концентрации. Този вид препарати не проникват през плацентата и съответно няма как да окажат каквото и да било действие върху бебето.

 

При епидуралната упойка тялото се обездвижва напълно.

Когато дозата на обезболяване е подбрана правилно, жената усеща натиск, дърпане, движение и е в контакт с околните с ясно съзнание.

 

Упойката забавя раждането и пречи на напъните.

След въвеждане на упойката жената усеща краката си сковани и тежки, а контракциите – неболезнени. Анестезията влияе и на маточната шийка – тя се отпуска и разкритието става по-бързо. Напъните се усещат, въпреки че няма болка, а жената може да се отпусне и да изпълнява напътствията на водещия раждането.

 

При епидуралната анестезия не може да се контролира функцията на червата и пикочния мехур след преминаване на упойката.

По време на действието на упойката се отпускат всички мускули от кръста надолу. Това означава, че може да се изпуснете както по малка, така и по голяма нужда по време на напъните. Когато обаче упойката премине, няма причина това да се случва.

 

Автор: Нели Христова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

 

Сподели: