Здраве

Митове за кърменето

Естественото хранене на бебето е най-добрият начин да се грижите за него и да задоволявате нуждата му от близост и топлина.

Митове за кърменето

Покрай този свещен акт обаче битуват и доста митове, които ще разсеем. 

Мит 1: Ако майката не може да кърми, вината е нейна

Тесногръда и несправедлива оценка, която няма нищо общо с истината. Съществуват много причини за трудности при храненето и за нито една от тях не можем да виним кърмачката.

Мит 2: Млеката за кърмачета са дяволски, а кърмата – магическа

Безспорен е фактът, че майчиното мляко носи много ползи за малкото човече:

  • осигурява всички хранителни вещества за оптималното му развитие;
  • предпазва от инфекции;
  • смила се много по-лесно от организма;
  • контактът „кожа до кожа“ по време на кърменето заздравява връзката между майката и бебето.

В същото време, при невъзможност за кърмене, млеката за кърмачета са добра алтернатива. Макар и да не могат да се похвалят с безценните съставки на кърмата, те са храна, която е необходима на детето. 

Мит 3: Нормално е кърменето да боли

Болката никога не е нормална. Тя е сигнал за проблем, който трябва да бъде отстранен. Допитване до консултант по кърмене ще изясни ситуацията.

Мит 4: Бебетата могат да бъдат алергични към кърмата

Не, не могат. Възможно е да имат непоносимост към храни, консумирани от майката – млечни продукти например. За да изключите „виновника“ за неразположението на дребосъка от своето меню, водете подробен хранителен дневник, в който да записвате елементите на диетата си.

Видео съвети

В YouTube канала на списание „Кенгуру“ ви очакват полезни видеа на тема „Кърмене“, сред които е записът с атрактивната лекция на акушерката Елена Василева от форум „Време за бебе“ 2020.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: