Lifestyle

Митът за разглезването

Всички сме чували постулатите: „Дете се целува само докато спи“ и „Докато бебето не заплаче, не трябва да го храним“.

Митът за разглезването

Зад тези остарели разбирания се крие страхът от разглезването на мъниците. Глезене ли е обаче желанието ни да откликваме на нуждите им? Със сигурност не! Ето защо. 

Прегръдките

Когато гушнете плачещото дребосъче, вие заздравявате връзката помежду ви и му подарявате:

  • сигурност;
  • спокойствие;
  • топлина.

Сънят

Малкото човече се буди през нощта, защото може да е гладно, с мръсна пелена, да му е топло или студено. Плачът му не е манипулация, както твърдят привържениците на теорията за глезенето, а начин да ви каже, че нещо го притеснява.   

Храненето

Ако сте гладни и някой ви каже, че можете да хапнете след час, няма да се съобразите. Защо тогава очаквате детето да следва установения от вас график? Храненето на поискване (с кърма или мляко за кърмачета) не е каприз, а отклик на базова необходимост.       

Подаръците

Малчуганът намира всичко в заобикалящия го свят за удивително. Ето защо няма опасност да го разглезите с различни играчки например, тъй като те му помагат да овладее нови умения и да развие сетивата си.

Опасно!

Учените са категорични – пренебрегването на нуждите на бебетата води до стрес, който има пагубно влияние върху развитието им.

След изброеното може би се питате: „Как тогава бебчо ще бъде самостоятелен, ако се отзоваваме веднага?“. Отговорът – с време и създаването на увереност, че мама и татко са наблизо и когато моментът настъпи, ще го окуражат, за да започне да се справя сам.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: