Здраве и красота

Млад глас

Гласът издава нашата истинска възраст, също както шията, ръцете и погледът.

Млад глас

Красотата и силата на тембъра зависят от настройката на гласовия апарат и състоянието на гласовите връзки.

С възрастта гласните връзки отслабват, свиват се, на тях се образуват възли, които не им позволяват да се съединяват докрай. Гласът отслабва и започва да трепери, става дрезгав, диапазонът се съкращава. Темповете на "остаряване" зависят от много неща: ген, стрес, стил на живот... И все пак има няколко начина, за да започнат да ви бъркат отново с дъщеря ви по телефона.

Фитнес за диафрагмата

Най-лесният начин да се захванете с постановката на гласа си е с помощта на лекар - фониатър или фонопед. Със специалните упражнения ще се научите да дишате правилно с диафрагмата, да включвате резонаторите, да увеличите диапазона си. Нужно е да следите осанката си. Именно от нея зависи дишането, а това означава височината, чистотата и точността на звука. Освен всичко упражненията помагат и за правилната дикция. Още след месец ще се забележат резултати. Редовните упражнения помагат да запазите гласа си млад през целия живот.

Стон вместо песен

Ако редовните фониатрични тренировки не са достатъчни, може да прибегнете и до няколко хитрости.

* Сутрин се старайте да не напрягате гласните връзки. Не викайте, дори не разговаряйте високо, гласът има нужда от време да се "събуди". Започнете с тананикане, например докато си взимате душ, си тананикайте мелодия, без да отваряте уста.

* Монотонната реч не влияе добре на тембъра на гласа. Връзките се износват по-малко, ако в гласа звучат различни модулации. Всеки ден правете това упражнение: заставате пред огледало, издишате, след това вдишате и произнасяте звуците: "и, е, а, о, у". Всеки звук трябва да се произнася, докато останете без дъх.

Зов на хормоните

Ако тембърът на гласа ви се промени рязко, посетете ендокринолог и се уверете дали всичко с хормоналния ви фон е наред. Измененията на гласа могат да бъдат свързани със заболявания на щитовидната жлеза, а също с приема на хормонални препарати и орални контрацептиви.

Няколко трика

- Отпуснете се и дръжте главата си изправена. Опитайте се да издадете лек стон с буквата "м". Звукът трябва да преминава свободно през гърлото. След това се опитайте по-високо, като устните трябва да са малко по-отпуснати. Включете към съгласната "м" и гласните "а, ъ, о, у, е, и".

- За тембъра на гласа има значение също така и храната. Включете в менюто си продукти, съдържащи витамини В и С (особено, пшеничени зърна, трици, черен дроб, телешко месо, ориз, яйца, червена чушка, шипки, зеле, карфиол, портокали, спанак и картофи).

- Това, че професионалните певци пият сурови яйца, е абсолютно основателно. Но ако не ви звучи особено апетитно, може да си приготвяте млечни коктейли с пресен морковен сок.

Пълна промяна

За тези, които нямат търпение за дългите тренировки на гласа, има и друг метод - пластична операция. Тази манипулация се провежда по два метода. Първият вариант е на принципа вкарване на различни съставки: специален гел, колаген, мастна тъкан, ботокс, тефлон. При манипулацията връзките стават по-масивни , тембърът - по-нисък. Затова и процедурата се прилага при мъже, мечтаещи за мъжествен глас, но в никакъв случай при жени, освен при операция за смяна на пола. Трябва да знаете, обаче, че някои от подмладяващите вещества - ботокс или колаген, се разпадат с времето, затова и ефектът е временен. 

Вторият вариант на пластичната операция прави гласа по-висок: с помощта на различни манипулации връзките се "натягат" и тембърът става по-висок, тънък и подмладен.

Преди тези операции всеки хирург предписва консултация на пациента с психолог. Практиката е доказала, че в 90% от случаите на желание за пълна промяна на гласа или външността има психологически причини.

5 правила за красив глас

1 Натоварването на гласа трябва да е съобразено с неговата подготовка. Не се старайте да надвиквате високоговорител и не опитвайте да вземете втора октава, ако нямате.

2  Отървете се от навика да прочиствате гърло с покашляне. Това води до микро травми на връзките, на тях се образуват възли, които не позволяват на гласа да звучи чисто и с пълна сила. Шептенето в големи количества също е вредно.

3 По време на настинка е особено важно да внимавате за гласа си. Не излизайте на студено, когато сте затоплени. Използвайте овлажнител за въздух.

4 Не прекалявайте с газираните напитки, алкохола, орехите, семките, кафето, пържено, мазно, препечена и пресолена храна. Забравете за пушенето.

5 Изключително вредно е да разговаряте след обилно хранене. Диафрагмата в това време се е "фокусирала" върху стомаха, дишането става насечено и шансовете да повредите връзките се увеличават.

Автор: Биляна Цветкова

 

Сподели: