Lifestyle

Много щастлива (мама с бебе) и малко самотна (жена без приятелки)

Малко са жените, които не се прехласват по сериала „Сексът и градът". Защо се харесва толкова ли? Ами може би, защото хитрите сценаристи са заложили точно на това, без което човек не може да бъде щастлив - приятелството.

Много щастлива (мама с бебе) и малко самотна (жена без приятелки)

Малко са жените, които не се прехласват по сериала „Сексът и градът". Защо се харесва толкова ли? Ами може би, защото хитрите сценаристи са заложили точно на това, без което човек не може да бъде щастлив - приятелството.

Поредицата от кратки серии не само ни показва ултрамодерния живот на напредничавите мадами, но и разплита сложни взаимоотношения. От онези, чисто женските, които мъжете не разбират. А и не е нужно. Това си е наша работа. Част от живота, в която те не могат да нахлуят. Наша „задача" си е да успокояваме наранени женски души, да разплитаме сложни проблеми, да се караме и сдобряваме, да си прекарваме страхотни моменти и в крайна сметка да осъзнаем, че да имаш приятелка до себе си е едно от най-важните неща в живота. Не слушайте онези, които все повтарят, че женското приятелство е мисия невъзможна. Ако те не могат да създадат такова, много моля да не го приписват на всички останали дами. Четирите мацки от култовия сериал са огледало на съвременните българки. Без да ги имитираме, животът сам ни поставя в подобни ситуации. Ходим заедно по клубове, разнищваме мъжката природа до най-тънките детайли, обикаляме магазини, работим здравата, плащаме сметки, борим се с бурното ежедневие и винаги има за какво да се скараме, за да може после да се сдобрим. Това му е интересното на женското приятелство - толкова различни по характер жени имат сходни виждания за живота и в същото време напълно еднакви по душа момичета поемат по противоположни пътища. Неизбежно идва денят, в който една от нас, по време на поредния разговор за мъже, мода, работа или козметика, казва на висок глас: „А пък аз ще ставам майка".

БЕЗМИЛОСТНИТЕ ВЪПРОСИ

Няма нужда да преразказвам отношението на жените от „Сексът и градът" към децата, защото не малко епизоди се посветиха на това. Но в реалния живот се случват точно тези неща. Вие може да преливате от радост, че ще си имате бебе, а най-добрата ви приятелка да развали цялото щастие в един миг само с две-три изречения: „Ужас! Какво ще правиш сега, след като вече нито ще можеш да излизаш, когато си поискаш, нито ще имаш време за ходене по магазините, да не говорим за нощен живот? Сигурна ли си, че искаш това за себе си - изцапани домашни дрехи, разхвърляна къща и ревящо бебе на ръце?". Тук спокойно можете да се разплачете. Все пак сте бременна. Очаквате само усмивки и поздравления около вас. И сте най-сигурни в това, че приятелките ви ще умрат от щастие заради голямата новина. Не винаги обаче нещата се случват точно както ги очаква една бъдеща майка.

КОГАТО ОСЪЗНАЕШ, ЧЕ НЯМАШ СЪМИШЛЕНИЦИ

Преходът от свободна жена към родител е наистина трудно изпитание. Животът ти се обръща на 180 градуса и то все към добро. Най-голямото щастие на този свят е да те наричат майка. В дъното на душата ти обаче има мъничко тъга. Нито роднините, нито съпругът ти могат да разберат защо от време на време изпадаш в неочаквано отчаяние. Има един отговор - липсват ти приятелките. Ако споделиш с някой от семейството, ще те помисли за егоистка. Как може да ти пука за някакви жени, които мислят само за нощни клубове и мъже, когато живееш в пълна идилия - домашен уют с любящ съпруг и едно прекрасно малко същество в ръцете ти?! От другата страна пък са приятелките ти, които рядко проумяват как може да се чувстваш щастлива от новия си начин на живот. И ето те теб. По средата. Много щастлива и малко самотна. Объркана до безкрайност. Чудиш се какво да правиш, защото всеки смята, че си от противниковия отбор. А на теб ти се иска нещата да се допълват взаимно. Най-страшното идва, когато се опитваш да обясниш на всички ситуацията и да помолиш за разбиране. Тук повечето майки се отчайват истински. Чувстват се изоставени и направо дискриминирани от женското купонджийско съсловие. Единственото, което смятат, че им остава е да си поплачат, да се сбогуват мислено със старите приятелства и да си останат за цял живот самотни домакини без женски забавления с приятелки.

ПЪЗЕЛЪТ СЕ НАРЕЖДА

В един момент се оказва, че ти не само си извършила най-прекрасното нещо - да родиш дете, не само си станала отговорна жена, а и си израснала като личност. Очакваш всички да се радват за теб или най-малкото да ти влезнат в положението, а всъщност се сблъскваш с неодобрение, недоволство и най-лошото - безразличие. И то от хората, които до скоро са ти били като сестри. Ситуацията е тъжна, но преодолима. Както казват старите хора: „С времето нещата се подреждат". Човешките взаимоотношения са като игра на пъзел с хиляди малки частици - трудно се изграждат, с мъка се намират правилните решения и много лесно се развалят. Хубавото обаче е, че пъзелът може да се нареди отново. Наложете мислено вашия живот върху една картина и ще видите, че изход от трудната ситуация има. Разваленото може пак да се подреди. Просто трябва отново да посветите малко сили и внимание за тази цел. В името на доброто старо време усилията си заслужават.

Проблем. Нямам време за излизане.

Решение. Ясно е, че в момента дневният и дори нощният ви режим зависят от бебето. Но ако искате да се запазите като жена, не забравяйте стария си живот напълно. Не отхвърляйте всяка покана за излизане. Изберете един ден в месеца и уведомете съпруга си, някоя баба, може и детегледачка, че тази вечер ще гледа детето, за да можете да излезете за няколко часа.

Проблем. Нямам сили да обикалям заведенията.

Решение. Обикновено в деня на купона нямате никакво желание за нощни забавления. Нормално е да ви е завъртяла вихрушката на майчинството и да се чувствате изморени, а единственото ви желание е да се хвърлите в леглото и да заспите. Не се отказвайте от плановете си с приятелките. Ще видите, че в момента, в който пристъпите прага на заведението, ще се освежите. Добре е да знаете, че откажете ли два-три пъти следващия път просто няма да получите покана. Това ще е съвсем нормално и изцяло по ваша вина.

Проблем. Приятелките ме забравиха.

Решение. Трябва да направите всичко възможно, за да разберат, че в този момент режимът ви е точно обратният на техния. През деня сте свободна да приемате гости или да излезете, макар и с количката, да пиете кафе, а вечерно време къпете бебето, храните, успокоявате плачещото мъниче и т. н. В същото време приятелките ви по цял ден работят и стане ли тъмно започват да разпускат. Изводът е, че срещите с тях са просто невъзможни. Не губете надежда. Докато се обърнете, отново ще сте в тяхната компания. А дотогава, не позволявайте да ви забравят. Не им се сърдете. Звънете им по-честичко по телефона. Наваксвайте изгубените разговори, за да не губите близостта си.

Проблем. Разминаване в интересите.

Решение. Един много важен съвет от нас: не говорете на приятелките си, които все още нямат деца, само за бебета. Изключително досадно е в продължение на два часа да слушаш за памперси, захранване, колики и бебешки постижения, когато не си минал по този път. Накарайте ги те да ви разкажат някоя пикантна клюка от работата или заведението, в което се събирате най-често. Ще се разнообразите и ще имате повод да се посмеете. Вие от своя страна им разкажете само хубавите моменти от майчинството. Накарайте ги да поискат и те да станат родители.

Проблем. Искам си старите приятелки.

Решение. В началото на майчинството се оказвате в дупка. От едната страна са старите приятели, които изобщо не ви влизат в положението на родител и нямат много време за вас. От другата са непознатите майки от градинката, които ви гледат с особена надменност на дълго стажуващи в занаята на бебеотглеждането и някак си изобщо не ви привличат да ставате близка с тях. Никога не забравяйте старите дружки, но не се затваряйте и за нови контакти. Сега може да ви звучи странно, но покрай децата се създават дългогодишни и непоклатими приятелства. Една хитринка, която работи безпогрешно като детектор на доброто приятелство: ако намерите майка от градинката, с която можете да си говорите на теми, различни от бебешките неволи, това означава, че има голям шанс с нея да станете добри приятелки.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: