Бременност

Многоводие: Трябва ли да се притеснявам?

Повишеното количество амниотична (околоплодна) течност около плода в медицината се нарича хидрамнион (многоводие) или полихидроамнион.

Многоводие: Трябва ли да се притеснявам?

Засегнати са около 3-4 процента от всички бременности.

Какво е амниотична течност?

По време на бременността развиващото се бебе „плува" в изпълнен с течност сак, наречен околоплоден мехур. Амниотичната течност има голямо физиологично значение. Тя дава възможност на плода да се движи и да се развива правилно, предпазва го от външни удари, травми и наранявания, подпомага поддържането на постоянна температура. Според най-разпространеното схващане, околоплодните води са продукт от бъбречната дейност на плода. През първите 14 седмици от бременността течността преминава от майчината циркулация в околоплодния мехур. В началото на втория триместър бебето започва да поглъща от околоплодната течността, малка част от нея преминава през кожата, останалата преминава през храносмилателните пътища и след като се пречисти от бъбреците, се изхвърля под формата на урина. Така плодът се снабдява и с вода. След което цикълът се повтаря. Рециклирането на целия обем течност става през няколко часа. Дишайки, бебето вдишва амниотична течност в белите си дробове, а после я издишва. Благодарение, на което се развиват бронхите.

Според други лекари околоплодната течност е резултат от секреторната дейност на амниона (тънка, прозрачна и лишена от кръвоносни съдове ципа, която покрива цялата вътрешна повърхност на околоплодния мехур, феталната стена на плацентата и пъпната връв).

В началото на бременността околоплодната вода представлява белезникава или жълтеникава течност, която в по-късните месеци потъмнява поради наличността на отпаднали клетки от амниона и от епидермиса на плода. Тя съдържа много белтъчини, соли, мазнини, креатин, креатинин, ферменти и хормони. До 36-та седмица количеството течност се увеличава и плодът плува свободно в нея. С напредването на бременността, тя бавно намалява. През третия триместър количеството на околоплодната вода се колебае между 500 и 1500 мл. Твърде много амниотична течност е свързано с нарушения в развитието на плода и усложнения на бременността.

Защо се случва?

Не е много ясно. В повече от половината случаи причината за хидроамнион остава неизяснена. Застрашени са майките, които имат:

 • сърдечни или бъбречни заболявания
 • гестационен диабет - хидроамнион се диагностицира при около 10 процента от бременните с диабет
 • многоплодна бременност. Вие сте в риск, ако сте бременна с близнаци. Тогава може да се появи трансфузен синдром, при който единият близнак плува в повече околоплодна течност, за сметка на другия, при който количеството е под нормата.

Ако водите са критично завишени, това може да е индикатор за проблем с плода:

 • малформации на централната нервна система - spina bifida, хидроцефалия
 • хромозомни дефекти - синдром на Даун
 • сърдечна недостатъчност
 • чревна непроходимост, пилорна стеноза, цепнато небце. Много лекари са на мнение, че многоводието се дължи на повреден гълтателен механизъм на плода. Стомашно-чревни нарушения блокират преминаването на течности, в резултат бебето гълта по-малко течности или въобще спира. В такива случаи се прави операция на бебчето непосредствено след раждането, за да се отстрани проблемът.
 • бъбречна аномалия - бебето произвежда прекалено много урина
 • анемия - в много редки случаи хидроамнионът може да сигнализира, че бебето има тежка анемия, причинена от Rh несъвместимостта с майката.
 • вътрешноутробни инфекции

Как да разберем дали имаме подобен проблем?

При многоводието често пъти няма никакви симптоми, особено ако количеството течност е завишено от леко до умерено. От другата страна, доколкото изобщо се проявяват, те са твърде сходни с типичните за бременността усещания. Стомашен дискомфорт и задух, подуване на крайници, болки в гърба, отпадналост, ускорен пулс, контракции. Възможно е коремът да изглежда по-голям от нормалното за съответната гестационна седмица. Ако имате подобни страдания, информирайте вашия лекар, защото те могат да са признаци на по-тежка форма на хидроамнион.

Как се открива?

 • При преглед с ултразвук. Размерите на матката са по-големи, отколкото е нормално за съответната гестационна седмица. Матката е напрегната, плодът трудно се палпира.
 • С измерване на разстоянието от пубисната кост до горната част на матката.

С ултразвуково изследване може да се измери обемът на амниотичната течност, наречен индекс на амниотичната течност (AFI). Ако се открие по време на втория триместър, почти сигурно е, че се регулира. През третия триместър нормата е между 5 и 24 см. Критичната граница на размера е 24 сантиметра, над тези стойности се говори за хидроамнион.

Какво да правим, ако сме с хидроамнион?

Когато лекарят ви постави диагноза хидроамнион, той ще потърси причината за това. Ще ви назначи 3D ултразвук или фетална морфология, за да се огледа обстойно плода. Ще ви направят допълнителни изследвания: анализ на кръвта/кръвна захар, резус антитела, ако сте с Rh /-/, урина, микробиология.

Лечението?

Няма лечение. Лекарят може да лекува само симптомите на многоводие. Усилията са насочени към облекчаване на страданията ви, повишаване комфорта на живот и продължаване на бременността.

Повечето случаи на хидрамнион са леки и преходни и просто са резултат от временна промяна в нормалния баланс на производство на амниотична течност. Малко повече околоплодна течност не е повод за тревога. Тя може да се резорбира, но може и да си остане, без да създава някакъв проблем. Тревога будят тежките форми на многоводие, когато количеството се увеличи твърде  бързо, само за няколко дни. Тогава прогнозата е лоша - често околоплодният мехур се пука спонтанно и започва раждане. 

Ако имате многоводие, ще бъдете под непрестанно наблюдение от лекуващия ви лекар, който ще следи обема на околоплодната течност, сърдечните тонове на бебето и неговото развитие. Ще ви изпишат витамини и евентуално широкоспектърен антибиотик, ако има някаква вътрешноутробна инфекция. При диабет се вземат мерки за контролиране на кръвната захар. Тъй като многоводието е възможно да доведе до преждевременно раждане, може да ви дадат лекарства, които да го предотвратят.   

По преценка на лекаря може да се направи амниоцентеза, за да се извлече част от околоплодната течност и едновременно с това да се направят генетични изследвания. Ако усложненията застрашават благосъстоянието на плода и майката, бременността се прекъсва.

Внимание! Тъй като хидроамнионията увеличава риска от изпадане на пъпната връв, трябва веднага да се обадите на лекаря си, ако ви изтекат водите преди раждане.


Автор: Татяна Вълчанова

Консултант: Любомир Дамянов,
акушер-гинеколог

 

 

 

Сподели: