Родителска практика

Модата „раждане чрез секцио”

„Операция от бебе” или естествено раждане? Звездите безкомпромисно избират първото

Модата „раждане чрез секцио”

„Операция от бебе" или естествено раждане? Звездите безкомпромисно избират първото

Битуват различни мнения кое е "по-доброто" раждане. Според някои мами жените, избрали секциото, не са родили, а са били "оперирани от бебе". По-крайните привърженички на естественото раждане дори твърдят, че не можеш да усетиш майчинството по същия начин, ако не си родила нормално. Често, обаче майки, които имат две и повече деца, родени по двата различни начина и които все пак имат база за сравнение, предпочитат секцио и нямат никакви предразсъдъци към него. "Майчинството се доказва по много, много други начини, предпочитам да си спестя болките, отколкото да се тежкаря: "Вижте ме каква съм героиня, родих нормално" - споделят в Интернет форумите те. И ако все още при нормални обстоятелства родилите естествено жени са доста повече в България, то сред звездите секциото напоследък е категорично и безусловно предпочитано. Дали ги блазни липсата на болка по време на самото раждане, възможността сами да определят датата, на която ще се сдобият с бъдещия си наследник или пък желанието да извадят детето по-рано и да не жертват стегнатите си фигури в името на поколението - причините са различни. Почти не са известни случаи на млади майки сред българските знаменитости, които да се решат на естествено раждане.

Едва излезе новината, че Валери Божинов и Алисия са заченали първото си отроче и Алисия вече беше избрала датата, на която ще се появи на бял свят малкият Валери Божинов. Блондинката беше повече от твърдо решена да ражда със секцио, а не по нормален път. "Набелязах си много съкровена дата, на която искам да родя, но лекарите ми казаха, че все още е малко раничко, за да се определи конкретния ден за раждане. Ще родя със секцио, тъй като не искам да си разваля фигурата", споделяше фолкдивата. По-късно се заговори, че да избере секцио я били посъветвали лекари в частната клиника, където се преглеждала. По-добре било за нея, предвид физическото й състояние, макар да не ставаше ясно какво точно се има предвид. Каквито и да са причините, Алисия е доволна, че е избрала този метод, защото всичко минало съвсем безпроблемно. Тя не само е родила със секцио, но и с пълна упойка. Момченцето на футболния национал и попфолк певицата проплака в ранните следобедни часове на 12 септември 2007 г. При раждането лекарите извлекли и замразили стволови клетки от пъпната връв на малкия Валери. Така прочутите му родители ще избегнат евентуални притеснения за здравето на детенцето си в по-късните му години. Младото семейство се беше доверило на д-р Бранкова и екип на болница "Св. Лазар". Възстановяването на младата майка също минало бързо, а сега дори стана ясно, че певицата е попрекалила с отслабването и й се налага да мине на диета за напълняване.

Със секцио на 9 февруари 2007 при д-р Стаменов в Първа АГ болница "Света София" (бившата "Тина Киркова") роди близнаците Катерина и Крум съпругата на спортния ТВ водещ Крум Савов Мая. Пишещите в Интернет форумите мами имаха теза, че докторът на младата красавица се е попрезастраховал, защото секциото било назначено сравнително рано - в 36 - а гестационна седмица. Известните родители на двуяйчните близнаци бяха направили безкрайно добро впечатление на персонала на болницата и въпреки че засега Мая не планира още бебета, поради многото грижи за малките Крум и Катя, повече от сигурно е, че ако някой ден й се наложи, пак ще избере секцио като метод за раждане.

„Света София", само че при д-р Мазнейкова и секцио избраха и приятелката на фолккраля Азис Гала за раждането на първото им дете Рая, и манекенката и Мис България 1999 Елена Ангелова за раждането на сина си Александър. Със секцио роди сина си Росен и попфолк певицата Таня Боева този март.

В началото на деветия месец със секцио извадиха синчето на манекенката Ирен Онтева Кристиян. "Едва не загубих сина си още преди раждането. Преживях най-големия кошмар в живота си. Мислех, че смъртта на баща ми е най-страшното нещо, което може да се случи, но се оказа, че това е много по-ужасно от всичко друго. Няма база за сравнение, нито думи, които да го опишат. Спасиха го лекарите. После бебето ми беше около 30 дни в кувьоз. Това са най-дългите 30 дни в живота ми" - споделяше тя в медиите. "Стар манекенски трик е да се прави секцио в първия ден от деветия месец. Така не се трупат килограми, които в 9-ия месец са 4-5, а бебето стои 1 месец в кувьоз, за да имитира утробата на майката. Вървим против природата, ама накрая всеки си плаща за гяволъка. Господ е казал кога да се роди и как" - контрираха я коментари в Интернет.

Разбира се и сред известните има дами, които държат на естественото раждане. Естествено раждане избра поп - фолк звездата Емилия за появата на бял свят на първия й син Иван. Малкият юнак проплака в неделя, 11-ти май, точно в 13.15 часа, тежи 3 300 кг. и е висок 51 см. Емилия се оказа истински герой, като роди малкия Иван по естествен път и то само за няколко часа.

В последния момент се наложи да се прибегне до цезарово сечение за раждането на единадесетото внуче на Симеон Сакскобурготски, въпреки надеждите на майката всичко да протече по естествен път. На 14 март 2007 княгиня Калина роди момче в болница "Лозенец" в София. Бебето било в положение, което категорично не позволявало естествено раждане. Малкият Симеон Хасан тежеше 2,625 кг., 49 см. Бащата Китин Муньос присъствал на голямото събитие.

И ако преди броени години самото раждане беше проблем за звездите и източник на безброй опасения за кариерата им, сега е направо модерно. Родилите естествено сред тях обаче са буквално застрашен от изчезване вид.

Интервю с Маргарита Ралчева, съпруга на шефа на ТВ Европа Емил Стоянов:

 Разкажи  повече за раждането на прекрасната си дъщеричка Емилия!

Раждането на дете е събитие, което обръща живота на човека на 180 градуса. Девет месеца се подготвяш за това и когато се случи, пак се чувстваш неподготвен. Особено силно е усещането при първото дете, защото ти се случва нещо непознато, необяснимо и невероятно. Ако някой каже, че е бил подготвен предварително да бъде майка или баща - не му вярвайте! Учиш се след това - в движение и усещането е страхотно. Не спиш нощем, кърмиш през три часа, тъкмо привършиш с първото, приспиш бебето, стерилизираш шишетата и ето - то пак се е събудило и всичко отначало. Не ти остава и минутка свободно време за теб самата. Четенето на книжки, гледането на филми или неангажиращото бъбрене с приятелки остава в миналото, нямаш време за спорт, за съпруга си, за близките ти хора, имаш чувството, че все нещо забравяш, че нещо не доизпипваш както трябва и въпреки това си щастлив. Невероятно е... и малко лудо... пижамата ти става официалното облекло, което не сваляш по цял ден...

На коя болница и лекари се довери?

Родих в АГ „Шейново". Екипът, който ме оперира, беше невероятен. Това са директорът на „Шейново" д-р Димитър Драгиев и шефката на Родилната зала Д-р Ани Чорбова. Те ме следиха по време на цялата ми бременност и предварително бяхме решили кога ще родя, как ще стане... сигурно на някой му звучи налудничаво, но аз обичам всичко да е организирано и да няма много импровизации, особено по толкова важен въпрос като раждането на първото ми дете.

Защо избра да родиш със секцио?

Защото ме е страх от нормалното раждане. Д-р Чорбова в началото ме убеждаваше да родя по естествен начин, но аз категорично отказах и тя се съгласи с мен. Хубавото е, че сега всеки има право на избор. Самата мисъл, че ще се мъча часове наред и ще чакам бебето само да излезе от мен, предварително ме стресира. Затова избрах секциото и не съжалявам.

Местна или пълна упойка?

Местна. Беше коктейл от спинална и епидурална. Бие се в гръбначния стълб. Въобще не е болезнена, нищо че звучи ужасно и отблъскващо. Чувствах се много добре по време на цялата операция и така успях да гушкам малката само няколко секунди след като я извадиха. После д-р Драгиев ми предложи да ме приспят, за да не ми стане лошо по време на шиенето, но аз бях толкова превъзбудена, че категорично отказах.

След това часове наред приемах поздравления, заради раждането в реанимацията и накрая се наложи сестрите да ме помолят да бъда малко по-тиха, защото другите оперирани ги боли. Аз обаче се чувствах страхотно.

 Мислили ли сте преди това някога за естествено раждане?

Не.

 Бащата присъстваше ли на раждането? Защо?

Разбира се, че не. Не мога да си представя, че в такъв момент, вместо да мисля дали всичко с бебето е наред, ще се притеснявам и за бащата. И без това нямаше да оцелее повече от 1 минута. А и честно казано самият той не се е натискал много да присъства. Когато поисках да излезе, бързо се съгласи. Другата причина е, че от чисто естетична гледна точка е по-добре да не ме вижда в такъв момент. Дори го помолих да не стои и в коридора и той, както след това разбрах, е говорил през цялото време по телефона от нерви на една пейка в двора. Когато го попитах какво и с кого точно е говорил, така и не успя да си спомни - толкова е бил шашнат. Представям си какво щеше да бъде, ако беше останал в операционната... Сега Емилия като падне и си ожули коляното, той веднага иска да я водим в „Пирогов"... Мъжете по друг начин приемат болката.

Как протече възстановяването ви след операцията?

Нормално. През първия ден след операцията е малко дискомфортно от гледна точка на това, че рехабилитаторът идва рано сутринта и държи на всяка цена точно в този момент да те измъкне от леглото и да те раздвижи, а ако кажа, че не боли, ще излъжа. При всички случаи, обаче е търпимо. След това, когато ме преместиха във ВИП стаята, ми носеха бебето на всеки три часа през деня, за да започна да кърмя и самата мисъл, че аз съм там насаме с Емилия и отговарям за нея ме караше да забравя, че ме боли. Ставах, раздвижвах се, гушках я, научих се да я кърмя... не е нещо страшно... болката много бързо се забравя. През нощта се наспивах добре без да мърдам много - много, за да не опъвам раната, а след една седмица, когато се прибрах вкъщи, вече почти не мислех за операцията.

Ако решите да имате още деца, пак ли бихте избрали секцио като метод на раждане?

Категорично да!

Мнението на специалиста:

Интервю с д-р Николай Николов

 Естествено раждане или секцио?

Има много фактори, които влияят на едното или другото. На първо място това са медицинските показания. В страните, в които секциото е разрешено не само по медицински показатели - например в Бразилия - раждането чрез цезарово сечение е 38%. В България доскоро беше около 10% и се смята, че около 10% са медицинските индикации за секцио. Сега, разбира се, е по-голям процентът на жени, родили чрез секцио. Но за да се вземе решение за секцио, трябва да се отчетат твърде много фактори. Големият професионализъм е да се отчетат всички (а те са близо 200), за да се намери оптималния вариант за родорешение, свързан с най-малко усложнения. Така че преценката трябва да е индивидуална - няма две еднакви бременности. Често самата преценка за метод на раждане търпи развитие по време на бременността. В крайна сметка преценката трябва да е на лекаря и до секцио да се прибягва само, когато действително е необходимо.

Откъде идва, според вас, решението на все повече бременни да родят чрез секцио?

В миналото секциото е било крайна мярка, защото смъртността е била висока. Произходът на самата дума секцио идва от Древен Рим, когато секцио е било правено само след смъртта на жената, за да се спаси плода. Затова има теория, че цезарово сечение идва от глагола "caedere" (разкъсвам), а не от Цезар. В Средновековието също е имало опити за секцио, които завършвали трагично, защото хората не са знаели нищо за микроорганизмите. В съвременното общество смъртността при секцио е много малка и затова то стана рутинна медицинска операция, но все пак операция с всички общооперативни рискове, които носи със себе си.

Какви са предимствата на секциото?

Секциото е още една възможност за раждане в случаите, когато това не може да стане по естествен път или има определени медицински съображения, които да го налагат. До него не бива да се прибягва само защото е модерно или поради някакви естетически причини. Все пак става дума за хирургическа намеса. Секциото решава проблема с дистокиите (когато плодът е по-голям от родовите пътища). До секцио по спешност се прибягва винаги, когато има нарушение в сърдечната дейност на плода. При него няма разширяване на канала на матката, което би означавало по-голямо рязане на стената й. Цезаровото сечение позволява по-добро изчистване на матката от плацентни части и предпазва от разкъсвания. Детето не преминава през евентуални инфектирани родови пътища, каквито имаме примерно при кондиломи на майката.

Различаваме два вида секцио - по спешност и планово. Счита се, че най-малко усложнения се получават при плановото, тъй като всички са добре подготвени - и екипът, който ще изражда бебето, и пациентката.

А какви са недостатъците?

Не трябва да се забравя, че секциото е операция и има всички рискове на една коремна операция. Стандартът за пролежаване в болница на майката е 4 дни за естествено раждане и 7 дни за секцио. След секцио възстановителният период е по-труден. Чудиш се бебе ли да кърмиш, за възстановяване ли да мислиш. Шийката на матката не е отворена, така че задържането на кръв е по-лесно, което е опасно. Матката си остава „нераждала", което води до повече патологии - и при няколко раждания си оставяш застрашена от рак на шийката на матката, така че трябва да има по-редовна и грижлива профилактика.

Как стои въпросът със следващите раждания на жена, родила веднъж чрез секцио?

Може да правиш секцио колкото си искаш пъти. Цикатрексът (срезът на матката и корема при секцио) се оказва по-здрав от околната тъкан (при проблеми матката се разкъсва на други места, а не на мястото на секцио). Така че можеш да родиш 4 деца със секцио и 4 естествено с еднакъв успех.

 

Автор: Райна Деницова

 

Сподели: