Нашият дом

Моят дом, моята крепост

С настъпването на топлите месеци, хората започват да отсъстват все по-често от вкъщи – през уикендите, през празничните дни, през кратките и дългите ваканции и отпуски. Домът остава празен и изложен на опасност от недоброжелателни хора.

Моят дом, моята крепост

С настъпването на топлите месеци, хората започват да отсъстват все по-често от вкъщи - през уикендите, през празничните дни, през кратките и дългите ваканции и отпуски. Домът остава празен и изложен на опасност от недоброжелателни хора. Ето защо е много важно да се погрижим навреме за неговото охраняване.

Това, което ще чуете като съвет, най-често е да не държите много и големи ценности у дома. Така със сигурност няма да ви е толкова притеснено, когато заминавате за по-дълго време.

Охранителните мерки, които е добре да предприеме всеки човек, най-вече трябва да са насочени към максималното затрудняване и забавяне на евентуални крадци. Като се започне от вратата. Талашитените врати от едно време, с които бяха снабдени панелките, имат живот колкото за един по-силен ритник. Ако все още сте „горд" притежател на такава, най-добре е да се простите с милия спомен за времето на закупуване на апартамента и да вложите пари в метална врата или врата от масивна дървесина. Това не е скъпа прищявка, а един от основните елементи за защита на дома. Дори и да не държите много пари и ценности в него, няма да ви е приятно да се окажете някой ден с откраднат телевизор или стерео уредба. Важно е да се има предвид, че, със смяната на вратата, трябва да се смени и касата, защото да се сложи метална врата на старата дървена каса е просто недопустимо. Вратата може лесно да бъде извадена. Бравата също трябва да бъде хубава. С колкото по-сложен механизъм е, толкова по-добре. Когато пък имате и две ключалки - основна и секретна, крадците определено биха се замислили дали да си създават толкова ядове. Слагането на решетка пред входната врата също върши работа.

Ако живеете на ниските етажи, решетките са препоръчителни и за прозорците. Вярно, не е много естетично отвън, а е и още по-неприятно отвътре да се гледа през решетки, но пък е доста сигурна защита срещу проникване през прозорците. Другият вариант е да се снабдите с външни охранителни щори, като тези на магазините и търговските обекти. Когато сте си вкъщи, те стоят прибрани, когато ви няма или спите през нощта, те са спуснати и защитават дома ви. Ако живеете на по-горните етажи, решетки не са ви нужни, но не оставяйте отворени прозорчета, капандури, балконски врати и т.н., когато ще отсъствате макар и за уикенда.

Това са нещата, които можете да направите що се отнася до външната охрана на дома. Ако все пак ви се паднат много изпечени крадци и успеят да проникнат през вратата или прозореца, хубаво би било да можете да ги спрете вътре. От МВР са категорични, че най-сигурното средство за защита на дома е поставянето и охраната на жилището със СОТ (СОД). Сигнално охранителната техника/дейност е широко навлязла в българските домове. Оказва се, че този начин за защита е доста добър, защото не оставя почти никакво време за действие на крадците.

Какво представлява СОТ-ът?

Ако сте решили да си слагате СОТ, имате две варианта. Когато правите ремонт, можете да викнете фирма да ви сложи кабелен СОТ, преди да сте замазали стените и да сте налепили тапетите. Ако пък сте пропуснали този момент или просто нямате скорошни планове да ремонтирате жилището, можете да си сложите безжичен СОТ. В обекта (апартамент, къща, офис) се поставя един контролен панел, с който жично или безжично са свързани всички останали периферни устройства. Датчиците биват няколко вида - за движение, звукови, магнитни, сеизмични и термични. Първите три са най-често използвани, сеизмичните се употребяват специално за каси, а термичните присъстват повече във филмите. Датчиците за движение са най-широко разпространени в домовете. Поставят се на места, откъдето може да се влезе - до врати и прозорци. Звуковите улавят шума от счупено стъкло, затова се поставят до прозорци, витрини и други остъклени места. Магнитните са полезни за моментите, когато сме си вкъщи, но искаме алармата да е включена. Те се поставят на вратите и прозорците така, че да се задействат още при самото им отваряне. Сеизмичните датчици са задължителни, ако имате каса вкъщи. Те се монтират на нея и при опит за пробиване или каквото и да било друго насилствено отваряне алармата се включва.

Алармата може да бъде шумна и безшумна. Естествено най-вече се използва шумната, все пак кой би желал да остави крадците спокойно да се размотават из къщата. За „шума" на шумната аларма отговаря сирената. Добре е да поставите една вътре в жилището и една, сочеща навън. Сирената може да бъде с автономно захранване или да е свързана със захранването на централния панел. Тази, която е с акумулатор се изтощава доста по-трудно и може да пищи с дни.

Можете сами, с помощта на книжката с информация, която върви с устройството, да настроите системата си да работи по един или друг начин. Можете да пускате определени зони да бъдат активни, други не. Така например, ако живеете в къща, когато си лягате вечер, можете да включите алрмата само на долния етаж, докато вие сте на горния. В такива случаи имате два панела - един за долния и един за горния етаж. Можете да включите да ви работят само датчиците на вратата или само на прозорците. Вариантите са много, според предпочитанията на собственика. Има възможност и за дистанционно управление.

Как работи СОТ-ът?

Най-общо казано СОТ работи така, че да не оставя крадците да си свършат „работата". Когато алармата е включена, влизащият отвън има 10 секунди след отварянето на вратата да я деактивира. Това става с код, който се набира на клавиатурата на централния панел, поставен в близост до входната врата. Алармата се активира в случаите на забавяне, объркване на кода или липсата на въвеждане на такъв.

Когато човек си слага СОТ, добре би било той да е свързан с охранителна фирма, която да се отзовава на сигналите. Съществува вариант, при който собственикът на обекта сам може да извършва мониторинг на жилището си. Това се прави с настройка от централния панел и с устройство „дайлър" (от англ. dial - набирам). На това устройство се записват определен брой различни съобщения, за различни ситуации, както и даден брой стационарни телефонни номера. Когато се случи някаква ситуация, устройството набира запаметените телефонни номера, пускайки записаното съобщение. Има и вариант с GSM линия, тогава съобщенията се получават като SMS. Тези начини за мониторинг са хубави, но като допълнително средство. Важно е, когато се включи алармата, да дойде екип на СОТ да огледа мястото. Те са така разположени, че в рамките на 4-5 минути да могат да се отзоват на сигнал. Често се случва да има фалшиви сигнали - от насекоми, животни и др., тогава екипът пак ви се обажда след огледа. Но дори и всичко да изглежда спокойно и да няма следи от влизане, добре би било да помолите някой ваш близък или съсед, който има ключ, да влезе в жилището да провери дали всичко е наред. Крадците вече доста са се специализирали и дори има случаи, при които проникват в жилището така, че да не си личи, затварят вратата или прозореца и облепят бързо датчиците с хартиено тиксо. Съответно, когато алармата спре, датчиците вече не отчитат нищо. Отвън всичко изглежда спокойно, екипът на СОТ идва, не вижда нищо притеснително, обажда ви се и вие го освобождавате. А крадците си чакат тихо и кротко в дома ви, след което спокойно се заемат с „работата" си. Затова, за да сте напълно сигурни, че домът ви не е нападнат, помолете някого да го провери. В централата на СОТ се следи кой точно датчик ви се е задействал - дали на вратата, дали на прозореца или на касата. С това допълнително може да се прецени възможността за фалшива тревога или истински случай на взлом.

Още една добавка към охранителната система на дома са едни специални ампули, които се слагат в ключалката. Когато човек отключва със собствения си ключ, нищо не се случва. Но когато някой бърника с шперц или някакъв друг уред, ампулата се спуква и алармата започва да отброява време за отваряне. Когато то изтече, тя се активира.

Именно защото СОТ-ът дава много кратко време на крадците за действие, собствениците също трябва да ги затрудняват максимално. Да не се оставят скъпи вещи и пари на видни места, да се скриват и да бъдат труднодостъпни. При писването на алармата крадците ще са достатъчно притеснени, за да се занимават с обстойно преравяне. Затова не оставяйте нищо ценно на място, забележимо от пръв поглед.

Домашната аларма има още една много полезна функция. Към нея могат да се монтират противопожарни датчици, които работят дори и когато сте си вкъщи и сте изключили алармата. Това е много ценно за улавяне на пожара още в началото му, а не когато вече излизат кълбета дим и огнени езици от жилището. Когато датчикът улови дим, алармата се активира и, ако не сте си вкъщи, хората от централата на СОТ веднага се обаждат в Пожарната.

За случаите, когато в жилището няма СОТ има някои малки хитринки, с които можете да симулирате присъствие в дома си. Например да нагласите таймер, който да включва и изключва през определено време уреди като радио, телевизор, лампи. Да оставите малко пране на простора. Или просто да помолите някого, на когото имате доверие да ви полива цветята един-два пъти седмично и същевременно да наглежда и дома ви.  
 

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: