Развитие и обучение

Моят пясъчник

Разходката няма да бъде толкова интересна и емоционална, ако детето не си поиграе в пясъчника. В днешно време децата имат толкова много и разнообразни играчки - музикални и механични, прости и сложни, но пясъкът ги привлича като магнит.
Какво толкова инт

Моят пясъчник

Минавайки покрай пясъчника в градинката, децата задължително искат да поиграят в него.

Разходката няма да бъде толкова интересна и емоционална, ако детето не си поиграе в пясъчника. В днешно време децата имат толкова много и разнообразни играчки - музикални и механични, прости и сложни, но пясъкът ги привлича като магнит.

Какво толкова интересно и незаменимо се крие в пясъка, след като милиони деца векове наред си играят с него?

Играта в пясъка развива

Фината моторика се развива, когато детето си играе в пясъчника, рови с ръчички и крачета, търсейки нещо интересно. Като прави кули и замъци, то се запознава с различните форми. Пълнейки различни кофички с пясък, опознава различните обеми и се учи да определя мерките на "око".

Докато играе в пясъчника, детето открива в себе си творческата жилка - върху пясък е много удобно да се рисува. Изглаждаш с длан пясъка и ето ти готова повърхност за рисуване, а вместо боички и моливчета, на помощ ще ти дойдат малките пръстчета. И ето: всичко, което ти дойде на ум, може да бъде осъществено върху пясъчния „лист". А всички знаят, че за детската фантазия няма предели!

Строейки пясъчни дворци, детето от една страна създава свой собствен приказен свят, а от друга -  си поставя определени цели и се опитва да ги изпълни. Даже ако от първия път не му се получи, то ще се опита отново и отново, и задължително накрая ще успее. Това, което построи, ще ви удиви и вие ще разберете колко богата е детската фантазия. А когато замъкът се засели с различни колички, войничета и животинки, той оживява и играта ще стане още по-интересна. Тогава вие по никакъв начин няма да успеете да го отделите от забавната игра.

 Всичко за пясъчника

Обикновено водим децата си в близкия пясъчник, който е пълен с фасове, чашки от кафе и животински изпражнения. Да намерите чист пясъчник е практически нереално, освен ако не си го направите сами на вилата или в двора на вашата къща. Ако не ви мързи и направите за детето ви собствена игрова зона, то ще бъде във възторг от вашия невероятен подарък.

Съвети

 • Насипете в някой от ъглите на двора пясък! Това е най-бързият и прост начин да направите пясъчник. Недостатъкът му е, че вятърът ще го разнася из целия двор. Ако завали дъжд, може да го размие и ако не го покривате, има опасност да се превърне в удобна тоалетна за бездомните животни.
 • Направете здрава конструкция! За целта забийте четири дебели колчета и ги оградете с четири дъски. Ако искате да не го вали дъжда, може да направите и покрив. До колчетата забийте метални пръти, върху тях поставете ламаринен таван и го заварете за прътите. По този начин детето няма да прекъсва интересната игра, заради неблагоприятните метеорологични условия.
 • Не е желателно да правите пясъчника върху обработвана земя, защото тя е рохка и пясъкът постепенно ще потъне. Затова го разположете на равна, твърда  и добре утъпкана почва.
 • Най-добре да вземете строителен пясък или от плажа. Но преди да го изсипете в пясъчника, го пресейте, за да няма големи камъчета, (защото ако детето ви е малко, може някое камъче да попадне в устата му).
 • За да могат възрастните да контролират игровия процес, може да поставите пейка до пясъчника.

„Оръдията на труда"

За игри в пясъчника има два вида "инструменти":

 1. Купени от магазина:
  • Преди всичко това са специални пластмасови комплекти за игра. По правило в тях присъстват: кофичка, гребло, лопатка, сито, различни формички и лейка.
  • За игрите в пясъчника още могат да послужат пластмасови животни и войници, колички и танкове, а също така и камиони, с които да се превозва пясъка.
 1. Подръчни материали
 • Тук вариантите са много - кофички от кисело мляко или други кутийки с различен обем и цвят. На детето ще му бъде много интересно, ако "играчките" са с различна форма.
 • Не изхвърляйте пластмасовите бутилки! И за тях има място в пясъчника. Отрежете бутилката по средата. Долната част може да се използва за формичка, а горната за мензура. Изрежете друга бутилка във формата на лопатка! Използвайте бутилката, напълнена с вода, за овлажняване на пясъка!
 • Пробийте с пиронче капачката на шампоана и ще се получи лейка. С това приспособление детето ще може по-лесно да овлажнява пясъка. А това е много важно, защото със сух пясък не може да се направи нито замък, нито торта!
 • Кутийката от сладолед или маргарин също може да влезе в употреба. Покажете на детето как да играе!
 • Освен всичко изброено, може да дадете на детето стари четки за зъби и пръчици - с тях то ще рисува много по-лесно.
 • И още един важен момент: вземете кашон, в който заедно с детето да прибирате играчките след играта, за да не се загуби нищо.

Учим се да играем

Децата на възраст от 1 до 3 годинки обичат да пипат пясъка с ръчички и да се ровят в него с лопатки. На тях им харесва да забучват пръчици, да слагат листенца и да ги заравят, както и да тъпчат с крачета всяка неравност. Стремете се да играете заедно в пясъка по-често, защото тези игри помагат за развитието на детето.

Ако вашето дете играе за първи път в пясъчник, му покажете как да напълни кофичката и как да построи къщичка.

Не се огорчавайте, ако не прояви интерес към формичките или разрушава всичко, построено от вас.  Защото да чупи и руши за него все още също е част от играта. По този начин то изучава от какво е направен замъкът. А за вас няма да има по-голяма радост от това да видите как вашето дете се учи на нещо ново и с какъв интерес се запознава с всичко, което го заобикаля в този голям и необятен свят.

Енциклопедия на "пясъчния човек" за мама и детето

"Пясъчни отпечатъци"

Мама и мъничето оставят своите отпечатъци от ръцете и краката на мокрия пясък, а след това ги дооформят с камъчета и мидички. Тази игра помага на детето да разкрие своя творчески потенциал.

"Съкровище"

Сложете разноцветни камъчета и копчета в малка кутийка с капаче и я заровете в пясъчника. Детето трябва да открие заровеното съкровище. Тази игра може да играете, докато му разказвате приказка за пиратите, които преди много години са заровили това съкровище именно на това място, където сега се намира вашият пясъчник. Задачата на вашето дете е да го намери и да получи подарък. Колкото по-тайнствен е вашият разказ, толкова по-интересно ще му бъде.

"Пясъчна картина"

Детето рисува нещо върху изравнен участък от пясъчника, а вие познавате какво е нарисувало. След това разменете ролите! Тази игра развива творческото мислене на детето.

"Формула 1"

Детето прави „бордюри" с ръчички, създавайки крив път, който в своя край завършва с гараж. И започва състезанието! Например: детето взима една количка, а татко  - друга. Който пръв стигне до гаража, без да катастрофира,  печели!

"Къщичка за животни"

Детето, заедно с мама или татко, копае с помощта на лопатка малки дупки. След това взимате пластмасови животни, имитирайки звуците, които издават. Всяко животно си избира дупчица и благодари на детето за страхотната къщичка, която му е направило.

"Готвач"

Детето "изпича" от пясък различни изделия - хляб, торта, сладки. За целта то може да използва пластмасовите формички. След това "угощава" родителите и куклите с вкусното ядене, което само е „изпекло".

Разбрахте ли защо пясъкът е толкова интересен?

 

Автор: Кристиан Лечев

 

 

Сподели: