Тя и Той

Мъжка гледна точка: Културното хранене = проблеми под юргана

Виждаш нещо, сливаш се с него и избухва една смес, която ти държи влага сума ти време - ще кажете да държи, да държи - колко да държи?! -Е това е проблемът, за който ще си говорим днес - колко държи и на какво се дължи фактът, че с времето действието на

Мъжка гледна точка: Културното хранене = проблеми под юргана

„Живяло някога в Люлин, 10- ти микрорайон

момиче като капка красиво...

...Веднъж се качила в шестица тролей

И в него бил наш Панталей...

...Панталей бил момък напет

И с любов от пръв поглед той бил обзет...

...О, Марияна, ай лов ю со мач!!!!"

 Виждаш нещо, сливаш се с него и избухва една смес, която ти държи влага сума ти време - ще кажете да държи, да държи - колко да държи?! -Е това е проблемът, за който ще си говорим днес - колко държи и на какво се дължи фактът, че с времето действието на любовната смес спира, а самата тя изветрява.

 Ще започнем рязко с наука и формули, не че някой обича формули, но и науката има своята тежка дума по въпроса.

Съществува ли формула на любовта? Има ли любов от пръв поглед?  Поети, писатели, философи вече явно не могат да дадат отговор.  Докато учените за сметка на това имат свое напълно определено и научно обосновано мнение и са извели универсална за всички "формула на любовта".

...Е щом и на това посегнаха.
Оказва се, че състоянието на влюбеност, отваря определени химически реакции, които могат да бъдат сканирани. Именно тези процеси активизират мозъка ни в момента, когато ние изведнъж обръщаме внимание на това какви необикновени очи има онзи младеж или на това, колко красива усмивка има момичето, което седи отсреща. И "стрелата на Амур" поразява не сърцето, а мозъка. Това е научно доказан факт. Интересното е, че вие можете след час да забравите за предмета на вашата "мозъчна активност", а може и цял живот да бленувате по този обект.

Състоянието на любовта се дели на три етапа: въжделение, страстно увлечение и привързаност. И тук нещо много важно - всеки от тези стадии може да се окаже и последен.
Първият стадий е въжделението. Ето това е етапът, при който така да се каже сместа избухва. И той продължава от няколко часа до няколко дни - докато не се смени хормоналният фон, докато организмът не "засити" своята сексуална жажда. На този стадий, май само тийнейджърите са способни да оценяват своето състояние като "любов до гроб". - За справки  господин Шекспир, „Ромео и Жулиета".  
Ако на този етап още не сте "скъсали"  и сте напълно доволни един от друг, то настъпва

вторият стадий на любовта - страстното увлечение. Това вече е по-сериозно! Учените смятат, че продължава от 2 месеца до една година.

Именно в това състояние повечето влюбени вземат жизнено важното решение "да заживеят заедно". Това познато ли ви е? Какво да правиш - човек се намира в еуфория, предизвикана от същите тези химични изменения, а конкретните виновници са:
*допамин - предизвиква чувството на щастие,

*фенилетиламин - усилва възбудата,

*серотонин - задържа вашите емоции в състояние на постоянен подем, *норадреналин - създава усещането за всемогъщество.

Ей... тия учени раздробиха любовта на съставните й части и съсипаха целия труд на класиците. Ша прощаваш,  Шекспире!

 Между другото, Наполеон предлагал да се въведе закон, според който да се забранява на всички да встъпят в брак, ако се познават по-малко от половин година.
Интересно е, че в женския организъм тестостеронът - „наркотикът", затъмняващ съзнанието на човека, се съдържа 20 пъти по-малко, отколкото в мъжкия.

Затова момчета, ако искате да замаете главата на някое момиче, давайте й тестостерон и ще е ваша - само после да не се чудите защо прилича едновременно на Крали Марко и Филип Тотю.
 Но рано или късно настъпва третият стадий - на привързаност. Тогава разбираме дали сме сгрешили, или не. Според учените това било истинската любов, защото в този стадий започваме да забелязваме и други "качества" на партньора. От рода на „не си оставяй чорапите там" или „Е, пак ли те боли глава".

Само недейте да обвинявате химичните съединения за това. Факт е, че при някои двойки любовта и сексуалната привързаност продължават с години.

В това отношение аз бих казал, че съм щастливец - дано не завърша като Щастливеца -Алеко Константинов /убит при атентат/. На какво ли се дължи това?

Ето такава е "химическата формула на любовта". С нея можете да не се съгласите, можете да спорите по нея или според моя приятел Шекспир -  „Както ви се харесва". Това тук са само голи научни факти.

n - p = (X х 0,368) + p = ♥

n - възрастта, когато според теб бракът става необходимост (или най-високата възраст, на която искаш да се ожениш) - например 39 години
p - възрастта, на която бракът става възможност (или възрастта, на която започваш да мислиш за жените като за материал за женене) - например 25 години.

Следват следните действия:

1. вадиш p от n, в нашия случай 25 от 39 и получаваш резултат Х.

2. полученото число „Х" умножаваш по 0,368. В примера се получава 14х0,368=5,152.

3. добавяш резултата към p и получаваш 25+5,152=30,152 или 30 години и около 2 месеца.

Знам, че много от вас сега ще вземат лист и химикалка и ще почнат едни сметки... аз бих казал смешки.

Насмятахте ли се?

Каквото и да е показала формулата, тя е за началото на връзката  - ами после, как да задържим химическата смес прясна и на какво се дължи  фактът, че изветрява, а при някои дори вкисва.

Имам един приятел, който живя сума ти години в Япония и Китай.

Понеже и двамата сме изтънчени кулинари и ценители на женската красота, естествено общата ни тема беше комбинация от двете.

 Веднъж той ми сподели „Знаеш ли защо в Далечния Изток нямат война между половете, а ние продължаваме да я водим хиляди години след Адам и Ева? Причината е в храната, и по-точно в начина на приготвянето и най-вече в приемането - така нареченото и издигнато в култ от нас  „КУЛТУРНО ХРАНЕНЕ",  в което от малки ни възпитават и, ако не си го овладял до съвършенство, е признак на лоша култура. 

Храната и любовта са взаимно свързани. Каквото ни е отношението към едното, такова е и към другото. Както се казва, тая работа е като оная работа. Азиатците имат нежно отношение към храната, още при приготвянето й те я слагат на пара, обогатяват я с мнооого подправки, след което леко я пощипват с пръчици, като дупето на млада мома, а бе един чай да изпият им отнема 2 часа.

А нашето отношение към храната е като към чужда булка. Ние я набучваме на шиш, печем я, след което се въоръжаваме с вилица и нож и я нападаме като Хуни Римска империя. Вилицата и ножът са си вид оръжия. Ето това агресорско отношение рефлектира и в Любовната игра. И колкото си по-нахакан и агресивен, толкова повече се котираш и на маса и върху маса. Освен това си мислим, че „Кама Сутра" е само гимнастически наръчник за правене на секс от професионални акробати - основата на тази книга е всичко останало, което се случва преди физическото единение.

Сексът е всичко онова, което се случва преди, след и около него, а за нас е едни прости епидермални търкания.

Запомнете, сексът е в главата не между краката. Затова на Изток цял живот се стараят да поддържат духа си и, естествено, тялото си, а ние цял живот си съсипваме психиката, агресивни сме един към друг.

„Колко пъти, колко пъти

 един ли, сто ли

 се ранявахме с думи тежки"

И накрая, когато всичко увисне и клюмне, се хващаме  за ... хапчетата от аптеката. Мили мои - леле и аз се разнежих- няма как да си набавите от аптеката всичките онези "тралаламини", споменати по-горе, просто бъдете по-добри и той, организмът си знае работата.

И сега, за да съсипя цялото това научно-литературно-кулинарно-житейско експозе, ще ви кажа:

За секс не се говори - секс се прави.

'Айде сега отивайте да направите една „Пекинска патка в сладко-кисел сос".

Или според менюто в китайския до нас, едно „№69" и скачайте в леглото.

Пожелавам ви силна буря под завивките, защото както е казал Богомил Райнов -„Няма нищо по-хубаво от лошото време".


Автор: Краси Колев

 

 

Сподели: