Тя и Той

Мъжка гледна точка: Войната на приоритетите

Задочният спор на ежедневието

Мъжка гледна точка: Войната на приоритетите

Няма да крия, че когато започнах да пиша тази статия, се водех от абсолютно егоистичен нагон за протест, провокиран от теснотията на панелно куфражния ми живот и невъзможността да реализирам сутрешно физиологично естетическите нужди на тялото си. Не когато и да е, а именно тогава, когато, според мен, времето ще ми стигне за баня, тоалет и закуска, за да успея да се събудя и приведа във вид, годен за употреба и в състояние, в което да мога да изпълня сутрешните си задължения на добър съпруг и грижовен баща - да стана, да се разсъня, да се обръсна, да пия едно кафе, да се нахраня, за да закарам детето на градина и жена ми на работа, след което да стигна до мястото, където изкарвам хляба на семейството - то напоследък наистина само за хляб стига... Но уви, никога не се получава - те (моите принцеси) са по-важни... и по-бързи, да му се не види - тъкмо да се наканя да стана и те хоп и се шмугнат в банята, пък аз нали съм кавалер, винаги отстъпвам... с елегантно доспиване... и извинението „Скъпа, трябваше да ме събудиш по-рано" - от което всички страдат. Жена ми профуква час-час и нещо да оправи себе си и детето - баня, грим, грим, грим, дрехи и т. н. И като ми каже „тръгваме ли?", аз естествено намирам много важна причина да не ги закарам  - „Или че тепърва трябва да се къпя, или че колата не е в ред и прочие... И ако ме беше пуснала първи в банята, щях да имам време да оправя и себе си, и колата". Отговорът,  естествено, е „А аз кога да си взема душ, да се гримирам и да си избера рокля, а? Освен това трябва да приготвя и детето!"

Сега ще ми кажете, че това е прословутият семеен спор „За капака на тоалетната чиния" и че това вие много добре го знаете - е да, ама не -капакът на тоалетната чиния е само на повърхността, всъщност проблемът е много по-дълбок и се разпростира до неподозирани граници, превръщайки се в съвкупност от малки досадни проблеми, но за всеки един от двамата „от по-голяма важност". Те рушат комфорта на съвместното съжителство и оставят трайни поражения върху емоционално физическата цялост на най-малката социална единица на обществото - семейството. Ха ха ха - това последното сте го чували, нали - в ритуалната зала, ха ха ха!!!

Всяка една семейна утрин крие зад себе си дългите дни и безсънните нощи на  големия и сложен проблем, който за краткост нарекох - ВОЙНАТА НА ПРИОРИТЕТИТЕ. Всеки един от нас встъпва в семейния сговор с желанието да даде нещо от себе си и абсолютния отказ да се раздели с любимите си навици, привички и предмети. Като естествено любимите неща на другия ни хвърлят в недоумение „ ма как може да го вълнуват тези глупости".

Няколкогодишният ми семеен живот доведе до ето тези наблюдения, които съм разделил на двата полюса - М и Ж - като в тоалетна. Подредил съм ги по важност.

Ако с някои не сте съгласни, приемам забележки и писма!

 10 -те най важни неща
за Него                                       и                                          за Нея

Мъже - мои лични наблюдения

Жени - споделено от приятелки на жена ми

1.Парите - без пари просто не съществуваш. Идеалният съвременен мъж представлявал банкомат с вибратор - да де, ама ако банкоматът спре да снася, никой не ти иска вибратора.

2.Работата - мъж без работа -съдран чувал.

3.Колата - без кола си като рицар без кон, а тя нали иска да има рицар до себе си - е верно, че на повечето от нас колите  приличат на старо дръгливо куцо магаре, ама ако не й харесва, да ходи пеш.

4.Храната - без храна не може! Гладна мечка семейни задължения не изпълнява, освен това съм кисел, нервен и ...хапя. Светът е оцелял защото е ял, а не защото... онова дето го иска жена ми всяка вечер, а аз като се наканя, все я боли зъб. А бе, колко зъба имат жените? Освен това -да вземе да се научи да готви, като майка МИ, а не да ми дудне, като майка СИ.

5.Бирата - ееех, биричка!!! Е как да не се възнаградиш с една бира (една ли казах!?)след добре свършена работа - а защо не и по време?

6.Футбол - футболът е оня отдушник, чрез който се чувствам жив; адреналинът, който чакам всяка седмица; неосъществената ми детска мечта; и най-вече нещо, от което със сигурност всички разбираме.

7.Приятелите - приятелите не ги сменям за нищо - приятел в нужда се познава. И не мога да разбера защо ме ревнува от Жорето, щото ако не беше навремето той, да ме напие и да ме завлече при нея на дансинга - никога нямаше да се оженя за нея... Абе какво правеше оня ден на Жорето ризата вкъщи?! ...Е, нищо, поне е приятел.

8.Кръчмата - мъжкият facebook

Това е моята социална мрежа, моят социален храм.Там възмъжах, там са приятелите ми, там изповядвам мъките си и им намирам „решения", там научавам новините и сверявам часовника на времето -дали още важа пред младите попълнения... А и ако не беше кръчмата къде щях да се оженя за моята  Дулцинея?! Единственият проблем е, че сутрин много ме боли главата...и джобът.

9.На риба - избягай от всичко... и от нея най-вече. Рибата „кълве", но не говори.

10.Електроиграчки - смартфони, конзоли, GPS-и, компютри, инструменти - тя не разбра ли, че те са нужни и полезни. И какво само ми повтаря, че мъжете сме били едни непораснали деца, само дето играчките ни ставали по-големи и по-скъпи... Все едно аз не го знам.

1.Роклята - силуетът, който ИСКАМ да имам, а не който имам. Дори принцеса без рокля си е просто една необлечена жена.

2.Гримът - чуди се що се гримирам по 1 час, а като си сваля грима, започва да се прави на оригинален - без грим съм била като поетична героиня от стихотворение на Вапцаров - „озъбено свирепо куче".  Да си без грим това било направо Богохулно - щото Господ бил взел едно ребро от Адам и сътворил жената, след което я поогледал и Си рекъл - Е, тя ще се гримира. Ха ха, много смешно, стари мъжки вицове.

3.Козметиката - това е женската машина на времето - кремове, маски, гелове... Що съм била напълнила банята с флакони, тубички и шишета, от които нямало къде да си остави самобръсначката - еми като постоянно ми дава за пример разни холивудски актриси, дето са на по 59 години, ама изглеждат като на 23. Той как си мисли, че стават тия неща? Ако знае колко й е поддръжката на тая баба, ще хлъцне, а за пластика въобще не искам да му говоря, че хептен ще увехне милият.

4. Къщата - хубавата и подредена къща  дава статуса ми в живота... и най-вече пред приятелките.

5.Приятелките - моите сладурки, аз от къде да научавам клюките, какво са пуснали в МОЛ-а! И с кой да обсъждам сериала... Кокошки били, тъпи били - хич да не ги обижда, щото ако не беше Мимето да ме завлече на дансинга и да ме запознае с него, въобще нямаше да го погледна, камо ли да се оженя за него... Абе какво правеше оня ден блузката на Мимето в колата на моичкия?! Ех, Мимее, ще те оскубя.  

6.Сериалчетата - дават смисъл и мечти, чрез тях преживявам отново и отново оная голяма и изгаряща любов, оная сърцераздирателна романтика, която той само ми обеща, но така и не ми даде. А и какво да правя вечер - няма да му гледам тъпия футбол, я!

7.Почивката - ако не може да ми осигури почивка, за какво работи... Освен това и аз работя, и ако за една година труд не съм заслужила поне една седмица на море - егати живота!

8.Шопингът - най-доброто тонизиране за една жена, лекува и ободрява -фитнес за тялото, храна за емоциите й... за съжаление, джогинг за джоба.

9.На СПА- само Клеопатра ли ще се глези?! Вика ми, че съм била неговата кралица, а после, как съм могла да дам толкова пари, за да седя 4 часа със салата на лицето и да кисна във вана с треволяк. За масажиста нищо не каза... бе то и аз си замълчах.

10.Обувки, бельо, парфюми, бижута джувки и дрънкулки - това са подправките на живота без тях той е безвкусен, и са основните оръжия, с които го превзех, но той не го знае.

 

 

 

Автор: Краси Колев

 

 

Сподели: