Бременност

МЪЖЪТ в твоето положение

Какво трябва да знае всеки мъж за бременността

МЪЖЪТ в твоето положение

Какво ще кажеш? Щом не ни разбират, да се махат. Но ако в обикновения живот неразбирането е просто досадна дреболия, то сега, когато сте в специално положение, мъжката логика може да струва... тонове носни кърпички!

ЕПИЗОД ПЪРВИ

„Лошо ми е!" - с усилие измънквате.

„Парфюмът ти е много гаден, купил си ми вкиснало кисело мляко и изпуши цяла цигара по пътя!" - това чува той и бързо бяга на балкона, за да изпуши още една. А ако гаденето ви прерасне в повръщане, на съпругът ви или ще му се доплаче, или ще отиде да вдигне скандал в магазина, или ще повика бърза помощ.

Вашите действия. След растящия корем, прилошаването е вторият признак на бременността, за който, разбира се, знае всеки съвременен мъж в репродуктивна възраст. Но да знаеш, не означава да разбираш и още по-малко бързо и грамотно да се ориентираш в обстановката. Затова, ако наистина ароматът на неговия парфюм предизвиква у вас гадене, просто помолете мъжа си да пробва нещо различно и при покупката да ви вземе за консултация. И най-важното, което са установили учени е, че в 85 % от случаите гаденето през бременността може да е свързано с депресивно състояние и чувство на изолираност. А също така, докато всички около вас се чувстват добре, на вас ви се гади. И за да не се превърне вашата надежда и опора в част от групата на пасивно съчувстващите, разкажете на мъжа ви как може да ви помогне.

- Нека всяка вечер да слага на нощното ви шкафче шише с вода и сухари.

- Да ви носи закуската в леглото. Не заради капризите ви, а защото със закуската избягвате сутрешното гадене, без да ставате от леглото.

- Когато излизате, да слага в чантата пакет сурови бадеми, те съдържат много витамини от група В, които спомагат за отстраняването на токсикозата. Освен това, ще ви помогне да следвате правилото „яжте малко, но често", което спомага за доброто настроение.

- Да не ви примамва с мазна и тежка вечеря и без това храната често предизвиква гадене у вас.

- И накрая, да бъде бдителен. Все пак настроението, независимо от повръщането, спомага за доброто развитие на нервната система на бебето.

ЕПИЗОД ВТОРИ

„Колко е часът?" - питате, прозявайки се по време на вечеря с приятели.

„Да си ходим!" - чува мъжът. И пътьом запознава приятелите с новостите от бременеенето ви „докато се променят вкусовете, угасват и умствените способности" и ви поръчва такси.

Вашите действия. Интересите, разбира се, се променят, но интелектуалните способности са както винаги и нищо не може да ви попречи да общувате пълноценно! През деветте месеца някои жени дори успяват да се превърнат в център на вселената, източници на позитивен опит, вдъхновение и пример за обкръжаващите. Затова причината за прозяването рано вечер се дължи не на измененията на личността, а на прогестерона. Хормонът, поддържащ бременността, се изработва от организма на жената всеки път, когато готовата за изпълнение на мисията си яйцеклетка се отправи към маточните тръби. Изработването на хормона се прекратява, ако яйцеклетката остане неоплодена. А ако щастието се е случило, прогестеронът продължава да въздейства на организма, като го заставя да работи в режим за износване на бебето.

ЕПИЗОД ТРЕТИ

„Заето!" - измърморвате раздразнено.

„Плаче!" - заключва той, продължавайки да тропа по затворената врата, с надежда да спаси бъдещата майка и детето от удавяне в банята.

Вашите действия. Да, за да развенчаете мита за истеричната бременна и да запазите правото си на самостоятелни посещения в тоалетната, ще ви се наложи все пак да просветите любимия си в режима на работа на стомаха ви. Затова му разкажете всичко. Отново се е „постарал" коварният прогестерон, заради когото по време на бременността отслабва тонусът на мускулите на храносмилането и вследствие, се влошава перисталтиката. Но ако съпругът ви обещае да не нарушава сутрешното ви уединение, вие на свой ред започнете да консумирате овесени ядки, бадеми, цвекло, тиква и сливи и да пиете негазирана вода по 2-2,5 литра на ден. Също така не трябва да ядете бял хляб.

ЕПИЗОД ЧЕТВЪРТИ

Вие казвате: „Така ми се ходи до тоалетна, че направо ще се пръсна!".

Той чува: „Няма ли да се погрижиш за мен". И в ужас започва да се вайка около вас. Защото точно преди 3 секунди сте му натрили носа и сте се върнали от тоалетната в прекрасно настроение. И след това, според неговата сметка, след три часа отново ще трябва да търси надпис WC, а дори не сте пила бира!

 Вашите действия. В дадения момент е по-добре да извикате: „Бегом марш!". Което в превод означава: „Бързо търси тоалетна, мили!". А едва след това, когато една от насъщните потребности на бременната е задоволена, се постарайте да обясните „ситуацията".

Матката е органът, където ще расте бебето. Още от първите дни на бременността матката се увеличава и се опитва да се разположи по-удобно, като става тясно на съседните органи и по-точно на пикочния мехур. Освен това повишеното ниво на хормона на бременността - прогестерон в кръвта ви кара да пиете повече течности.

ЕПИЗОД ПЕТИ

„Не се чувствам сексапилна и бельото ми е ужасно!" - хленчите вие.

Мъжът чува - „Нямам какво да облека!". В най-добрия случай ви дава портмонето, а в по-лошия, интерпретира думите ви като: „няма да ти дам" и отива да се види с приятели.

Вашите действия. В някакъв момент от бременната, когато тялото вече видимо се променя, всяка жена изпада в „паника", че е загубила сексапила си. Притесненията са напълно излишни. Трябва да знаете, че мъжът не престава да мисли за жена си като за сексуален обект, дори когато е бременна. В много от случаите, дори се случва така, че самата жена отклонява предложенията на съпруга си. Наистина тялото се променя, през втория триместър се преустройва кръвоносната система, появяват се повърхностни разширени вени. Тъй като в този период тялото работи по посока на доставяне на храна до плацентата и образуване на кърма, организмът задържа повече течности. Резултатът - подути пръсти, глезени и стъпала, които не се побират в прекрасните чехлички и остава усещането за това, че тялото ви е необятно.

ЕПИЗОД ШЕСТИ

„Всичко вътре в мен гори!" - стенете вие.

„Какво ли още да измисля, за да го трогна?" - чува мъжът и се преструва, че не ви е чул. Или прошепва: „и аз се чувствам така!".

Вашите действия. Просто му кажете: „Не е това, което си мислиш, а киселини, които са нормално явление през бременността. Лекарите обясняват киселините с това, че в стомаха на бъдещата майка се изработва повече киселина от обикновено. Затова не би могъл да се чувстваш по същия начин, а просто ми дай бонбон".

ЕПИЗОД СЕДМИ

„Не ме пипай!" - казвате троснато и отблъсквате ръката му от гърдите си.

„Не те желая!" - чува той и се обижда.

Вашите действия. За да не се чувства отблъснат мъжът и да не се обижда, е добре да му обясните промените, които произтичат с гърдите ви през бременността. В началото уголеменият бюст е прекрасен „подарък", но с напредването на бременността жлезите в гърдите се променят и могат да предизвикат дискомфорт (бодежи, пулсиране и дори болка), които трябва да отшумят в края на бременността.

ЕПИЗОД ОСМИ

„Вие ми се свят!" - констатирате вие.

„Измий чиниите!" - чува той. И мрънкайки, се захваща с това.

Вашите действия. За да може всеки път, когато ви се вие свят (сега и навеки), той да не бяга от кухнята, задължително му разкажете за резултатите от последните научни изследвания. Дефицитът на желязо в организма се среща при 50% от хората, а при бременните в третия триместър в 100% от случаите. За времето на износване на бебето жената губи до 1000 мг желязо и ако не се приема допълнително, са му нужни 4 години, за да се възстанови. А отпадналостта, световъртежът, шумът в ушите, замъгленият поглед и други са следствия от недостига на желязо.

ЕПИЗОД ДЕВЕТИ

„Не бързай толкова!" - го молите вие.

 „Нямам излишно време, за да стоя при майка ти", чува той или нещо в този дух. Той не може да си обясни защо иначе ще минавате пътя със скоростта на стара костенурка!

Вашите действия. Разбира се, може да се съгласите с неговата версия и завинаги да се откажете да ходите на гости на родителите му. Обаче временното ви „забавяне" няма да изчезне, дори и да сте се запътили към любимия магазин. В общи линии няма да се отървете от обяснение, по-добре помолете мъжа си да седнете на някоя пейка да си починете и му разкажете страшната история.

Във вашия организъм е нахлул чужд и не съвсем чужд, все пак ще носи вашата фамилия. Но този организъм се мърда във вас! Върти се, рита ви, обляга се с лакти. Но най-важното е, че подпира дробовете ви така, че бъдещата майка не само няма възможност да си поеме въздух с целите гърди, но не може изобщо да диша. Хубавото е, че целият този кошмар свършва със спускането на плода в малкия таз. Въпреки че все още не е известно какво ще съумее да натвори там. 

Речник на бъдещия татко

„Критични дни" на бременността - дни, отбелязани на вашия домашен календар за бременността като дни на менструация. Счита се, че през този период се повишава рискът от спонтанен аборт. Препоръчва се да се ограничават физическата активност, физическата близост и да се избягва нервното напрежение.

Дихателна гимнастика - препоръчва се на бременните за подготовка към раждането. Ако бъдещата майка изведнъж започне да пъшка и да диша съсредоточено, няма от какво да се притеснявате. Или тренира, или се опитва да релаксира (именно защото отново не сте я разбрали).

Преносване на бебето - датата на предстоящото раждане се смята така: извадете 3 месеца от първия ден на последната менструация и прибавете към тази дата 7 дни. Не се учудвайте, ако на следващия ден, след датата на очакваното раждане, не се случи нищо особено, освен че вашата бременна е станала прекалено закачлива и активна. Имайте предвид че: истинско преносване се счита, ако продължи 10-14 дни след термина.

Секс - тази дума не присъства в речника по време на ранните и късните срокове на бременността.    

ЕПИЗОД ДЕСЕТИ

„Не мога да заспя!" - казвате уморено.

„Цял ден се шляеш по улиците и сега аз трябва да изяснявам отношенията ни!" - чува той.

Вашите действия. Тихо се приближете до него и почетете книжка в хола. А вечерта го помолете да легне да спи откъм стената, като му обясните молбата си.

Работата е, че обичате да четете. Забавните, от физиологическа гледна точка, пропорции, разпределението на масата на тялото и особеностите на дишане при бременната й пречат да лежи и по корем, и по гръб. Единственият изход е настрани. Но само най-големите стоици или непретенциозните ще успеят да спят спокойно така цели девет месеца. И дори и вие, както препоръчват акушерите, да сте се обзавели със специални възглавнички за бременни, това помага отчасти. Освен препятствието да преодолее собствения си корем, на жената не й се отдава да спи и от вълнение за предстоящите събития скоро и бурната активност на бебето.

ЕПИЗОД ЕДИНАЙСЕТИ

„Ох, ще падна, подай ми ръка!" - казвате вие.

„Прекалено дълго гледаш в деколтето й", - чува той. И бързо премества погледа си към хоризонта. В отговор, с надеждата да върнете равновесието, вие се заглеждате по минаващ покрай вас мачо, който пък, награждава съпругът ви с убийствен поглед.

Вашите действия. Възстановете равновесието и физически, и духовно, като разясните следното. В третия триместър теглото на жената се увеличава с 5-6 кг, а центърът на тежестта видимо се измества напред, което предизвиква трудности с координацията. В това време хормоните завършват подготовката на организма за раждането, правейки по-подвижни ставите и по-меки връзките. В резултат на метаморфозите всяко действие, освен раждането, става много „опасно" за вас.        

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: