Бременност

На "ТИ" със Светла Иванова

Следродилната депресия.

На

Здравей Светла! Родих преди два месеца, но мисля, че въпреки дългоочакваното щастие нещо става с мен. Не искам да навлизам в подробности, но мисля, че изпадам от време на време в следродилна депресия. Бих искала да знам повече за това състояние и най-вече как да го избегна.

Здравей, мила Елена! Въпреки, че е често срещана, мен следродилната депресия ме пропусна или по-точно аз нея. Няма как да ви опиша нещо, което не съм преживяла. Затова пък мога да ви споделя защо според мен и двата пъти, след като станах майка, избегнах това състояние. Бременността е вълнуващо пътешествие към новото, към промяната. Трябва да сме подготвени психически за тази промяна. Когато забременях, аз промених начина си на живот. Прекарвах повече време вкъщи и сред природата, за да „превключа" отрано на режима, който щеше да ми предстои, след като родя. Резките промени в личния и социалния живот не се отразяват добре на никой. Не знам при вас как е било, но съм убедена, че тази предварителна настройка е от голямо значение.

Сега, след като вече имате бебе, се вглеждайте в него и мислете позитивно. Природата никога не е създавала нещо по-съвършено от това. А вие сте щастливката, която му е дала живот. Именно това е най-голямото щастие - да дадеш живот и да го изпълниш с любов.

Ето какво още може да направите, и то в домашни условия: разнообразявайте ежедневието си. При мен голяма роля изигра йогата, с която се занимавах по време на бременността ми и след това. Тя ще ви накара да се чувствате добре и да усещате ползата от нея часове наред. В моите дискове съм включила и йога за майка с бебе за моментите, в които не можете да се отделите от него. Релаксацията също е много полезна. Ще ви успокои всеки път когато се почувствате напрегната или разтревожена. Като цялостен ефект практикуването на йога и релаксация ще ви направят по-енергична, спокойна, уверена и изпълнена с позитивни мисли и емоции.

Друг трик е всеки ден да си измисляте нещо приятно, което да ви чака на следващия. Нещо мъничко, елементарно, но по-различно от ежедневните ви грижи. Освен упражненията това може да бъде хубав филм, сериал, концерт или книга в свободните минути, колкото и малко да са те. Така ще се пренасяте някъде другаде, без да има нужда да излизате.

Пробвайте да напишете нещо. Дори написаното да изглежда като изповед или да е във вид на дневник. А защо не и приказка за вашето дете! Слушайте любима музика. Танцувайте с бебето на ръце. Пуснете си любимо радио. Така, вършейки едно и също покрай грижите за бебето, не се изолирате от живота около вас, а се информирате за новините, политиката, културата и слушате хубава музика. Мечтайте. Освен всекидневните правете си и дългосрочни планове.

А ако ви омръзне да стоите вкъщи и да правите планове и нямате подръка помощничка или баба, обадете се на приятел за помощ. Все ще намерите такава дружка - някоя майка на пораснали деца, на която да се доверите и да оставите вашето бебе поне за час. И тогава не перете, не гладете и не чистете, а непременно излезте. Дори една безцелна разходка в парка или по улиците ще освежи мислите ви. И не на последно място - не забравяйте мъжа си. Вземете и него на разходката!

Диди Димова - акушер-психолог, преподавател в училище за бъдещи и настоящи родители, препоръчва:

- Майките да се нагласят към режима на бебето, за да си осигурят достатъчно сън, без да робуват на хигиената у дома. Тяхното самочувствие е най-важно.

- Да направят съпричастен партньора си към отглеждането на бебето.

-  За възстановяване на килограмите от бременността да се хранят често и по малко.

- Да си отделят време за следродилна гимнастика за стягане на корема и перинеума.

- Да предвиждат разходка навън сами - до магазините, на кафе с приятели.

- Жената майка трябва да продължи да бъде красива и стилна жена, с нежност и сексапил.

Богдана Трифонова - майка на две деца, радиоводещ в БГ радио, споделя:

Въпреки всички изчетени предварително книжки за щастието от първата среща, за вълшебството на първите дни заедно с бебето, за невероятните моменти... аз изпитах и тежестта на следродилната депресия. 

Много си мислих защо ми се случи, след като чаках детенцето си с истински трепет. Моето обяснение беше, че трудно успях да се пренастроя от динамичния ми и доста независим начин на живот. Бях свикнала да мога да разполагам с времето и със себе си, а изведнъж се оказа, че нямам никакъв шанс да бъда предишната аз. Много бързо ми се наложи да преподредя преоритетите и да отстъпя първото място на друг. Много ми се искаше да мога да се наспя, да мога да изляза и да се разходя... но все не успявах. И така първите два месеца... След това започнах да организирам нещата, да свиквам с новата роля и... все повече да се влюбвам безусловно в детето си. Почувствах се истински щастлива и спокойна, когато дъщеря ми стана на три месеца.  

Най-хубавото, което мога да кажа на всяка жена, изпитваща в момента следродилна депресия, е - както всичко, и тя минава! Не след дълго ще се усетите спокойна, доволна, стабилна и мноооого, много щастлива!

 

 

Сподели: