Бременност

На 180 градуса в корема на мама

До 34-36 гестационна седмица бебето плува свободно в корема на мама, като често променя своето положение така, както му харесва.

На 180 градуса в корема на мама

Ако след този срок, обаче, то е с дупето надолу, нещата стоят по малко по-различен начин и тогава казваме, че предлежанието е седалищно. Можем ли да променим това и как точно да го направим?

Говорете с бебето

Да, точно така. Всяка бъдеща майка знае, че между нея и мъничето съществува здрава връзка още от момента, в който го усети под сърцето си. И точно майката е онази, която то слуша, и на която безрезервно вярва. Затова опитайте да поговорите с бебето и го помолете да се обърне, обяснявайки всичко подробно. Разкажете защо е нужно това, докато галите нежно корема, като задължително споменавате и останалите членове на семейството, ако има такива, разбира се.

Визуализирайте

Визуализацията е метод, при който човек си представя онова, което иска да стане, в картини. Това, което можете да направите вие, е да затворите очи, да изчистите съзнанието си от всичко наоколо и много детайлно да си представите своето бебе и момента, в който то се обръща с главата надолу в правилната позиция. Ако не можете да постигнете това в пълния му образ, намерете картинка в интернет или в списание и си я сложете на място, където ще можете да я виждате постоянно. Анатомичните подробности в случая не са от значение, важно е силното желание това да се случи.

Събудете любопитството му

Малките деца, в т.ч. и неродените бебета, са повече от любопитни и едва ли някой се съмнява в това. Вашата задача в този случай е да направите нещо интересно, което да привлече вниманието на малкото човече и най-добрият начин това да се случи е чрез хубавата музика. За целта ви трябват само слушалки и песен, която докосва дълбоко. Сложете слушалките в долната част на корема, отпуснете се и чакайте. Приятната мелодия може да направи чудо и детето да последва звука, обръщайки главичка надолу.

Плувайте

Плуването също е един от начините да накарате бебчето да застане в правилна позиция. Това се дължи на водата, където тялото е леко и спокойно, в резултат на което мускулите се отпускат. Бебето има повече място, а това му дава възможност да се движи.

Правете упражнения

Има няколко лесни упражнения, които могат да помогнат на детето да се обърне в правилна позиция за раждане. Преди да направите каквото и да било, обаче, най-напред се посъветвайте с лекар, тъй като заболявания като гестационен диабет, руптура на матката, предишно цезарово сечение и други, застрашаващи бременността проблеми, са противопоказани за подобен род гимнастика.

Упражненията и действията с цел обръщане на бебето трябва да се предприемат не по-рано от 36 г.с. на бременността след задължителната консултация със специалист акушер-гинеколог.

Ако всичко е наред, ето нашите предложения:

  • В легнало положение: В легнало по гръб положение се обръщайте леко на единия и другия хълбок по 3-4 пъти в рамките на 10 минути. Изпълнявайте това упражнение по 3 пъти на ден.
  • В колянно-лакътно положение: Застанете на колене с подпрени на земята лакти, като повдигнете главата нагоре. Опитайте да стоите така около 15 минути, няколко пъти на ден.
  • С възглавница под кръста: Легнете по гръб с подложена под кръста голяма възглавница, а под главата - по-малка. Сгънете коленете, като опрете стъпалата на пода. Стойте така около 10 минути. Опитайте да правите това упражнение по няколко пъти на ден. 

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Сашо Георгиев

 

Сподели: