Новини

На 19 май e Световният ден на дарителството на майчино мляко

Само през миналата година Банката за майчина кърма е помогнала на близо 60 бебета.

На 19 май от 14 часа Световният ден на дарителството на майчино мляко ще бъде честван в общинската Банка за майчина кърма. Тази година инициативата ще бъде под надслов „Солидарността е сила“ и цели да отбележи благодарността към жените, дарили за здравето на новородени и недоносени бебета.

  • Събитието ще събере заедно жени, донорки на майчино мляко с майките на порасналите и вече здрави деца, на които Банка за майчина кърма е помогнала. Заповядайте в четвъртък в сградата на Банката в София в ж.к. „Гевгелийски“, ул. „Сава Михайлов“ №57.

 „Банка за майчина кърма“ в София е единствена по рода си в България и една от малкото подобни структури на Балканския полуостров. За много от бебетата пастьоризираната донорска майчина кърма е единствената алтернатива за оцеляване и хранене поради спецификата на здравословното им състояние.

В последните 15 години над 2 000 хиляди жени само в района на София са дарили доброволно над 90 хиляди литра майчино мляко, за да помогнат за оцеляването на малки недоносени бебета или бебета в риск.

60 спасени мъничета

Само през миналата година Банката е помогнала на близо 60 бебета, предоставяйки така важното за здравето им майчино мляко. Дарената кърма спасява живота на преждевременно родени деца с ниско тегло, бебета с усложнения, които имат нужда от кърма, за да преодолеят кризисен период в израстването и формирането на добре функциониращи вътрешни органи.

Дарителството на майчино мляко, в комбинация с компетентната медицинска грижа, има животоспасяващо значение за редица  много тежки състояния, с които малките недоносени деца се сблъскват и могат успешно да преодолеят.

Банка за майчина кърма има важна социална роля, като събира майчино мляко от донори-доброволци, изследва го за своя сметка, преработва го по най-високи хигиенни стандарти и го предоставя на нуждаещи се.

В нея се извършват безвъзмездно и редица помощни действия, като безплатни консултации за бъдещи родители, консултации в подкрепа на кърменето на новородени и насоки за храненето на майката и детето.

Банката съществува от края на 80-те години на миналия век и за повече от 30 години е подкрепила хиляди жени в първите седмици след раждането на техните деца. Преработила е тонове дарено майчино мляко и има огромен принос в подкрепата на най-уязвимите в обществото – недоносените и/или болни новородени и техните майки. 

 

Сподели: