Нашият дом

На балкона

Лято е. Слънцето неуморно ни раздава топлината си. Отдавна забравили мразовитата зима, с удоволствие шляпаме по чехли и къси ръкави и търсим сенчица да се скрием.

На балкона

Лято е. Слънцето неуморно ни раздава топлината си. Отдавна забравили мразовитата зима, с удоволствие шляпаме по чехли и къси ръкави и търсим сенчица да се скрием. А най-приятното нещо след дългия работен ден е да седнем някъде на открито и да изпием една студена бира с приятели. Прохладните летни вечери и желанието да сме по-дълго на свеж въздух са огромна притегателна сила. Ясно е, че не можем да излизаме на заведение с компания абсолютно всяка вечер, но пък можем да си направим вечерта прохладна и забавна вкъщи. Къде ли? Ами на балкона.

Тези, чиито балкони не са остъклени или усвоени към стаята, могат пълноценно да се наслаждават на слънчевите лъчи и на вечерния бриз дори когато са си вкъщи. С малко фантазия и грижи можете да превърнете тази част от апартамента в уютно местенце, където да пиете кафе, да вечеряте или да почетете книга.

На първо място трябва да се погрижите за чистотата. Ако ще използвате балкона за почивка, ще е необходимо по-често метене и миене, за да не внасяте мръсотия вкъщи. За повече комфорт бихте могли да застелете пода с парче стар мокет или пък да си вземете изкуствена трева. Така ще можете да стоите и боси. Според пространството, с което разполагате, можете да сложите масичка и столчета (в магазините се предлагат всякакви размери). Другият вариант е да заложите на възглавнички за сядане и нисък поднос за чашите. Ако жилището е на среден етаж, е по-малко вероятно да се нуждаете от слънцезащитно средство, но ако сте на последния етаж, една тента или чадър няма да е излишен. Хем ще прави сянка, хем ще предпазва балкона от нечистотиите на гълъбите.

За да разкрасите гледката, сложeте няколко сандъчета с цветя. В градинските центрове се продават разкошни цъфнали растения, които само трябва да пресадите в сандъчето и да им се наслаждавате цяло лято. Ако се чудите какво да правите с мидите и камъчетата, които детето ви събира по време на всяка почивка, сега е моментът да им намерите приложение, а също и да включите малчугана в разкрасяването на балкона. Вземете една по-голяма стъклена купа и наредете вътре съкровищата. Можете да я напълните с вода - камъчетата изглеждат по-красиви и по-блестящи. Поставете купата на място, където ще я огрява слънцето, за да наблюдавате отблясъците на слънчевите лъчи във водата. От мидите направете наниз. Промушвате корда през малките дупчици, каквито има обикновено по мидите, и връзвате възелчета на всяка мида. Закачете наниза да виси, а ако са няколко един до друг, ще потракват, когато духне вятър. Такива дрънкалки се продават и по магазините, направени от дървени или метални висулки, и звучат наистина много приятно, когато ги разлюлее вятърът.

За повече романтика вечер си набавете фенери за свещи. Малки, кокетни, от метал или цветно стъкло, те придават леко тайнствена атмосфера. Поставете в по-тъмните ъгли на балкона, както и на масата, и се наслаждавайте на мъждукащата светлинка, докато пийвате охладено вино.

Обособете кът с развлечения - стига да имате достатъчно пространство.  Сложете малко шкафче или масичка и разположете неща, които искате да са ви под ръка, докато прекарвате времето си на балкона. Например за забавление - книги, списания, карти, табла. За удобство - чаши, тирбушон, пепелник, слънчеви очила. И въобще всичко, каквото смятате, че ще ви бъде необходимо и полезно. Ако ви се намира малко радио или МР3-ка с колонки, ще можете и музика да си пуснете.

Бихте могли да оформите и нещо като кухненско отделение - това отново зависи от големината на балкона. Не си представяйте да изнасяте печката и хладилника.  Малка скара, барбекю, фритюрник са уредите, които са доста по-приятни за употреба навън. Ако успеете да ги наместите на балкона, ще можете да приготвяте и консумирате вечерята си на въздух. А за още по-голяма глезотия заредете и хладилната чанта с напитки, та съвсем да не ви се налага да влизате в кухнята.   

Какво остана - да поканите половинката си на среща или приятелите си на гости... на балкона. Приятно прекарване! 

 

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: