Развитие и обучение

На добър час!

Суматоха. Глъч. Детски смях. Цветя. Безброй усмихнати лица.

На добър час!

 Детенце хубаво, пиленце любаво!

Къде под мишница с таз малка книжчица?

Отивам, бабичко, макар и слабичко,

книга да се уча, добро да сполуча.

Ив.Вазов

Първият звънец. Много са нещата, с които асоциираме първия учебен ден, много са и емоциите, които го съпътстват. Във всяко семейство първият учебен ден се превръща в истинско събитие - вълнуващо, но и малко носталгично. Като че ли едва тогава правим равносметка на изминалите години - Кога беше бебе, кога порасна и вече стана ученик?! Детето няма да принадлежи вече изцяло на родителите си, ще има нови приятелчета, ще преживява нови неща, радости и неволи, които няма да са свързани само с мама и тати. До голяма степен това се превръща в предпоставка за възникването на купища въпроси, за появата на редица притеснения и тревоги. Родителите с нетърпение се питат дали представата, която имат за собственото си дете, ще съвпадне с тази на учителката? Дали то ще може да се ориентира в новата извънсемейна среда и ще успее ли да се наложи? Готово ли е за постижения? Ще може ли да се справи с новите задачи? Всички сме минали по този път. Не се съмнявайте, че вашето дете ще се справи. Това е изпитание и за вас, и за него, и вие заедно трябва да го преодолеете.

Малките очакват с нетърпение първия учебен ден - новите приятели, училището, госпожата. Възможно е, обаче радостта бързо да премине в страх, когато дойде време да се прекрачи училищния праг. Все пак детето попада в свят, който е доста по-различен от света на семейството или този в детската градина. Вашето порастващо дете отсега нататък ще се движи в една по-голяма група, без да разполага с близостта и одобрението на една възпитателка. Създават се условия за конкурентна среда. Така или иначе, това е естествен етап от неговото развитие. Понякога става незабележимо, друг път чрез резки скокове, минавайки през кризи и пречки. Детето извършва своето развитие не като избягва препятствията, а като ги преодолява. Тръгването на училище е подобно препятствие, което несъмнено е и част от неговия житейски опит. Същевременно то носи и характера на празничното въвеждане в една нова обществена роля. Всички в обкръжението съзнават, че детето е достигнало ново стъпало и трябва да продължи напред. После пак ще има моменти, когато ще срещне нови трудности, ще трябва да покори нови върхове, но преминавайки през тях, детето се придвижва напред - по пътя на своето изграждане и израстване като личност. Хубаво е предварително да го подготвите - поговорете с него, обяснете му как стоят нещата, за да не се получава разминаване между собствените му очаквания и представи и действителността.

Подготовката за постъпване в първи клас започва много рано. Още през пролетта родителите избират училище, което да удовлетвори техните изисквания. Следва подаване на документи, кандидатстване и записване. Всеки иска най-доброто за децата си, затова ако на вас ви предстои да имате първокласник догодина, не е лошо да имате предвид някои неща.

Училището 

Този въпрос не е за подценяване. Направете много внимателно проучване на самото училище - с каква база разполага, какви са условията на обучение, какви езици се изучават. Потърсете мнение от ваши близки или приятели, които знаят нещо повече или самите те са минали вече по този път. Ако има такава възможност, срещнете се с началния учител и поговорете предварително с него. Осведомете се добре за района, в който се намира училището, проучете какъв е най-удобният транспорт. Ако през работно време вие нямате възможност да излизате по-рано, ако бабите и дядовците също са ангажирани, трябва да помислите как ще организирате воденето и прибирането на детето преди и след  часовете. Една от алтернативите е т. нар. „занималня". Там детето ще може на спокойствие да напише домашните си, ако има затруднения с учебния материал или не разбира нещо, учителката му помага и се занимава с него. Обикновено, като приключат със задълженията си, децата могат спокойно да поиграят на двора със съучениците си. Все повече родителите прибягват до това, защото е най-практичният начин да се справят с ежедневните грижи. Освен това и за самите деца е полезно и приятно - в занималнята те имат възможност да се опознаят, намират си нови приятели, общуват, играят, веселят се. Свикват и на самостоятелност, попадайки в една доста по-различна от домашната среда. Ако тази идея не ви допада, може да се поинтересувате дали има и други варианти. Възможно е в училище да има и такава услуга, която да предлага превозването на учениците до техните домове. Някои таксиметрови компании предоставят възможност за това на достъпни цени с целогодишен абонамент.

Всичко за ученика 

Вашето дете тръгва на училище и ще са му необходими различни помагала и принадлежности. Имате само бегла представа какво трябва да купите, а искате по-бързо да приключите с това. Ето и някои от основните неща, които ще са ви необходими.

Учебниците за първи клас са безплатни. Единствено, ако в училището се изучава чужд език, ще трябва да закупите сами учебния комплект. Тетрадките с тесни и широки редове и тези на квадратчета ще са нужни за часовете по родна реч и математика. Обикновено броят им се уточнява от учителката. Затова по-добре изчакайте. За тях трябват етикети и подвързии. За да бъде по-приятно на детето, може да изберете такива, върху които са изобразени различни приказни герои. Необходимо е да закупите и несесер,  в който обикновено има всичко - цветни моливи, моливи за чертане, линии, химикалки, гума, острилка, флумастри. Не винаги, обаче аксесоарите вътре са качествени. Затова някои неща може да купите отделно - флумастрите, моливите и химикалките. Трябват ви още блокче за рисуване, скицник, водни боички и две четки за рисуване - тънка и широка. Обикновено учителката иска детето да има тефтерче, което да служи за кореспонденция с родителите - вътре се нанасят различни забележки към ученика, осведомяват се за предстоящи събития - тържества, родителски срещи, благотворителни акции. При всички положения не бързайте да купувате всичко. Може да набавите само по-дребните неща. На специална родителска среща госпожата ще ви връчи списък с всичко необходимо, което трябва да вземете.

Раницата 

Най-добре би било да се спрете на раница или чанта, която е изработена от здрава материя. В момента на пазара има голямо разнообразие, което не изключва, обаче и стоки със съмнително качество. Може и да има атрактивен вид, но това не пречи да се скъса още на първия месец. Имайте предвид, че раницата на детето ви ще тежи много. Само по един предмет то ще трябва да носи със себе си най-малко четири помагала, а като прибавим и екипа за физическо, май става множко. Затова раницата трябва да е изработена от трайни материали и платове. За да се уверите в качеството, можете да проверите здравината на шевовете като дръпнете малко по-рязко презрамките. Ако шевовете са добри, тогава конците не би трябвало да се виждат. Освен това раницата трябва да има кръстосани шевове на местата, където се носи най-много товар - дъното и презрамките. Солидните ципове също трябва да се имат предвид. Чантите с мек гръб не са за предпочитане, защото това може да увреди стойката на детето, което заема неправилна позиция от тежестта. За улеснение на родителите в момента има страхотен избор на ученически чанти, които са със специална ергономична форма за предпазване от гръбначни изкривявания, други са направени с ортопедичен гръб и олекотени конструкции, омекотени презрамки или гумени крачета. Има такива и на колелца, а това не е никак лоша идея, защото детето със сигурност няма да може да я вдига само, а така ще може да я тегли, в случаите, когато няма кой да му помогне. При избора на раница трябва да се съобразите и с желанието на бъдещото първолаче, за да може да си я носи с удоволствие - любим герой, цветна картинка или просто пъстри цветове. Оставете го само да избере. Имайте предвид, че децата гледат едно от друго, затова детето трябва да я хареса преди да я купите. Опитайте се да постигнете консенсус!

Дрехите

За деня на тържеството е добре да изберете нещо по-елегантно. За момченцата може да съчетаете спортно-елегантен панталон с ризка, костюм от кадифе или да заложите на класиката - дънки и памучна блуза. Така или иначе, последните тенденции са свързани с налагането на по-изчистения, практичен и удобен стил. За родителите, които държат на официалното облекло, се предлагат различни съчетания и варианти - костюм с риза и елек, костюми със сака, ризка и панталон, само панталон и елек и т. н. Добре е да знаете, че един официален панталон (тъмносин или черен) ще е нужен в гардероба на вашето дете. Имайте предвид, че в училище се провеждат различни мероприятия и тържества и понякога се изисква децата да са облечени официално. Майките, на момиченца имат голямо преимущество, що се отнася до дрехите. Това е и съвсем естествено. Фантазията на дизайнерите определено се развихря - поли, панталони, рокли, костюми, блузи, сукмани и какво ли не. Залага се на по-пъстрите тонове и на различните комбинации от платове. Буфан ръкавите, силните набори, връзките и бродериите са тазгодишните акценти. Моделите за малките госпожички много напомнят тези на техните майки. Спрете се на естествените, памучни и леки материи - кенар, кадифе, лен, трико и т. н.

В никакъв случай не отлагайте нещата за накрая. Ако сте харесали нещо, по-добре го купете веднага. Обикновено родителите се втурват в последния момент, когато дрехите свършват бързо, размерите са ограничени, а и е пълно с народ.

Никой не може да ви гарантира, че ако сте харесали нещо, ще го има на следващия ден, защото търсенето е много голямо. Това се отнася не само за дрехите, но и за всичко останало, което е необходимо. Да, в днешно време има изключително разнообразие, но не винаги това, което търсим, се намира така лесно. Особено, когато трябва да се купи по-елегантна детска дреха. Дългото обикаляне по магазините ще ви изнерви допълнително. Може да си спестите всичко това, ако действате по-практично. Информирайте се предварително като направите пробен тур. Може да се консултирате по въпроса с приятелка или съседка, която да ви насочи към определен магазин. Така ще спестите време, а и със сигурност ще ви е много по-лесно, когато трябва да водите детето със себе си. Ако то не обича да пробва, можете да вземете размерите му вкъщи и да отидете сами на пазар. Измерете талия, гръбче, дължина на ръкав и крачол. Обикновено номерацията на детските дрехи се определя спрямо ръста на детето. Стандартната височина на дете на 6-7 години е 122-128 см. Имайте предвид, че кройките са различни и не винаги посоченият размер отговаря на реалния. При всички положения е добре да сте подготвени. Вашето дете ще има нужда и от два анцуга за физическо. Децата играят и се цапат много повече от възрастните. Ще се налага често да ги перете. Затова е по-добре да имате още един екип под ръка. Избягвайте поларените и синтетичните материали. Детето тича, играе, поти се, затова платовете не трябва да запарват. Чифт гуменки или маратонки също са необходими.

Стаята

За да може първокласникът да бъде подготвен както трябва, е необходимо още нещо. Детската стая, в която доскоро са властвали единствено играчките, се нуждае от преустройване. На детето ще му е необходимо бюро. Поставете го близо до прозореца, за да има повече дневна светлина.

Подготвихте ли вече своя първокласник? Ако не сте, време е да действате. Както сами се убедихте, първият учебен ден, освен голяма радост и вълнение за малчугана и родителите му, е свързан и с доста ангажименти, които трябва да се свършат, преди детето да прекрачи училищния праг. Превърнете избора на всяко нещо в удоволствие и забавление, както за вас, така и за детето ви. Не забравяйте - на самия ден ви трябват красив букет за учителката и фотоапарат, за да снимате празника. На родителите пожелаваме успех  в приготовленията, а на малките първолачета -  На добър час!

Автор: Милена Кожухарова

 

 

Сподели: