Родителска практика

На добър път

Когато тръгвате на път, е важно да предвидите хиляди дреболии. От това зависи как вашето дете ще понесе пътешествието. Още повече, ако вестибуларният апарат е неговото слабо място.

На добър път

Когато тръгвате на път, е важно да предвидите хиляди дреболии. От това зависи как вашето дете ще понесе пътешествието. Още повече, ако вестибуларният апарат е неговото слабо място.

В автомобила вашето дете, поради несъвършенствата на вестибуларния апарат, изпитва същите усещания, които и астронавтите, излитащи от земната орбита. Направете всичко възможно, за да облекчите малкия пасажер!

Отстранете риска

За бебето

 • Никога не сядайте с него на предната седалка. Отзад е много по-безопасно! За да удържи дете с тегло 4, 5 кг при екстремно спиране на автомобил, който се движи с 50 км в час, на майката й е необходима такава сила, каквато прилагат щангистите, за да изтласкат 140-килограмова тежест! А ако мама не е пристегнала колана, бебето може да отхвръкне със сила.
 • Съвсем малкото бебе може да се вози в преносимо кошче. Към 8-9-ти месец, когато се научи уверено да седи, му купете специално столче за кола, снабдено с всички екстри за безопасно пътуване.
 • Не возете детето твърде често в колата - мъниците трудно се адаптират към автопътешествията. По данни на американски педиатри, даже при здрави деца след едночасово пътуване се нарушава сърдечният ритъм, затруднява се дишането, пада нивото на кислорода в кръвта. През първата година основният транспорт на бебето трябва да си остане количката!

За по-голямото дете

 • Трябва да пътува задължително в столче за кола. Регулирайте го по ръст и го поставете на задната седалка в центъра (това е най-безопасното място в автомобила), за да вижда добре през всички прозорци и между двете предни седалки (така по-малко ще му прилошава).
 • Не забравяйте да поставяте коланите! Иначе детето постоянно ще се върти, ще се мести и закрива видимостта ви. А при рязко спиране непристегнатото дете може да излети през всяко стъкло.

Да го храним правилно

 1. Нахранете детето не по-рано от 40 минути преди отпътуването, и не го карайте да яде твърде много!
 2.  Преди ядене или половин-един час след него предложете на детето бонбон, например, или хомеопатични таблетки срещу прилошаване. За най-малките таблетките може да разтворите в лъжица вода.
 3. Не хранете в движение младия пасажер и не похапвайте в негово присъствие. Никакви банички, йогурти, чипсове и газирани напитки! Само един залък по време на път може да провокира у детето повръщане.
 4. Обезателно му давайте да пие прохладна преварена вода без захар. Внимавайте в колата да не е много топло - задухът и обезводняването водят до прилошаване.
 5. За да облекчите прилошаването, давайте на малкия пътешественик кисели или ментови бонбончета.
 6. Пътувате вече часове и детето е огладняло? В този случай направете почивка и го нахранете навън.

 Какво да прави мъникът

 • Припомнете си популярните детски стихчета, пейте песни, разказвайте приказки.
 • Може да поставите CD-диск с любими на детето произведения.
 • Направете му лек масаж на ръцете и краката, правете го отдолу нагоре, редувайки дланите и стъпалата.
 • Мъникът е заспал? Отлично! Не го будете! В сън децата безболезнено понасят пътуването.
 • Не му се спи? На всеки половин час спирайте и извеждайте детето да се раздвижва на свеж въздух.

Борба с прилошаването

Детският вестибуларен апарат със своята незрелост не е в състояние да компенсира последствията от бързото движение. Затова възниква дисбаланс на вазомоторния център. В резултат детето изпитва неприятни вегетативни реакции - виене на свят, болки в главата, прилошаване и повръщане.

Правила за лек път

 1. Не позволявайте на детето да седи с гръб на посоката на движението.
 2. Не му давайте да гледа назад и се старайте да не привличате вниманието му към гледките, които се разкриват в страничните стъкла. Хубаво е да гледа само напред  - иначе неприятните симптоми се усилват!
 3. Капнете на носна кърпичка ефирно масло от някое от следните растения: маточина, розмарин, лайка, лавандула, анасон, исоп, копър и др. Когато в колата витае тази миризма, на децата не им прилошава.

Как да помогнем на детето

 • Ако детето повърне, спрете колата и го изведете на свеж въздух.
 • Нека диша равно и дълбоко. Натиснете за 10-20 секунди със средните и безименните пръсти точката под гърдите, съответстваща на слънчевия сплит. Това снема неприятните усещания.
 • Отсипете неголямо количество валерианова настойка на кърпичка и поднесете към носа на детето.
 • Екскурзията винаги се превръща в сериозно изпитание за детето? Поговорете за това с педиатър. Възможно е да му предпише някой препарат.

Да играем на „сляпа баба", да танцуваме валс, да се премятаме и скачаме на батут.

 • За да престане да бъде толкова чувствителен вестибуларният апарат, танцувайте валс с детето - дръжте нагоре изправена едната ръка и се въртете по часовниковата стрелка, а после обратно на нея. Като начало е достатъчно да направите 2-3 завъртания във всяка страна, при това немного бързо. Постепенно увеличавайте ритъма и количеството.
 • По-често играйте на „сляпа баба" - отлична тренировка за вестибуларния апарат. Завържете очите на мъника с кърпа и внимателно го завъртете няколко пъти на място. Когато отсъства зрителен контрол, съхраняването на равновесието е много трудно, но ако детето се научи на това, проблемът с прилошаването отпада.
 • Покажете му как да се премята и ходи по греда, но обезателно му помагайте - малките деца трудно придобиват навика да пазят равновесие. Може да започнете тренировки у дома с ходене по опънато на пода въже или по начертана линия. Нека детето се постарае да поставя краката си един пред друг - това не е никак просто!
 • За вестибуларния апарат са и скоковете на батут. Надуваемите замъци в парковете имат същата функция.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: