Lifestyle

На гости на бебе

Вашата най-добра приятелка е родила и нямате търпение да видите бебето, и то колкото е възможно по-скоро. Внимание - за посещенията на съвсем малко бебе си има етикет, или набор от правила, които трябва да се спазват за доброто на детето, а и за да не си

На гости на бебе

Вашата най-добра приятелка е родила и нямате търпение да видите бебето, и то колкото е възможно по-скоро. Внимание - за посещенията на съвсем малко бебе си има етикет, или набор от правила, които трябва да се спазват за доброто на детето, а и за да не си навлечете гнева на майката.

Посещението

Дори вече да имате покана за визита при бебока, все пак, преди да тръгнете към дома на щастливата майка, първо се обадете да попитате дали уговорката е в сила. Може да е изникнало нещо и в суматохата младата и още неопитна майка да е забравила да се обади, за да отмени виждането. Освен това попитайте приятелката си дали има нещо против да дойдете с вашия партньор и с децата, или предпочита по-кротко прекарване - само по женски. Напълно е възможно да не е готова да посреща повече хора. Не очаквайте, че домакините ще сложат пред вас отрупана маса с вкусни ястия - сега те имат съвсем други грижи на главата. Всъщност именно от вас се очаква да донесете кекс и някаква безалкохолна напитка например. Не прекалявайте с гостуването. Кога е моментът да си тръгнете, ще разберете по уморения вид на майката или разплаканото дете. Имайте предвид, че не е добре да оставате повече от два часа.

Телесният контакт 

Ключовата дума тук е сдържаност. Гушнете бебето едва когато майка му ви подкани да го направите. Ако сте много нетърпеливи, поне попитайте родителите дали може да вземете бебето на ръце, да го погалите или да го целунете по челцето. Преди да гушкате, галите, пипате или пощипвате по бузките мъника, първо си измийте добре ръцете. Имунната система на новороденото още не е готова да бъде бомбардирана с бацили. Не гушкайте детето, ако това очевидно не му харесва. В случай че то е неспокойно в обятията ви или видите, че майката е „на тръни", докато го държите, по-добре го дайте на нея.

Разговорите 

Бъдете търпеливи и оставете майката да говори за раждането колкото и когато тя прецени. Не забравяйте, че жените, които наскоро са родили, са много чувствителни - не заливайте приятелката си със страховити спомени от вашето раждане, има много други теми за разговор. Някой и друг комплимент ще бъде високо оценен от недоспалата, уморена родилка, особено ако е първескиня. Включете в разговора и таткото, в крайна сметка той е много важен участник в радостното събитие.

Внимание! Ако името на бебето ви се стори смешно, префърцунено или просто неподходящо, в никакъв случай не споделяйте това с майката. Изборът на име е много чувствителна тема за родителите, то е като тяхната рожба - единствено и неповторимо и, разбира се, най-хубавото.

Подаръците

Представете си как отивате горди с избирания дълго и внимателно от вас подарък за мъника и се оказва, че родителите получават вече трети такъв. Неудобна ситуация за всички. За да я избегнете, най-добре се консултирайте с майката от какво има нужда. Ако все пак искате да е изненада, спрете се на някаква дрешка - няма как да е излишна, само вземете по-голям размер. Можете да бъдете изобретателни и да направите собственоръчно фотоалбум, в който младото семейство да реди снимките от щастливите си моменти заедно. Подходящи са и далеч по-практични вещи - пелени, одеяла или пък бебешка козметика. Ако сте много близки с майката, можете да направите изключително мил и наистина полезен подарък: разберете се няколко поредни недели вие да готвите вместо нея или да гледате детето през целия уикенд и така тя и таткото да могат да си починат малко само двамата.

Ако бебето има по-голям брат или сестра, не ги забравяйте - купете малко подаръче и за тях, за да не се чувстват пренебрегнати. Ако финансовите възможности ви позволяват, няма да е зле да донесете нещо символично и за майката - козметика, шалче или CD с приятна музика.

ТОП 10 НА НАЙ-ЧЕСТО КУПУВАНИТЕ ПОДАРЪЦИ ЗА БЕБОКА

*ританки, боди

*обувчици или чорапки

*образователни играчки

*играчки за бебешкото креватче

*комплект с козметика за мъника

*пари или ваучери за покупки

*пелени

*фотоалбум и рамки за снимки

*завивки и одеяла

*бебешки шишета

 

Автор: Мила Попова

 

 

Сподели: