Здраве

НА ГЪРНЕ ИЛИ НА ТОАЛЕТНА, ТОВА Е ВЪПРОСЪТ


Какво е гърне?

НА ГЪРНЕ ИЛИ НА ТОАЛЕТНА, ТОВА Е ВЪПРОСЪТ

Какво е гърне? Нещо, за което можете да дадете 5 лв., но и 150 лв. Нещо, което детето може да хареса от първия път, но и да пищи от него. И не на последно място нещо, което може просто да събира изходен продукт, но и нещо, което може да създаде уют и топлина за мъничето. Кое от всичко това търсите, когато влезете в магазина?

Ако продължавате да четете тази статия, явно му е дошло времето... на гърнето. Видовете, размерите, модификациите, цветовете и функциите им са стотици. Да започнем от най-простото към най-сложното.

  • Най-обикновеният вариант представлява кръгло заоблено пластмасово легенче, което евентуално може да има рисунки на любими анимационни герои. В повечето случаи се предлагат в бяло, синьо или розово и имат облегалка. Цената им не надвишава 10 лв.
  • Ако искате екстри към гърнето, изберете си музикално. Когато бебето ви го напълни, то започва да пее. Гърнето може да замести вашите аплодисменти и радостни викове, за да разбере детето, че е свършило страхотна работа. Ако мелодията е единствената екстра на гърнето, цената му варира между 10 и 20 лв.
  • Гърне или играчка - на това се чудят хлапетата, когато видят някои от най-раздвижените модели. Те са във формата на пате, кола, хипопотам, заек или друго. Някои имат колела, други капак, трети - и двете. Четвърти пък са под формата на столче - седалката се вдига и отдолу е гърнето. Децата намират за забавно гърнето да има волан с клаксон или дръжки с играчка отпред. Но внимавайте, това може да ви изиграе лоша шега - мъникът ще иска волан и когато седне на тоалетната за възрастни. Цената на атрактивните животни и коли е между 20 и 50 лв.
  • Висш пилотаж - ако сте родител перфекционист, изберете иновативно гърне. Бебешкият пазар вече предлага дизайнерски модели, които събират много функции в едно. Представете си една правоъгълна кутия - вдигате капака и отдолу се крие гърне. За момченцата има бонус - специална приставка, която не позволява на урината да се излива навън. Гърнето се вади за лесно почистване. От двете страни има отделения, в които се съхраняват тоалетна хартия, мокри кърпи, играчки. Най-хубавото е, че гърнето се ползва много по-дълго от стандартните му събратя. Когато капакът е затворен, се превръща в степенка, която издържа до 130 кг. Друг вариант е адаптер за тоалетна, който има няколко стъпала. Него в началото детето може да ползва като гърне на пода, а по-късно да се качва по стълбичката и да сяда на тоалетната само. Удобството на тези многофункционални комплекти е от 50 до 100 лв.
  • Тоалетната седалка е преходът от гърнето към тоалетната за възрастни. Обикновено я ползват деца над 2 години, когато могат с помощта на степенка да сядат сами на тоалетната чиния. Най-обикновеният модел е пластмасов и покрива по-голямата част от чинията, за да не пропадне детето. По-модерните варианти са анатомични, покрити с плътна мека материя и имат дръжки за хващане от двете страни. Ако все пак решите да прескочите гърнето и да ползвате тоалетна дъска от бебешка възраст, изберете такава, която се пълни с топла вода. Когато сложите детето на нея, то буквално се напишква, но така постепенно разбира къде е мястото за изхождане. Цената на дъските варира между 10 и 50 лв. в зависимост от функциите им.
  • Само за момченца - идеята момчетата да стават мъже отрано може да се осъществи с мини писоар. Той се закача на стената в банята и спасява общата тоалетна от нежелани пръски след пишкането на момчетата.

Съвет от Кенгуру: добре е да изберете гърне, което е гумирано по ръбовете, за да не се пързаля по пода. Ако е с колелца, трябва да има стопери.

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: