Нашият дом

На кантар у дома

До миналия век нашите баби са се теглили на кантар само веднъж в годината на Гергьовден и то като част от ритуалите за здраве. Днес използването на везните у дома предизвиква по-скоро главоболие. Понякога защото скъпият електронен уред, който сме избирали

На кантар у дома

До миналия век нашите баби са се теглили на кантар само веднъж в годината на Гергьовден и то като част от ритуалите за здраве. Днес използването на везните у дома предизвиква по-скоро главоболие. Понякога защото скъпият електронен уред, който сме избирали с голямо старание, отказва да работи прецизно, а понякога защото се стресираме от показанията му.

ТРУДНОСТИТЕ ЗАПОЧВАТ ОЩЕ ПРИ ИЗБОРА НА ПОДХОДЯЩА ТЕГЛИЛКА

Обикновените кантари не са много точни, имат нужда от постоянно нивелиране и освен общото тегло, не дават друга информация. Те обаче са съвсем подходящи за следене на теглото при децата и при бременните и са в значителна степен издръжливи при неособено внимателно използване.

Електронните кантари пък са много чувствителни и за да показват съвсем точното тегло, трябва да са поставени на изключително гладка повърхност и да не се местят. Те имат нужда от постоянна смяна на батериите. Затова пък по-сложните модели цифрови везни имат възможност и да диференцират теглото на мазнините, водата и мускулите в тялото.

И двата вида кантари се предлагат с примамлив за всеки вкус дизайн и могат да имат не само практична функция у дома, но и да се съчетаят с художествените решения на интериора. Новият кантар може да бъде допълнителна украса за банята или за спалнята...

Или за кухнята. Там всъщност главоболията би трябвало да свършат, след като се сдобиете с везни. За по-задълбочените готвачи те са важни също толкова, колкото и добре наточените ножове. За да приготвят перфектно тестото си за хляба, майсторите пекари, например, измерват теглото не само на брашното, но и на маята, солта и водата. В кухнята кантарите се използват най-често за приготвянето на сладки и тестени изделия, но са също много полезни за балансирания вкус на сосове и кремове. На пазара има различни модели - електронни, с купи или без, с точност до 0,01 г или мерещи през 20 г. Дори в просторни кухни малките компактни модели са удобни за ежедневна употреба, а ако често се мерят по-обемни неща, може да се използват кантарите с кука.

Когато избирате кухненска теглилка, първо трябва да решите до колко килограма ще ви е необходима. Това донякъде зависи и от броя на членовете в семейството. Ако сте само двама, едва ли ще приготвяте ежедневно торти по 5 кг. Но пък ако каните често многобройни гости или ако сте голяма фамилия, кантарите, които мерят само до 2-3 кг ще ви се сторят на моменти неизползваеми.

Кухненските везни, които мерят до 5 кг, могат да намерят и друго приложение - да следите какво количество изсуква новороденото ви бебе. Трябва ви само подходяща подложка, в която да сложите стабилно да легне детето. За тази цел има, разбира се, и специални бебешки везни. Това проследяване може да се осъществи и в педиатричния кабинет, където обикновено имат точно такива теглилки, за да следят как наддават бебетата.

Все пак понякога си мисля, че бебетата ще са по-добре нахранени, ако майките ги кърмят с любов, а не се притесняват извънредно много за грамовете, които изсукват. И хлябът ще е по-вкусен, ако го месим като бабите ни, сипвайки вода на око. И ние ще сме по-здрави, ако се смеем всеки ден, а се качваме на кантара само на Гергьовден.

 

Автор: Ирина Иванова

 

 

Сподели: