Отдих и туризъм

На лов за забавления

Децата обичат да играят, да щуреят и да се забавляват. Лятото предлага много възможности за развлечение. Подарете им тези мигове и не пропускайте да се забавлявате и вие с тях! Тези занимания ще ви сближат и ще ви оставят страхотни спомени.

На лов за забавления

Децата обичат да играят, да щуреят и да се забавляват. Лятото предлага много възможности за развлечение. Подарете им тези мигове и не пропускайте да се забавлявате и вие с тях! Тези занимания ще ви сближат и ще ви оставят страхотни спомени. 

 Екстремно-развлекателен парк „Коколандия"

Ако вашето дете обича екстремните спортове, не го е страх от височините и любимото му детско филмче е „Тарзан", непременно трябва да го заведете в парк „Коколандия". Той е отворен всеки ден от 9.00 ч. до 21.00 ч. 

„Коколандия" е парк с екстремно-развлекателен характер и е предназначен за деца над 6 години. За безопасното забавление на децата ви се грижат 10 инструктора. На всеки посетител на парка инструкторите задължително поставят седалка, като същевременно му провеждат устен инструктаж за правилата на безопасност. По време на преминаването през съоръженията инструкторите следят дали децата се осигуряват правилно и се намесват само при необходимост.

Съоръженията в парка са защитени със законови патенти. Те са изработени от здрави конопени и алпийски въжета. Осигурителните въжета са с ярки цветове, за да се избегнат грешки по невнимание. Най-екстремното съоръжение е тролеят, изработен от стоманено въже с дебелина 8-10 мм.

Те се преглеждат ежедневно от инструктор. При всяко констатирано износване на инвентара за осигуряване, той се подменя незабавно.

МАЛЪК КРЪГ - подходящ за деца от 5 до 10 години. Маршрутът включва 8 съоръжения.

СРЕДЕН КРЪГ - подходящ за деца от 10 до 18 години. Маршрутът включва 10 съоръжения.

ГОЛЯМ ЕКСТРЕМЕН КРЪГ - подходящ за „деца" от 18 до 118 години. Маршрутът включва 11 съоръжения.
МЪРЗЕЛИВ КРЪГ - за всички, които обичат екстремните изживявания и не харесват трудните места - приключенски кръг само от тролей.

БЪНДЖИ - за най-малките посетители на приключенски парк "Коколандия".

ИЗКУСТВЕНА СТЕНА ЗА КАТЕРЕНЕ - изработена от специални плоскости с монтирани на тях хватки и стъпки. Има два различни по трудност маршрута, в зависимост от физическата подготовка на желаещите да се пробват.

МИНИ ГОЛФ ИГРИЩЕ - с 9 дупки. Прекрасен начин децата да се забавляват и състезават, организирайки си мини голф турнири. Подходящо както за малки, така и за големи деца.

ТАРЗАН - Едно истинско забавление, на което 4 деца могат да се гонят и забавляват.

Освен приключенията, паркът предлага и организирани партита за детските рождени дни.

 Зоологическа градина

Ако вашите деца обичат животните, радват се на контакта с тях и си умират за научно-популярни филми за животни, не пропускайте шанса да ги заведете на зоологическа градина. Зоопаркът в София се намира на ул. „Сребърна" №1. През летния сезон е отворен за посетители от 9:00 до 19:00 ч., а през зимния - от 9:00 до 17:00 часа. Зоопаркът е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Зоологическа градина - София е най-старата и най-голямата на Балканския полуостров. Основана през 1888 година от княз Фердинанд, тя бързо получава популярност и се превръща в място за отдих, развлечение и знание, с прочути в цял свят специалисти и с развъждане на ценни и редки животни.

През декември 1997 година Зоопаркът основава Екологичен Научно-образователен Център. Основните цели на този зоопарков Център е развитието на образователна и научно - изследователска дейност на територията на Зоопарка. От лятото на 1998 година и по традиция вече всяка година се провежда Лятно Зоо-Училище. В това уникално училище се следва специално изготвена учебна програма за деца от 7 до 14 години, която включва "Екологични игри" и "ЗооОлимпиада", "ЗооДетектив," "Животните в изкуството", Ден "Спасете застрашените животни" и "Нашият собствен Зоопарк", много конкурси за рисунки, апликации, работа с природни материали и други. За награда се раздават много играчки, книжки и плакати. Занятията са от 9 до 15 часа всеки делничен ден. Доброволци от най-различни възрасти помагат на по-малките.

Освен знанията, които получават за животните, децата имат възможност да се грижат и за питомците на Еко Центъра - тигър, папагал жако, таралежче, чакалче и питомни плъхове. Тигрицата Глезана е символ на Екологичния Център. Освен Лятното Зооучилище, Еко Центърът периодично провежда зоо шоута, седмици на Дивата Фауна, както и лекции от специалисти по различни теми.

Цирк

Не пропускайте шанса да заведете детето си на цирк! Това е място, за което възрастта няма ограничения. Единственото ви притеснение може да е ако детето ви е по-малко /на около годинка - две/, тъй като може да се уплаши или да не издържи до края на представлението. Все пак  не се отказвайте! Следващата година детето ви ще се влюби в цирка. Думата „цирк" се свързва с фокуси, клоуни, акробатика, дресура на животни и т. н. Впечатленията, които циркът ще остави у детето ви, остават за цял живот.

 Варненският Делфинариум

Ако живеете във Варна или възнамерявате да прекарате лятната си почивка в морската столица, не пропускайте да заведете децата си на Делфинариум. Представлението е наистина грандиозно и впечатляващо. Разбира се и тук, както при цирка, съществува опасността ако детето ви е още малко, да се уплаши. Не му се сърдете! Следващият път ще е различно. Единственият Делфинариум на Балканския полуостров е действително една от най-забавните атракции. Варненският делфинариум се намира в севeрната част на Морската градина. Открит е на 11 август 1984 година и разполага с 1134 места. В момента там има четири делфина - три женски и един мъжки - Доли, Кимбо и Попи. Те са донесени от Карибско море, а Йоана е родена в делфинариума през 1992 г.

Спектакълът продължава около 45 минути и се провежда от вторник до неделя в 10.30, 12.00, 15.30 часа.

На територията на Делфинариума се намира атрактивна кафе-сладкарница, която има вградени панорамни стъкла. От тях могат да се наблюдават подводните игри на делфините, когато не са на представление.

Планетариум във Варна

 Детето астронавт или „звездоброец" е много подходящо да заведете на ефектната прожекция в Планетариума във Варна. Той е най-големият и най-модерен на Балканския полуостров. Панорамната демонстрация се осъществява в Звездна зала, която има диаметър 18 м и притежава 120 места. Прожекциите се извършват върху полусферичен екран, на който е проектирано звездното небе и е възможно да се наблюдава движението на Слънцето, Луната и планетите. Проекторите имитират различни астрономически явления като най-характерните са: лунните и слънчеви затъмнения, кометите, метеорите и др. Възможно е благодарение на съвременната апаратура да се осъществят и въображаеми пътувания в открития Космос.

Атракционен парк „Акваполис" 

Паркът е изграден в уникален мавритано-средиземноморски стил. Той се намира в северозападната част на Златни Пясъци, на главния път от Ривиера към Албена. Водният парк е разположен в гората с изглед към морето и целия курортен комплекс.

„Дива река", „Ниагара", пистовата пързалка Слалом са само част от забавленията, които предлага „Акваполис".

Най-вълнуващото преживяване в него, обаче е високоскоростната пързалка тип Камикадзе. Тя е за хора със силни усещания. Изстрелването от нея става от платформа на височина 18 метра с максимална скорост от 60 км/ч.

„Акваполис" е разделен на няколко зони: „За възрастни", „За деца" и „Екстремна зона".

В частта за възрастни се намира Бавната река, която минава покрай воден храм с водопад, водни струи, скални отломки и руини на храм. В тази зона се намира голям басейн за възрастни - място за отдих. Мост и водопад свързват басейна с балнеоложката зона, в която се намират няколко джакузита и хидромасаж. В парка има заведения за бързо хранене и ресторанти.

В детския кът атракцията за малчуганите е басейнът с огромен дракон, от чиято уста се спуска пързалка. Има и костенурка, два малки динозавъра и няколко различни по големина пързалки.

Над 150 човека работят в акваполиса. 32-ма от тях са специално обучени спасители, които се грижат за безопасното използване на водните атракциони и при нужда  оказват първа помощ.

Водният парк разполага с медицински център и линейка. До всяко водно съоръжение има указателна табела, описваща правилата за неговото ползване - по бански, без тениски и бижута, с рингове или без и т. н. Работното време на водните съоръжения е от 10 до 18:30 ч.

Водни преживявания в Аквапарка

Екшън Аквапаркът се намира в Слънчев бряг и е емблематично място за развлечения на българското Черноморие. Независимо дали сте малчуган или пораснал възрастен, тук ще намерите несравнимо забавление. Професионален екип се грижи за всички удобства на посетителите. Той наброява близо 200 енергични и позитивни млади хора. Има 40 спасители, които следят всеки гост да бъде в безопасност. В границите на парка има множество зелени площи, както и разнообразие от заведения за хранене - от такива за бързо до ресторанти с основни ястия и барбекю. Комплексът предлага и магазин за сувенири, фото студио. Атракциите са 13 на брой и част от тях са специално пригодени за малки деца.

За големите се предлага Камикадзето. То представлява четири броя пързалки, които са изключително високи и повдигат адреналина на всеки, спуснал се по тях. Туистърът са две закрити пързалки, които ви преобръщат на 360 градуса, докато се спускате по тях. Забележителната Ниагара може да не е с колосалните размери на своята съименница, но пък предлага скоростно спускане по права линия, като тук можете да се спуснете с втори човек заедно. Черната дупка е подобно закрита пързалка на Туистъра, но и тук можете да споделите спускането с някого. Лудата река е една от най-известните атракции в увеселителния парк. Представлява спускане със сал по пързалка с множество завои. В парка има и Хидро туба, което тук означава закрита, компютърно моделирана пързалка, която предлага умерена скорост и сигурност. Внушителната Гигантска пързалка е преплетена и регулира различна скорост на спускане, което се случва посредством симпатичен гумен сал за един или двама.

Детски атракции и голяма радост за най-малките са Детската площадка, Водният замък и Детският басейн, които са способни да развихрят въображението на малчуганите. Ленивата река ви подсказва, че става дума за едно спокойно и релаксиращо плаване върху гумен сал. Уникалният Басейн с вълни е единствен по рода си в България, а класическият басейн за възрастни предлага възможност да плувате, да се гмуркате или просто да се отпуснете на повърхността му.

Няма човек, който да е посетил Аквапарка и да не се е върнал. Това е един от най-добрите варианти да разнообразите почивката си на морето с малко активни занимания. Попаднете ли в света на Екшън Аквапарк Слънчев бряг, ще забравите за всичко останало. А подобно преживяване несъмнено си заслужава!

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: