Детска психология

На модния подиум

Славата от сцената и продължителните аплодисменти на въодушевената публика са емоция, която силно привлича и децата. Някои от тях още от съвсем ранна възраст започват да мечтаят за изяви пред публика.

На модния подиум

Славата от сцената и продължителните аплодисменти на въодушевената публика са емоция, която силно привлича и децата. Някои от тях още от съвсем ранна възраст започват да мечтаят за изяви пред публика. Многобройните телевизионни предавания, които гледат заедно с мама вкъщи, приказките за златни съкровища, властни царе или кралици, разказвани от баба, красивата нежна рокличка и големият меч, украсен със „скъпоценни" камъни, получени от татко като подарък, участието в детската градина в спектакъл за принцове и принцеси... са все неща, които допринасят за желанието момиченцата и момченцата да се стремят към това да са специални. Трябва обаче да помним, че децата се изграждат като личности  в обкръжението, в което израстват, и шареният свят - добър или лош, със сигурност може доста да ги обърка, ако родителите не ги подкрепяме и насочваме достатъчно категорично.

 Какво да правим, ако детето ни пожелае да стане модел

Разбира се, че е необходимо да го подкрепим. Всички знаем, че най-добрият вариант за всеки човек е да работи това, което му харесва и обича. Ами ако точно с това е свързано бъдещето на детето ни, ако точно тази мечта се окаже неговата страст по-нататък?

Как би могло да се случи това? Силно желание за изяви пред публика може да се появи, ако водим детето на представления и ревюта и ако самите ние отдаваме значение на такива събития. Първоначално то е сред публиката: наблюдава, въодушевява се, радва се и преживява, ръкопляска и след това със сигурност, когато остане на тишина размишлява за видяното. Трябва да сме наясно, че децата трудно говорят за емоциите си поради своята неопитност. Затова да ги попитате само „Хареса ли ти модното ревю?" не е достатъчно. Децата са непринудени и само ако обсъждате в детайли събитието, на което сте били заедно, бихте могли да забележите, че се е появило особено силно желание да бъдат в ролята на тези, които хората аплодират. Независимо от това какво ви казват, вие би следвало да се уверите, че желанието да се изявява като модел не е поредната прищявка на малкия човек. Затова пък е необходимо известно време. Заведете го още веднъж, и още веднъж, и още веднъж на модно ревю, концертно изпълнение на негови връстници и театрално представление... и ако детето всеки път недвусмислено с цялостното си поведение, вербално и невербално показва, че и на него му харесва тази роля - да е на сцената, - време е да действате. Няма да се объркате, защото винаги  децата пренасят елементи на това, от което са заинтригувани, и в игрите си.

 Как да подготвим детето

Освен да се огледаме и да изберем подходяща школа, където да обучават детето ни на професионално сценично поведение, необходимо е да се замислим и да си изясним и други детайли. Не бива да създаваме илюзия и да заблуждаваме децата, че работата на моделите е лека - нищо, че така изглежда отстрани, когато човек е зрител в публиката. Зад на пръв поглед непринудената усмивка и елегантната походка на подиума стоят часове изморителна работа. Би ли издържало нашето дете на това и би ли имало воля да се лиши и от част от игрите, които толкова обича? Да си никому неизвестен е едно, а да те разпознават по улиците, след като си участвал в публична изява - съвсем друго. Ангажиментите ще се увеличават, а поведението на детето непременно ще трябва да е съобразено с отговорността „да не си кой да е". Детето ще съзрее по-бързо за сметка на свободното си време. Дали сме готови за това изпитание?

Правният аспект

Сред изявите на децата модели неизменно са включени и участия в снимки за телевизионни предавания и реклами. Отговорността за преценката, доколко такива участия не са в ущърб на детето ни е изцяло наша. Законът за радио и телевизия и Законът за закрила на детето са единодушни, че Родителите... или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не допускат участието на деца в предавания, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на тяхното физическо, психическо, нравствено и/или социално развитие." Трябва да сме нащрек също и относно регламентирането на отношенията ни с организаторите на кастинги и участия в публични изяви, които се заснемат с рекламна цел. Доста често се случва тези събития да се подготвят набързо и буквално да няма време за сключване на договори с конкретните участници. За да не изпадате в положението да са снимали детето ви, когато още не е било ясно дали ще използват кадрите точно с него, а след това направо да го видите в рекламата, като не сте получили заплащане за това - внимателно обмисляйте предварително всичко и не се стремете на всяка цена да включите детето си в снимките.

Иначе няма спор - световната известност, големите хонорари, дефилирането по модни подиуми и сцени, блестящата кариера и многобройните почитатели силно привличат немалко хора.

 Въпроси към психолог:

Родителите трябва да подкрепят децата си в начинанията им. Как да постъпим, ако детето ни изяви желание да се развива като фото-модел, а ние не одобряваме това?

Невинаги родителят е длъжен да подкрепя детето си в неговото начинание. Но не е добре и да го критикува. Ако родителят не е съгласен с желанието на детето си да бъде фотомодел, той трябва аргументирано да му обясни защо не е съгласен с него. Желанието за сценична изява на детето и жаждата му за внимание могат да се насочат от родителя към артистични дейности, които биха му позволили да получи удовлетворение не само от презентацията на своята външност, но и на други заложби, които ще му донесат необходимото внимание.

Как да разговаряме с детето, ако е участвало в кастинг за модно ревю или фотографска сесия и не е избрано?

Ако детето има вътрешна нарцистична несигурност, то ще изпитва огромна трудност при приемането на каквато и да е загуба. Голямото желание на детето за изява на външността и усещането му, че е специално и различно, могат да предполагат и нуждата му от непрекъснато самодоказване. Това от своя страна означава,че при провал на очакванията на детето то би приело загубата много трудно. Родителят трудно би го успокоил. Дори и да го направи с увещанието за нов конкурс и успех, при следващ неуспех всичко би се повторило. Загубата и стремежът към перфекционизъм биха тласнали детето към депресивни преживявания.

 

Автор: Ралица Згалевска
Консултант: Христина Христова, психолог, кв. „Лозенец", ул. „Васил Киров" №6, тел. 0879 593 777

 

 

Сподели: