Lifestyle

На пазар стъпка по стъпка

Пазаруването за най-важния член на семейството е неповторима емоция за всеки родител. За да бъде всичко по план и да не се лутате хаотично сред морето от бебешки стоки, вижте нашите съвети.

На пазар стъпка по стъпка

Съставете план

Преди да отидете в магазина, направете списък с нужните покупки. Подробно описание какво точно ще трябва за едно малко човече можете да получите и ако посещавате училищата за родители.

За по-голямо улеснение можете да разделите списъка на части, като например:

  • За излизане навън – количка, столче за кола, слинг.
  • За сън и почивка – легло, матрак, протектор за матрак, кошарка, шезлонг или люлка.
  • За стаята на бебето – мебели (шкаф за повиване, скрин за дрешки).
  • За обличане и повиване – комплект за изписване, дрешки и завивки (спално бельо, одеялце, пелени, хавлийка с качулка, ръкавички против драскане), подложки за повиване.
  • За къпане – ваничка, стойка за ваничка, анатомична стойка за бебето за по-голяма стабилност по време на къпане.
  • За кърмене/хранене с шише – помпа за кърма, биберони, шишета, стерилизатор.
  • За здраве и грижа за кожата – шампоан за коса и тяло, сапун, крем против подсичане, олио за масаж, лепепенки за пъпче, клечки за уши, еднократни пелени за новородено, термометър за измерване на температурата на бебето, ножичка/нокторезачка. 
  • Други аксесоари – бебефон, бебешки прах/гел за пране, музикална играчка за леглото на мъничето, препарати за миене на шишета и залъгалки, термометър за вода и въздух.

Колко дрешки?

Когато купувате дрешки, имайте предвид, че бебето расте бързо и не е нужно да се презапасявате. В зависимост от сезона, най-добре е да имате по около 5-6 бройки от всеки вид ежедневни дрешки – бодита, ританки, блузки, жилетки, гащеризони, чорапки, терлички.

Проучете и други възможности

Ако сте се спрели на нещо конкретно, но се колебаете, можете да проучите въпроса в интернет пространството. Там със сигурност има мнения за стоките/марките, които ви вълнуват. Прочетете отзивите, сравнете цените и в други магазини, вижте конкурентни продукти.

Обърнете внимание на прането и почистването

Хубавото на пазаруването преди появата на бебето е, че не трябва да бързате – нещата не са нужни веднага. След като направите вашия избор, имайте предвид, че покупките трябва старателно да се измият, изперат, изгладят, и да се направи всичко, което е необходимо, за да бъдат те чисти и готови да посрещнат бебето. Винаги използвайте специализирани перилни препарати, предназначени за деца. Те защитават нежната бебешка кожа и не предизвикват дерматологични проблеми или евентуални алергични реакции. 

Автор: Нели Христова

 

Сподели: