Здраве

На почивка без проблеми

Обратното броене до мечтаната почивка вече е факт и повечето от нас знаят къде ще отидат.

На почивка без проблеми

За да бъде дългоочаквана лятна ваканция без стомашни проблеми и неприятни изненади, вижте как да избегнете бактериите и вирусите и на какво да обърнете внимание, ако сте с малко дете.

Къде се крие опасността?

Високата температура навън е главният виновник за активното размножаване на много патогенни микроорганизми. Ето защо не е изненада, че хранителните инфекции и натравяния се срещат предимно в топлите месеци. А за причинители на стомашно-чревни инфекции и съпътстващите ги неволи са сочени всички видове бактерии и вируси (най-често ротавируси и ентеровируси).

Кои храни са табу?

• Всякакви сладкарски изделия (торти и сладкиши с кремове, сметана, суфлета и мусове).

• Млечни продукти.

• Месни и рибни ястия, които не са преминали достатъчна топлинна обработка.

• Всички салати с майонеза или млечен сос.

За какво да следим?

Признаците на инфекция или отравяне с неподходяща храна не се появяват веднага, а най-често срещаните симптоми няма как да се объркат:

• гадене и повръщане;

• диария;

• болки и спазми в корема;

• повишена телесна температура;

• слабост;

• бледа кожа.

Как да се предпазим?

Спазвайте стриктна хигиена. Опасните вируси и бактерии се намират обикновено по дръжките на вратите, играчките и всички останали повърхности, които мъничето пипа навън. Ето защо е необходимо старателното измиване на ръцете преди хранене, независимо дали сте на плажа или в ресторанта.

Контролирайте менюто. Вече стана ясно кои храни трябва да се избягват навън. Когато планирате семейната ваканция, проверете предварително дали избраният от вас хотел или къща за гости предлага детско меню в ресторанта, където ще се храните, и проследете отзивите от други хора във форумите. Хранете се само на проверени места, където качеството на предлаганите продукти е без компромис, а чистотата – без всякакъв повод за критика. 

Купувайте само бутилирана вода. Водата е източник на много инфекции, затова забравете за пиенето на вода от чешмата. Добрите хотели обикновено осигуряват на своите гости бутилирана минерална или трапезна вода, в зависимост от нуждите и в съответствие с правилата за стриктна хигиена. Ако имате съмнение за качеството на предлаганите напитки, по-добре купете на детето вода, която сте ползвали и преди, тъй като по този начин можете да си спестите куп неприятности и проблеми. Не забравяйте, че плодовете и зеленчуците също трябва да се измиват с такава вода, тъй като се консумират в сурово състояние.

Погрижете се за имунитета. Състоянието на общия имунитет и способността на храносмилателните органи да се противопоставят на летните инфекции зависи до голяма степен от това, което детето яде. Ето защо трябва да се обърне специално внимание на подготовката на мъничето за предстоящото пътуване. Осигуряването на достатъчно и балансирано меню с протеини, мазнини, витамини и минерали с храната е ключово за добрия имунитет и борбата с вирусните и бактериални заболявания.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: