Здраве

На път с едно наум

Топлото време навън и предстоящите празнични дни са чудесен повод повечето от нас да си организират дълго чаканата ваканция, нали?

На път с едно наум

И ако списъкът с необходимото е направен, а багажът - вече по чантите, е добре да се замислите за подводните камъни от предстоящото пътуване, особено ако в семейството има дете.

Диария на пътешественика - и такова ли понятие има?

Да, а процентът на този проблем е доста голямо число - цели 70%!

Диария на пътешественика е състояние на нарушение на храносмилателната система, най-често в резултат на смяната на климата. Проблемът е сериозен, тъй като крие опасност от развитие на инфекция, най-често с Ешерихия коли. 

Алармиращи прояви

Обикновено диарията на пътешественика има няколко характерни симптома:

• гадене
• повръщане
• диария
• подуване
• куркане на червата
• болки в корема

При диарията на пътешественика никога не се наблюдава симптом повишена температура. Това отличава заболяването от останалите вирусни и бактериални инфекции на стомашно-чревния тракт и помага за поставяне на окончателната диагноза и последващото лечение.

Кои са вероятните причини

Най-честата причина за появата на диария е промяна в минералния състав на водата (съставът може да варира дори в различни региони на една и съща страна). Виновник за стомашното неразположение може да бъде и замърсяването на водата, нарушената стомашна микрофлора, промяна в диетата, повишена консумация на плодове, богати на фибри, и др.

Притеснителен е фактът, че диарията вследствие на пътуване засяга най-често децата. Това е така, тъй като чревната флора на най-малките е особено чувствителна и към всякакви промени както в климата, така и към приетата храна, която в повечето случаи е различна от този, към която са свикнали. Понижената имунна система също може да стане причина за появата на проблема, като тук отново най-често засегнати се оказват децата.

Как да се справим с проблема?

На първо място е овладяването на диарията и лечението на дисбактериозата. За тази цел най-напред е добре да се възстанови водно-солевото равновесие на организма с подходящи разтвори, както и да се вземат препарати, повлияващи разстройството, и пробиотици за нормализиране на стомашната флора. Добрата новина е, че проблемът обикновено отшумява в рамките на един ден, но ако това не стане, консултацията с лекар е задължителна.

Пробиотиците могат да се приемат и профилактично още преди самото пътуване, тъй като това е допълнителна застраховка против проявите на неприятните симптоми на диарията на пътешественика.

Можем ли да се предпазим?

Отговорът е категорично „да”. Профилактиката на заболяването се състои в спазването на добра хигиена. Когато планирате пътуване, особено с малко дете, е добре предварително да се поинтересувате каква е храната в избрания от вас хотел, да попитате дали разполагат с детско меню, както и най-важното - какво съдържа то. По време на целия престой извън дома можете да пиете само бутилирана вода, а ако плувате - не трябва да поглъщате от водата във водния басейн.

 

Автор: Нели Христова

 

Сподели: