Нашият дом

На сянка

Голяма част от удобствата на съвременния свят са били измислени още в дълбоката древност. Хората тогава са били изключително креативни, когато не са имали под ръка техника, информация и всичко, което имаме ние днес.

На сянка

Голяма част от удобствата на съвременния свят са били измислени още в дълбоката древност. Хората тогава са били изключително креативни, когато не са имали под ръка техника, информация и всичко, което имаме ние днес.

Пример за това са древните египтяни, за които се смята, че са измислили първообраза на щорите в опита си да се прикрият от палещите лъчи на слънцето в пустинята. Измислили са хоризонтален навес, изплетен от тръстики, постоянно обливан с вода. Колкото и примитивно да звучи това за съвременните хора, за времето си е било истинско слънцезащитно устройство. Оттогава продуктите за прикриване на светлината са се развили доста и днес имаме на разположение различни видове щори, сенници, капаци и т.н. Огромно е  разнообразието от възможности, когато искаме да засенчим стаите си. Всъщност приложението им дори се е разраснало и вече щорите се използват, освен за сянка, също за шумоизолация, предпазване от нежелани погледи, защита. С тях човек може да разкраси интериора и екстериора на своя дом.

ТИПОВЕ ЩОРИ

Според типа си щорите са вътрешни и външни. Вътрешните имат повече разновидности, тъй като са пряко обвързани с интериора на дома. Всякакви предпочитания и личен вкус могат да бъдат удовлетворени с вертикални, хоризонтални, рулонни (ролкови), плисирани и още други видове щори. Външните щори обикновено са предпочитани, когато приоритет е защитата на дома, те изпълняват ролята на капаци за прозорците.

Основен елемент на всички видове щори, с изключение на рулонните, са ламелите - пластини от тъкан, пластмаса, метал или дърво. Логично на вертикалните щори те са разположени вертикално, а на хоризонталните - хоризонтално. Ламелите на защитните щори са свързани в цялостно платно, навиващо се около вал. В същото време, когато има спусната част от щората, на нея може да се регулира степента на застъпване на ламелите и съответно количеството на преминаващата светлина. Рулонните щори се правят на същия принцип, но от цяло парче тъкан или от малки дървени ламели, свързани в непрекъснато платно.

Класическият модел при вътрешните видове са хоризонталните щори, наречени още венециански. В началото този тип присъстваше по-често в офисите, но все по-голямото разнообразие на материали и цветове, както и дизайнерските решения, започнаха да ги правят предпочитани и за дома. Хоризонталните щори се произвеждат от алуминиеви или пластмасови ламели с различна широчина. Те са еластични и здрави, а трайността на цветовете им е голяма, благодарение на съвременните покрития, с които се произвеждат. Механизмите на управление са максимално опростени - посредством лост, въженце или от електромоторче с дистанционно се управляват наредените един над друг ламели. Могат да се сложат на стария вид двукатна дървена дограма, между двата прозореца или от вътрешната страна на единичната съвременна дограма. Монтират се или директно върху дограмата, или на стената над нея. Поддръжката и почистването са лесни, а проникването на светлината може да се контролира много фино и прецизно. Всички тези характеристики държат хоризонталните щори на първите места по предпочитание от клиентите.

Много интересни са дървените хоризонтални щори. Монтажът и управлението им са като при алуминиевите и пластмасовите, но са по-скъпи, поради естествения си материал. Освен това не изглеждат „офисни" и създават усещане за уют и топлина в помещението.

Голяма доза изисканост на дома придават вертикалните щори. Казват, че те са модерната алтернатива на завесите. Използват се предимно при големи прозорци, витрини и цели стени от плъзгащи се прозорци. Произвеждат се на текстилна основа, от импрегниран полиестер, който е антистатичен и не задържа прах. Степента на пропускливост на светлина зависи от дебелината на ламела, т.е. колкото са по-плътни, толкова повече спират светлината. Механизмът за управление позволява четири варианта събиране на щорите: вляво, вдясно, разделяне в двата края едновременно или събиране по средата.

Специфичен модел са щорите от текстилно руло. Те могат да осигурят както леко приглушена светлина, така и абсолютно затъмнение. Изработват се от разнообразни материали - памук, полиестер, коприна, фибростъкло, PVC и др. Асортиментът от десени е доста богат, имат разнообразни механизми за управление и много различни начини на монтаж. Щорите руло са един от най-икономичните модели поради наличието на минимален брой компоненти и сигурен механизъм. Подобни и също текстилни са и щорите тип плисе. Много елегантни и ефективни като продукт, тъй като пасват на всякакъв вид прозорци, били те класически или нестандартни. Изработват се от полиестер и могат да се перат с хладка вода. Изглеждат изключително оригинално, ако върху тях има щампи, което ги прави идеални за детски стаи, а и за всяко друго помещение в дома.

Ако се стремим към елегантна и изискана визия на дома, то тогава най-подходящи за целта са римските щори. Те се състоят от големи парчета плат, в краищата на които са зашити стабилни хоризонтални летви, осигуряващи правилното набиране на щората. Римските щори са ефективен заместител на завесите. Ако имат някакъв недостатък, то е, че са подходящи само за правоъгълни прозорци и изискват място над прозореца, където да се съберат, ако искаме да го отворим. Движението на римските щори е единствено по вертикала.

Много оригинални са щорите Японска стена. Те внасят частица източна култура в „западните" ни домове. Използват се за покриване на големи прозорци, стени и дори като паравани между стаите (оттам идва и името). Може да се каже, че японската щора е съчетание от вертикална щора и перде. Състои се от специален пластмасов корниз с няколко каналчета и вертикални пана, които стоят и се движат в тези каналчета и могат да се прибират едно пред друго. Платнените плоскости имат в долния си край тънка метална тръба, която държи опъната щората и в линия с корниза. Не събират прах и не задържат петна.

Друг тип щори са външните. Човек се спира на тях, когато основно иска да предпази дома си от взлом и след това от слънцето. Към основните им характеристики се прибавят топло- и шумоизолацията. Основно предимство на външните щори е, че те блокират слънчевата радиация още преди да е достигнала до стъклото. Освен това намаляват значително температурата в помещението през горещите месеци, но и предпазват от загуба на топлина от стаята през студените месеци. Материалите, от които се произвеждат са алуминий и ПВЦ, а като вид биват ролетни (навиват се на руло в кутия, в горния край на прозореца) или ламелни. Удобството и при двата вида външни щори е, че се регулират от вътрешната страна на прозореца, посредством шнур, манивела или чрез електрически двигател (с бутони или с дистанционно управление). Клиентите имат възможност за избор на цвета, така че да ги съчетаят с фасадата на сградата, в която живеят.

Колкото и да ни е приятно слънцето и топлото време, винаги имаме нужда и да се поскрием за малко от него. Естествено и от любопитните погледи на съседите.

 

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: