Отдих и туризъм

На SPA през зимата

Най-добрите процедури за сезона

На SPA през зимата

През последните години думата SPA се превърна в нарицателно за пълноценна почивка. И ако доскоро се възприемаше по-скоро като модно увлечение и дори един вид демонстрация на определен статут и лайфстайл, към днешна дата SPA е просто един от най-ефективните и препоръчителни начини на съвременните градски хора да избягат поне за малко от стреса, докосвайки се до тайнствата на природата.

А сега, в зимния сезон, повече от всякога имаме нужда да се отдадем на такъв тип отмора. Постоянното висене вкъщи на топло пред телевизора или компютъра не се отразява добре нито на тялото, нито на психиката ни. И още нещо много важно - специалистите препоръчват зимния сезон като най-подходящ за дерматологични процедури. Затова ще ви дадем няколко прекрасни идеи за най-добрите SPA процедури през студените месеци, които ще ви помогнат да изживеете един приятен уикенд или зимна почивка, зареждащи всичките ви сетива с положителна енергия. Само опитайте и ще се почувствате като преродени.

В буквален превод SPA (SPA - Sanus Per Aqua) означава „здраве чрез вода".

Като чуете студ и SPA, вероятно веднага ви хрумва и думата сауна. Нека обаче този път подминем класическата сауна и изберем нещо също толкова сгряващо и приятно, но малко по-различно.

Турска баня (хамам)

Процедурата е нещо като мокър вариант на парната баня и се извършва при температура около 50 % и много висока влажност на въздуха - над 80%. След предварително напарване в нея кожата се подготвя за предстоящата ексфолиация, т. е. премахване на повърхностния слой мъртви клетки. Под въздействието на парата и топлината порите на кожата се отварят и се изхвърлят всички токсини. Времетраенето на една турска баня е около 40 минути, а резултатът е не само кадифено мека и чиста кожа - съчетанието на топлина, влага, масажен пилинг и аромати ви пренасят, в един тотално нов и различен, чувствен и хармоничен свят.

Солариум

Изключително популярна SPA процедура, от която със сигурност се нуждаем най-вече през този толкова оскъден откъм слънчева светлина сезон. Защо? Защото имаме нужда да си набавим витамин Д, осигуряващ ни здрави кости и силна имунна система. А и изкуствените „слънчеви лъчи" ни спасяват от депресивни състояния и хронична умора. Наскоро виден британски онколог каза „да" на солариумите през зимата - разумно и с мярка, разбира се. Ако наистина съумеем да спазваме това простичко правило, през този сезон те могат да ни бъдат само от полза.

Хималайски масаж с билки на цялото тяло

Знаете ли как се нарича алтернативният метод на лечение, базиран на терапевтичните свойства на билките? Няма начин да не сте чували за т. нар. фитотерапия, която е особено актуална в сезона на вилнеещите вируси. Леките ударни движения за дълбока стимулация на мускулите при този масаж въздействат върху лимфната система за по-бързо изхвърляне на токсините и подобряване на кръвния поток. Посредством използваните в процедурата билки се увеличават способностите на имунната система. Постига се цялостна регенерация на организма. И това не е всичко. Съществуват още много видове масажи, подчинени на билките, с които може да въздействате не само на цялото си тяло, ами и на точно определени системи на организма, като дихателната например, тъй като тя обикновено е най-засегнатата по това време на годината.

А какво ще кажете за един класически масаж, помагащ ви да раздвижите скованите си от студ мускули? Представяме ви победителят в тази категория:

Тайландски масаж
Една от най-старите (на около 2500 години), просъществували и до днес, масажни техники. Тайландският масаж въздейства на около 72 хиляди (!) енергийни канала в човешкото тяло. Изключително полезен е за подобряване на кръвообращението и елиминиране на токсините, засилване на имунитета, подобряване гъвкавостта на ставите, допринася и за спокоен сън и облекчава стреса. Освен това за него не е необходимо да се събличате, нито пък да ви мажат с каквито и да било масла. Ще ви е от полза не само за тялото, а и за духа, подложени на изпитанията на непрестанния студ и мрак.

SPA терапии с шоколад

Не само че ще омекотите, овлажните и подмладите сухата си и напукана от студа кожа, но и ще повишите настроението си, намалявайки в същото време нивата на раздразнителност и стрес. Така че, ако заледените улици, бръснещият вятър и дебелите дрехи ви депресират, не посягайте към шоколада в магазина. По-добре се отдайте на шоколадовото изкушение, като го приемете външно. Благодарение на тази SPA процедура не само че няма да напълнеете, ами и ще се почувствате божествено.

Ароматерапия

В никакъв случай не бива да забравяме и останалите ухания, които могат да се погрижат за нас по това време на годината. Ароматерапията подобрява умственото, eмоционалното, физическото и духовното здраве. Лавандуловото масло е проверен с времето лек при стрес, умствени проблеми, цистит, ревматизъм, простуда и треска. А какво ще кажете за терапия с върба и портокал? Няма да съжалявате!

А може би искате компания? Помислете за една от  най-приятните SPA процедури.

Джакузито

Има различни видове: с ароматерапия, с морска вода, с минерални соли - в зависимост от проблема, който искате да третирате. Ефектът му ще ви допадне със сигурност - ще релаксирате всички клетки от организма си, ще активирате кръвопотока в тялото и ще освежите кожата си. И най-важното - можете да го направите в компанията на любимия ви човек с по чаша вино в ръка, например. Звучи доста добре като за студена зимна вечер, нали?

Всичко, изброено до тук е разбира се, само малка част от процедурите, които могат да ви помогнат да се почувствате наистина обновени и заредени с топлина и слънчево настроение в тези мрачни, мразовити дни. Важно е да откриете СВОЯ начин за почивка и пълно възстановяване на тялото, ума и душата. Защото заслужавате да се погрижите за себе си. Кой, ако не вие! Кога, ако не сега!

 

Автор: Наталия Градинарова

 

 

Сподели: