Семейно здраве

На тенис!

В началото на 2005 г. на бул. "Никола Вапцаров" в столичния квартал "Лозенец", непосредствено до София Ленд, отваря врати тенис клуб "Малееви". Той е собственост на известната спортна фамилия, донесла най-големите тенис успехи на България, сестрите

На тенис!

В началото на 2005 г. на бул. "Никола Вапцаров" в столичния квартал "Лозенец", непосредствено до София Ленд, отваря врати тенис клуб "Малееви". Той е собственост на известната спортна фамилия, донесла най-големите тенис успехи на България, сестрите Мануела, Катерина и Магдалена Малееви и майка им Юлия Берберян.

В тенис школата под ръководството на Юлия Берберян и треньорите Цветомира Николова, Силвия Дачева, Мартин Пенев, Драгомир Такев и Валентина Вълкова се грижат за малките таланти, независимо дали искат да направят кариера в един от най-популярните спортове в света или просто да се забавляват.

Юлия Берберян ни разказва за предимствата на спорта, трудностите по пътя на шампиона и разбира се, работата с най-малките. 

Кортовете

Най-голямото достойнство на Клуба е специализираната тенис зала, произведена и доставена в България от световния лидер в тенис съоръженията - люксембургската фирма Astron. Залата предлага четири корта, покрити със специална немска настилка на базата на гранули. Това дава  предимството, че във всеки момент, когато завали, стане студено или много горещо, има възможност децата да се преместят вътре и да не се провали тренировката.

Комплексът предоставя на клиентите си и шест открити корта с червена настилка (шамот). Големият брой открити и закрити кортове дава възможност на любителите на тениса да играят целогодишно. Клубът позволява игра на осветление.

Екипите

Не се изисква нищо специално. Клубът осигурява ракетите и топките. Практиката показва, че ако детето се задържи на корта дори само един - два месеца,  родителите му купуват собствена ракета.

Към облеклото няма никакви изисквания. Нужни са: панталонче или поличка. Задължително е обаче в екипа да присъстват два чифта маратонки или гуменки - по един за тренировки на открито и закрито.

Летен лагер

От 1 юни за децата започна програмата „Летен лагер". Тя е съставена така, че децата могат да участват в нея в продължение на една седмица или повече, да отидат на почивка и като се върнат, да се запишат отново. Това я прави удобна и за децата, и за родителите. Летният лагер включва тренировки по тенис, физическа подготовка, детска йога, чужд език и таекуондо. Заниманията са от понеделник до петък, от 10.00 до 16.00 ч. Едно от условията за децата е да си носят храна от вкъщи. Това се налага, поради трудностите по изготвянето на детско меню и честите детски капризи относно храната.   

Почасови тренировки

Освен на летен лагер, децата могат да се записват на почасови тенис тренировки. Те са целогодишни и родителите преценяват колко пъти в седмицата да тренира детето и с каква продължителност да са тренировките.

Мини тенис

В клуба има програма „Мини тенис". Тя се провежда в понеделник, сряда и петък от 18.00 ч., след като родителите са свършили работа, а децата -  детска градина. Програмата е за деца от 3 до 6 години и се прави за първи път в България по френски модел на френската федерация.
Часовете се провеждат предимно под формата на игри като се използват различни видове олекотени топки. Някои са от дунапрен, други наподобяват истинските топки за тенис, но са като спукани, за да не могат да отскачат много. Всички топки са цветни. Използват се много малки ракети, които са имитации на професионалните. Има и такива ракети, при които вместо корда е направена мрежа, наподобяваща тази за ловене на пеперуди.

Основната цел на тези игри е децата да се движат и така постепенно да научат и основните движения.

Има ракети, които залепят топката. Те са във вид на ръкавица. Децата си подхвърлят топката, първо едното подава, а другото я хваща, като я залепя на ръкавичката и после се разменят. Децата се забавляват много, същевременно се развиват физически и подобряват координацията си. Така полезното с приятното се съчетава.

Работата с най-малките

„За мен лично цялата тази материя е съвсем нова, защото съм работила в друга сфера на тениса. Беше ми много интересно да чета материали от учебници, които в детайли разглеждат и описват поведението на детето, на каква възраст какво може да прави. Оказва се, че водещото в играта на детето е желанието да тича, да скача, да се движи, да задава въпроси. Съобразявайки се с тези особености, ние успяхме да обучим двама треньори, които се специализираха и в тази област. Мини спортът е въведен вече и в много други спортове, намаляват се игрищата, слагат се подвижни мини мрежи. Даваме възможност на децата, движейки се, скачайки, забавлявайки се, да добиват елементарните навици на тениса", разказа Юлия Берберян.

Да станеш шампион

На 14 години Никол Христова е шампионка на България.

Качествата, които трябва да притежава едно дете, за да стане шампион, са комплексни. Може би едно от най-важните неща се оказва желанието на родителите да насочат детето и да го стимулират. Детето трябва да е с нормално физическо развитие, да разчита на родителската подкрепа. Най-важно е да попадне на добър треньор.

Процентът на децата, които продължават да се занимават професионално с тенис, е много нисък, но това е световно явление. Много трудно се прави шампион. Ако детето е започнало да тренира на 5 - 6 годинки, поне след още 5 години има възможност да достигне едно добро ниво. Треньорът трябва да работи със страшно много деца, да даде възможност на родителите и на детето да разберат, че ги чака много тежък и труден път. Те самите трябва да решат дали искат да продължат и дали ще могат.

Хранителен режим

В клуба учат децата да пият много вода още от малки, защото това е много здравословно. Храната е ангажимент на родителите. Провеждат се дискусии и разговори за това колко полезни са плодовете и зеленчуците, как не трябва да се хвърля храна. „Учим децата на разделно хвърляне на боклука, да пестят храната, енергията, хартията. В комплекса сме поставили и пречиствателна помпа за вода и така учим децата да пият вода и от чешмата. Целта е да се намали купуването на минерална вода и съответно изхвърлянето на пластмасови бутилки. Без да бъдем натрапчиви, учим децата и на дисциплина, но не прекаляваме", обясни Берберян.

Нуждата от спорт

Всички, които са прекарали продължително време на корта и са се отнесли сериозно към тениса, определено не са загубили нищо, а тъкмо обратното - са спечелили много. Особено важно за децата е, че те се научават на труд,  дисциплина, култура, колективен дух, уважение към противника, научават се да губят, защото всички знаят да печелят.

„В този спорт се научаваш да губиш с достойнство. Една от възможностите, които дава тенисът е, че всяко дете с достатъчно добра подготовка, но все още далеч от шампиона, може да получи стипендия и да отиде в колеж в Америка и да се състезава за чужд отбор. Там физическата подготовка и култура е на много високо ниво и този шанс за децата е наистина добра възможност за тяхното развитие", коментира Берберян.

 

 

Сподели: