Здраве

НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ПОВИШЕНА ТЕМПЕРАТУРА

При неразположение и отпадналост често се повишава температурата на нашето тяло. Как можем да си помогнем?

 

При неразположение и отпадналост често се повишава температурата на нашето тяло. Как можем да си помогнем?

Изчислено е, че един грейпфрут или лимон намалявт температурата с около 0.3-0.5 градуса. Но какво да правим, когато това не ни върши работа? 

 

Трябва да знаем някои основни неща за произхода на температурата.

 

1. Грип, ОРВИ

Острите респираторни вирусни инфекции, а и останалите вирусни заболявания, най-често започват внезапно (с рязко начало) - с тръпки болки в мускулите, в челото, кихане, хрема. Температурата за 1-2 часа може да достигне 38-39 градуса.

За облекчаване трябва да се приемат противовъзпалителни средства (с парацетамол, ибупрофен, комбинирани аналгетици). Помагат също инхалациите, затоплянето и приемането на  чай. При липса на усложнения оздравяването настъпва след 4-6 дни.

 

2. Изстиване на бъбреците

Острото възпаление на органите на малкия таз (бъбреци, яйчници или простата) може да се повиши температурата до 38-39 градуса. Тя е придружена от болки в кръста (от едната или двете страни), които се пренасят към корема. Прави се кръвен анализ и се приемат спазмолитици за облекчаване на болките. Инфекцията се лекува с антибактериални препарати.

 

3. Злокачествени образувания

Температурата продължава повече от месец, без да има явна причина за нея. Тя се съчетава с обща отпадналост, засилен косопад, загуба на апетит и тегло. Увеличават се лимфните възли. При тези симптоми бързо да се прави преглед при онколог.

 

4. Проблеми с щитовидната жлеза

Повишената температура (около 37-38 градуса) се съчетава с отслабване, потиснатост, тревожност. При нарушение на функциите й се разстройва цялата система на терморегулирането на организма.

 

5. Дистония

Тя се среща предимно при младите хора. Поддържа се температура около 37 градуса и е придружена от промени в кръвното налягане и поява на червени петна по гърдите, лицето и шията. Състоянието се нарича "конституционална хипертермия". Често то възниква при психично пренапрежение и е разновидност на вегетативно-съдовата дистония.

Помагат успокоителните препарати (включително валерианът), а също и автогенният тренинг.

 

6. Ревматизъм

Ревматизмът е автоимунно заболяване, при което се нарушава общият имунен статус на организма и започват чести промени, включително на температурата.

Повишената температура е съчетана с възпаление на ставите, бъбреците и болки в сърцето.

 

7. Лекарствена треска

Това е т.нар. "треска с неизвестен произход". Градусите са постоянно около 38 или пък температурата периодично се повишава за период от 3 седмици.

Причината за повишената температура може да остане скрита. Затова трябва да се направи специален тест за имунния статус, тестове за хормоните и ендокринологично изследване.

Понякога повишаването на температурата може да бъде предизвикано от приемането на антибиотици, съдови и хормонални препарати - "лекарствена треска".

 

При избора си на препарати за намаляване на температурата, трябва да отчитаме някои факти:

 

- Сиропите са най-подходящата форма при бебета и малки деца.Освен, че са удобни за дозиране и прием от детето, предимството им пред таблетните и капсулните форми е, че активната съставка се приема вече разтворена.По този начин се постига много по-бърз температуропонижаващ ефект.

 

- Противовъзпалителните таблетки не влияят добре на лигавицата, затова е най-добре да се приемат след хранене.

 

Когато повишаването на температурата е по-незначително - от 37 до 38 градуса, тя може да се свали без лекарства:

- Обтриване на тялото със слаб разтвор на оцет

- Зелен или билков чай с мед и лимон

- Цитрусови плодове

 

Когато температурата е над 38,3 градуса, тя се лекува с помощта на лекарства, като преди това е добре да се обърнете към специалист.

 

 

Сподели: