Бременност

Най-изящните овали - не ги забравяйте през бременността

Какво прави един мъж, когато види жена срещу себе си - сканира я с поглед. От коя част на тялото започва - от гърдите, естествено! Те са обект на разговори, погледи, въздишки, възклицания, възхищение, нежност,...

Най-изящните овали - не ги забравяйте през бременността

Още много много емоции се свързват с най-привлекателната и най-изящната част от женското тяло. Тук ще си говорим за красота, но ще си поговорим и за здраве, а и за някои проблеми, с които може би ще се сблъскате по време на бременността.

БАБИТЕ КАЗВАТ

Бабите казват, че потъмняването на зърната и ареолите е знак за пола на бебето - момиче ще е. Честито!

ГОЛЕМИТЕ ПРОМЕНИ

По време на бременността ви очакват промени не само в областта на корема и таза, но и в гърдите. Те са един от първите предвестници на щастливото събитие. Още от самото начало нарастват значително и стават по-плътни. Кожата на зърната и ареолите загрубява и е възможно да потъмнее. Вените стават по-видими. Всички тези промени не рядко безпокоят бъдещите майки. Притесненията са свързани с вероятността след раждането на детето гърдите да не успеят да върнат естествената си форма и да придобият непривлекателен вид. Много жени свързват отпускането на бюста с кърменето, затова и много от тях се отказват от него. В повечето случаи притесненията са излишни. Необходими са само някои последователни грижи, които е нужно да спазвате по време на бременността и кърменето, за да запазите красотата и изяществото на гърдите си, да избегнете сблъсъка с дискомфорт, болка и напрежение на зърната и не на последно място плавно да преминете през цикъла бременност - раждане - кърмене.

СУТИЕНЪТ

Изберете си сутиен, подходящ за бременни жени. Добре е с напредване на бременността да сменяте номера на бельото, тъй като гърдите ви нарастват постоянно и по-малкият размер ги притиска. Сутиенът трябва да поддържа бюста ви в естествената му форма, без да го повдига или събира прекалено.

БЕЗ ГОРЕЩИ ДУШОВЕ

Избягвайте да се къпете с гореща вода, тъй като тя отпуска кожата. Обливайте гърдите с хладка или студена, но не ледена, вода. Тази процедура стяга и тонизира кожата и запазва нейната еластичност.

ВНИМАТЕЛНО С МАСАЖИТЕ

Практиката с обтриването на гърдите с груба кърпа се отрича от специалистите, тъй като дразненето на зърната може да предизвика контракции. Когато нанасяте крем, масажирайте нежно и внимателно, като започвате от върха назад към основата на гърдите.

СУХИТЕ ЗЪРНА

Когато се къпете, обливайте зърната само с вода. Сапуните и душ-геловете изсушават допълнително кожата.

ХИДРАТАЦИЯ

Използвайте хидратиращи кремове. Важно е да нанасяте козметика, предназначена единствено за бременни, тъй като тя е съобразена със специфичните промени по време на деветте месеца и поддържа еластичността на кожата. Освен това ще ви предпази от алергични реакции.

УПРАЖНЕНИЯ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ

Не прекъсвайте упражненията за гърди, само защото сте забременяла. Добре е да продължите да тренирате гръдните мускули и след раждането. Бъдете търпеливи, внимателни и не се пресилвайте.

СПЕЦИАЛНА ДИЕТА

Здравословното хранене по време на бременността осигурява на целия организъм всички необходими вещества за правилно развитие на бебето. Той обаче подпомага запазване тонуса и енергията и на бъдещата майка. Най-важните витамини за гърдите са А, С и Е. Можете да си ги набавите чрез яйчен жълтък, мляко, масло, сурови орехи, зелени и жълти зеленчуци, цитрусови плодове, шипки.

ПОВЕЧЕ ТЕЧНОСТИ

Ако искате да запазите еластичността на кожата си, пийте повече течности. Особено полезни са богатите на оксиданти прясно-изцедени плодови и зеленчукови сокове и зеленият чай.

ПРАВИЛНО ПОЗИЦИОНИРАНЕ

Посъветвайте се с консултант по кърмене за правилно позициониране на бебето по време на кърмене. Подходящата поза може да предпази гърдите от увисване след отбиването на детето.

БЕЛЬО НА КЪРМАЧКА

Ако искате да запазите стегнатия си бюст, през първите месеци след раждането, носете сутиен, предназначен за кърмачки, денонощно. Той ще придържа бюста ви, без да го притиска. В този период количеството на кърмата все още не е регулирано и гърдите са изложени на постоянно пълнене и изцеждане, което натоварва мускулатурата и разтяга кожата допълнително.

НЕ ГЛАДУВАЙТЕ

Агресивните диети и гладуването водят до бързо сваляне на килограми. Това е първият враг на кожата - отпуска я, състарява я и изсушава.

Въпроси към специалиста

Д-р Венета Стойкова

 - На какво се дължи потъмняването на зърната и ареолите по време на бременността?

В хода на бременността нарастват нивата на меланоцитостимулиращия хормон, което води до натрупване на меланин в кожата. Това провокира потъмняването на различни части от тялото, включително ареолите. То е преходно и след раждането изчезва.

 - Как може да се избегне дискомфортът и болката в зърната по време на бременността?

Напрежението в млечните жлези е един от най-ранните симптоми на бременността. То се дължи на по-високите прогестеронови нива и увеличаването на кръвния обем в началото на бременността. То обикновено намалява след 12 г.с. Носенето на памучен сутиен, който да поддържа добре гърдите дори и през нощта облекчава в известна степен дискомфорта. Няма подходящо медикаментозно лечение. Кожата на гърдите трябва да е добре хидратирана.

 - Половите взаимоотношения и спането по корем имат ли отношение към промените в бюста и комфорта в гърдите?

Не. По-скоро напрежението в гърдите прави трудно спането по корем в началото на бременността, поради което някои бременни го избягват. Същото важи и за стимулирането на зърната по време на полов акт. Ако това ви е неприятно, помолете партньора си да не стимулира грубо млечните жлези.

 - Кога трябва да започне подготовката на гърдите за кърмене?

Тази подготовка трябва да започне още през бременността и е част от грижата за гърдите. Съветвам жените да потърсят съвет от наблюдаващия ги гинеколог, ако има нужда от провеждане на по-специална подготовка.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог, МЦ „Св.Димитър" тел. 0898 40 88 72

 

 

Сподели: